Steak sütése maghőmérővel
Steak sütése maghőmérővel foto by Canva

Steak sütése – Tipp a Kámoni Húsbolttól

Megmutatom mi kell ahhoz, hogy isteni steaket süss barátaidnak, családodnak. A steak sütésének titkai otthoni felhasználásra.

Nem vagy profi steakmester, de mégis steaksütéssel szeretnél virítani?

Jó hírem van! Megoldható!

Milyen alapanyagot válassz steaksütéshez

Mondhatni bármilyen húsból lehet steaket sütni, persze az elnevezés szerint eredetileg ez marhahúst jelent. A legjobb a szárazon érlelt marhahús, melyet kevés helyen tudsz beszerezni, de szerencsére a szombathelyi Kámoni Húsboltban ez is rendelkezésre áll. Itt segítenek a megfelelő hús kiválasztásában is. Nekem a kedvencem a T-bone steak, mely egy csontos hús, de számtalan más lehetőség is van. Az ár az egyes húsoknál nagyon eltérő, de nem biztos, hogy a drágább a jobb. Ízlés kérdése.

A steaksütés eszköz- és fűszerigénye

Eszembe jutott, amikor az USA-ban voltam egy kertipartin, akkor mennyire könnyedén csinált a barátunk isteni húsokat. Megkérdezett, hogy milyen állagúra szeretném, és tényleg olyan lett. Istenítettem, de mondta, hogy ő kezdő, csak van 2 titka a steak sütésnek.

Az első titok a fűszer. Hát nem túl bonyolult. Só és bors. Mindkettő, ha lehet frissen darált. Persze ezen felül rengeteg fűszert, ízesítőt lehet használni, de ha ezt a kettőt használod, akkor nem nyúlsz mellé. A BBQ ízt legegyszerűbben egy jó minőségű BBQ szósszal tudod megadni, mellyel vagy bekened a húst, vagy mellé tálalod. Inkább a mellé tálalást javaslom.

Tippek Steak sütéséhez a Kámoni Húsbolttól
Steak sütése – Kámoni Húsbolt – T-bone steak – foto by Canva

A második titok: Kiderült, hogy olyan grillen készítette, ami maghőmérő funkcióval volt ellátva. Okkkééé, de ez mire jó? Kérdeztem.

Hát arra, hogy ha méred a hús maghőmérsékletét a steak sütése közben (beledugod a maghőmérőt a közepébe) akkor pont akkor kell levenned, amikor eléri a kívánt hőmérsékletet. (pontos számok lent!!!)

Igen, de ehhez kell egy drága, maghőmérős grill – gondoltam magamban. Azonban barátom megmutatta, hogy ezt egy egyszerű, itthon pár ezer forintért beszerezhető maghőmérővel is meg lehet oldani. Amíg nem volt meg a speckó grillezője, ő is így csinálta. Ráadásul meg tudod csinálni serpenyőben vagy sima sütőben is.

Lássuk a steak sütéséhez a hőmérséklet táblázatot:

Annak megfelelően, hogy milyen állagúra szeretnéd (véres – átsütött) akkor kell befejezned a sütést, amikor a hús „magja” elérte a lenti hőmérsékletek egyikét. Nem kell gondolkodni, csak figyelni kell a hőmérsékletet. A hőmérő szárát a hús közebébe kell szúrni!

  • Rare, 54 ℃: a hús közepe a nyers állapotával megegyező színű, de már átmelegedett.
Steak sütésének hőmérsékletei
Hőmérsékletek steaksütéshez – Kámoni Húsbolt Szombathely – kép Facebook FoodIsOurPassion
  • Medium rare, 58 ℃: a nyers állapottól egy leheletnyivel világosabb színű a steak vágási keresztmetszete. Ez a leggyakrabban kért sütési mód az éttermekben.
  • Medium, 63 ℃: a hús közepesen átsült, közepének színe rózsaszínes.
  • Medium well, 68 ℃: rózsaszín, de már inkább a szürkébe hajlóan.
  • Well done, 70-75 ℃: teljesen átsült, kiszürkült, de még szaftos marad a hús.

Ezeket egy nagyon jó cikkben találtam, melyet itt elolvashatsz.

Szóval steaksütésre fel! Vigyél egy kis izgalmat az életedbe!

Keress minket, ha kérdésed van a húsokkal kapcsolatban!

Szárazon érlelt marhahúsok:
Kámoni Húsbolt
Szombathely, Maros utca 2.
06 94 500 465

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét