KezdőlapGasztroTofu előkészítése vegán ételekhez

Tofu előkészítése vegán ételekhez

Őszintén szólva, mielőtt vegán lettem, soha nem ettem tofut. Ez valahogy kimaradt az életemből, és nem is hiányzott, hiszen úgy gondoltam, ez csak valami gyenge, ízetlen húshelyettesítő lehet. Amióta növényi étrenden vagyok, már többször készítettem, és rájöttem, hogy igazán ízletesre is el lehet készíteni, csak tudni kell a csínját-bínját. 😉 Lássuk, hogy megy a tofu előkészítése annak függvényében, hogy mire akarom utána használni!

Itt most egy, az üzletekben kapható, 180g-os tofuval dolgoztam. Létezik belőle natúr, fűszeres, marinált és füstölt (ezek azok, amivel én eddig találkoztam). Ezek az ízesítések már előre adnak a tofunak egy alapízt, amit véleményem szerint nem árt még tovább fokozni.

A tofut én aszerint készítem elő, hogy mire akarom utána felhasználni. Ha több nedvességet hagyok benne, akkor lágyabb, kicsit sajtra emlékeztető állagot kapok. Viszont ha olyan étel összetevője lesz, ahol a húst akarom helyettesíteni vele, több nedvességet távolítok el belőle, ezáltal kicsit szilárdabb, „hússzerűbb” lesz az állaga. Lássuk hát, hogy lesz ízletes, és állagában is különles.

Első lépés – a tofu szikkasztása

Az alábbi képeken látható tofuban a zöld színt bazsalikomlevelek adják, ebből készítek fűszeres „húsrudacskákat”. Mivel húsként szeretném használni, arra törekszem, hogy minél több nedvességet távolítsak el belőle. Ez kb. 1 órát vesz igénybe, tehát időben kell gondolkodnom, ha használni akarom.

A tofut egyben 3-4 réteg papírtörlő közé helyezem egy tányérra vagy vágódeszkára. Egy nehéz tárgyat (itt most egy jó nehéz fazekat, amibe még 1 kiló őszibarackot is tettem 😁) teszek rá, és kb. 20 percig préselem vele.

Ekkor leveszem a fazekat, a totálisan nedves törlőkendőt szárazra cserélem, majd újabb húsz perces préselés következik.

A papírtörő felszívja a tofuban lévő nedvességet…

Ez a törlőkendő is csupa nedves, megy a kukába. A tofut lapjában kettévágom, ismét papírtörlő közé teszem, és újabb húsz percet pihennek a barackok a tetején 😉. Na ekkor már kevesebb nedvesség jön ki belőle, vagyis nagyjából kész az előkészítés.

Fűszerezés

A két tofu lapot először hosszában kettévágom, majd kb. ceruza vastagságú rudacskákra, a képen látható módon. Nem meglepő módon még most sem teljesen száraz a tapintása, ami nekünk most pont kapóra jön, mert így legalább jól rá fog tapadni a fűszerkeverék, amit a következőképpen készítek:

A fűszerkeverék

  • 2 púpos evőkanál kukoricaliszt (vagy bármilyen más gluténmentes liszt)
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • 0,5 teáskanál só
  • 1 csipet bors
  • 0,5 teáskanál fokhagymapor

Az összetevőket jól összekeverem, majd a tofu rudacskáimat beleforgatom ebbe a keverékbe. Jó alaposan összerázogatom, a cél, hogy a keverék minél nagyobb része a tofun maradjon.

Az utolsó lépés

A lényeg, hogy az én tapasztalatom szerint jó erősen kell fűszerezni, mert ezek a fűszerek adják a viszonylag semleges ízvilágú tofu karakterét majd az ételben.

Ha viszont rögtön fel akarom használni, akkor a tofu előkészítése után kevés olajon 5-6 perc alatt ropogósra sütöm mindkét oldalát.

Érdemes így, ebben a formában is megkóstolni, nekem nagy élmény, hiszen kívül ropogós, belül lágy, és istenien fűszeres ízű.

Ezt a remek állagát akkor is megtartja, ha utána valamilyen raguba forgatom bele.

Ropogósra sütöm a fűszerezett tofut.

4 plusz tipp a tökéletes tofuért

  • Ha sajtszerű állagot szeretnél, ne préseld ki a tofu levét, vagy ne olyan sokáig.
  • Természetesen nem csak rudacska formájában lehet fűszerezni, hanem szeletben is.
  • A fűszereket akármilyen kombinációban variálhatod, a lényeg, hogy intenzíven fűszerezz. Egy indiai ihletésű ételhez nem biztos, hogy a fokhagymát vagy a bazsalikomot részesíteném előnyben, de ezek bármilyen más fűszerrel is helyettesíthetők.
  • A befűszerezett tofut nem muszáj azonnal felhasználni, ugyanis ebben a formában rendkívül jól fagyasztható, tehát nagyobb mennyiséget is elő lehet készíteni.

Remélem, még szívesebben nyúlsz ezek után ehhez az alapanyaghoz, és látod, hogy a tofu előkészítése egyrészt nem ördöngösség, másrészt igazán ízletes főeleme vagy hozzávalója lehet a vegán gasztronómiának.

A vegán burrito például egy olyan recept, amiben a fentiekhez hasonlóan használom a tofut.

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb