KezdőlapGasztroTej- és tojásmentes palacsinta juharsziruppal

Tej- és tojásmentes palacsinta juharsziruppal

Előkészület: 5 perc

Elkészítés: 15 perc

Most egy tej-és tojásmentes palacsinta recepttel jelentkezem, ami ennek következében vegán is, arról nem is beszélve, hogy cukormentes.

Sajnos egyre több családban okoz gondot a gluténre, tejre, vagy tojásra való érzékenység, ne adj Isten, ha ezek együtt jelentkeznek. Én is kénytelen voltam kikupálódni ezen a téren, hiszen anyu most már kb. 30 éve cöliákiás, vagyis gluténérzékeny, ami legtöbbször együtt jár a laktóz intoleranciával is, az öcsém pedig 1-es típusú cukorbeteg.

Én, mint már arról beszámoltam, néhány hónapja növényi étrenden vagyok, ami nem jelenti azt, hogy gluténmentesen táplálkoznék, viszont tej- és tojásmentesen igen.

Úgy érzékelem, hogy a környezetemben egyre több az olyan családtag, ismerős, aki mindhárom dologra érzékeny, de legalábbis úgy szeretne táplálkozni, hogy sem glutént, sem tejet, sem tojást nem tud/akar az étrendjébe iktatni.

A legnagyobb kihívás persze, hogy mindezek elhagyása nélkül is isteni finom ételeket, desszerteket csináljak. Jelentem, megoldható!!! 😁 Igyekszem hát egyre több ilyen receptet hozni nektek.

Ez a palacsinta zabliszttel és sima búzaliszttel készült, tehát nem gluténmentes, de tej és tojás nincs benne, mégis csodálatosan lágy és könnyű lett az állaga.

Hozzávalók 8-10 palacsintához:

  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 3 evőkanál víz (vagyis a lenmaggal együtt 1 lentojás, aminek a receptjét itt olvashatjátok)
  • 1 nagyobb, érett banán
  • 2 evőkanál olívaolaj + a sütéshez
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 fél rúd vanília kikapart magja
  • 220 ml mandulatej
  • 100 g búzaliszt
  • 80 g zabpehelyliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fajéj
  • fél teáskanál szerecsendió
  • 1 csipet só
  • díszítésnek gyümölcs, dió, juharszirup, vagy ami kedves számotokra 😋

A tészta összeállítása pofonegyszerű

Ha minden alapanyag rendelkezésre áll, akkor az tej- és tojásmentes palacsinta összeállítása max. 5 perc. A banánt összenyomom villával jó pépesre. Egy nagyobb tálban összekeverem az őrölt lenmagot a vízzel és a pépes banánnal. 2 percig állni hagyom (és még ez is belefér az 5 percbe 😉).

Hozzáöntöm a mandulatejet (ha épp rizs vagy zabtej van otthon, az is teljesen jó), az olíva olajat, a vanília kivonatatot, ezzel a nedves összetevők a tálban vannak. Keverek rajta egyet.

Hozzáöntöm az összes száraz összetevőt: a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót, és egy csipet sót. Épp csak addig keverem, amíg az összetevők elegyednek, és csomómentes lesz a tésztám.

Most kell csekkolni az állgát. Ennek egy sűrű palacsintatésztára kell hasonlítania, inkább az amerikai palacsinta állagúra hajaz. A lisztek minőségén is múlik az állag, tehát ha túl sűrűnek találod, még egy pici mandulatejet önts hozzá.

Süssük meg

Egy palacsinta sütőt kikenek egy kis olíva olajjal, majd közepesen forróra hevítem. Egy kisebb mérőkanállal (mint a képen) kb. 10-12 cm átmérőjű, nem túl vékony körökben merem a masszát a serpenyőre. Itt az a fontos, hogy mivel a tészta nem vékony, ha túl meleg a serpenyő, hamar megég az alja, a belseje meg nyers marad, ezért inkább vegyünk vissza a hőből, ha túl gyorsan sülne.

Meglátod, hogy a tészta meg fog emelkedni (ezt a lentojás, a sütőpor és a szódabikarbóna okozza), és levegőbuborékok jelennek meg a felületén. Ebből már lehet tudni, hogy szép levegős, könnyű lesz a tej- és tojásmentes palacsinta.

2-3 perc után egy lapáttal a palacsintákat megfordítom, és a másik felüket is kb. ugyanennyi ideig sütöm. Ebből a masszából kb. 8-10 palacsinta jön ki, amelyeket utána egymásra halmozva szépen lehet díszíteni.

Azt biztosan észrevetted, hogy külön cukor, vagy édesítő nincs a tésztában, az édességet a banán adja. Mivel én juharsziruppal tálaltam, ez teljesen elég volt, hogy egy édes reggeli vagy desszert legyen belőle, de ha te nem használsz a díszítésre juharszirupot vagy mézet, akkor a tésztába jöhet egy teáskanál barna cukor, méz (ha vegán vagy, akkor nem!) vagy egy kevés édesítő.

Mondhatom, hogy isteni lett, és ami ennek a legfőbb bizonyítéka, hogy a fiam, aki ódzkodik minden édességtől, ami nem a hagyományos fehér liszt – fehér cukor – tehéntej – tojás kombóból készül, betolt ebből 5-öt egyszerre, és még a 10 ujját is megnyalta utána. 🤣 Ennél jobb referencia azt hiszem, nem kell.

Ha további növényi édesség is érdekel, kukkants rá erre az isteni vegán pohárdesszert receptre, vagy válogass az összes recept közül!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb