Előkészület: 10 perc
Elkészítés: 15 perc és 30 perc hűtés
Ez a gyors vegán gesztenyetorta egy keresztelőre készült, és olyan gyorsan elfogyott, hogy lemaradtam arról, hogy felszelve is készítsek róla képet! 😮 Amikor legközelebb csinálom (és érzem, hogy az hamar lesz), ezt pótolni fogom!
Tényleg gyors, és nagyon egyszerű, ennek ellenére annyira harmóniában vannak benne az ízek, hogy nem lehet abbahagyni, ha egyszer megkóstolod.
Figyelem, nem cukormentes, megkockáztatom, hogy egy nagy kalóriabomba!
Hozzávalók egy kb. 30 cm-es formához (kb. 20 szelet)
Nekem egy óriási cserép formám van, amiben ezt a finomságot készítettem, egy hagyományos tortaformához (kb. 23 cm-es) kétharmadold az adagokat!!
- 60 dkg karamellás keksz (Aldi, másfél zacsi, vegán)
- 25 dkg vegán margarin (Ráma) olvasztva
- 60 dkg kiolvasztott gesztenyemassza (cukrozott verzió)
- 10 dkg vegán margarin (szoba hőmérsékletű)
- kb. 4 cent rum vagy rumaroma
- 40 dkg fagyasztott meggy (nekem itt épp most cseresznye akadt a kezembe a mélyhűtőből 😜)
- 15 dkg étcsokoládé olvasztva
A tészta összállítása
Nagyon egyszerű, ha van egy mixered. Ha nincs, akkor tedd zacskóba a kekszeket és egy sodrófával, vagy valami kemény tárggyal törd össze a konyhapulton. 😄



A margarint olvaszd fel mikróban, majd önts rá az összedarált kekszre, és gyors mozdulatokkal, kézzel keverd össze. Jól gyurmázd meg, hogy összeragadjon, majd ezt a masszát nyomkodd bele a tortaformába, hogy az alját és az oldalát is egyenletes rétegben fedje be. Jól tömörítsd le!



Menjen a hűtőbe egy fél órára, hogy a margarin megszilárduljon, és a tésztánk masszív legyen.
A krém
Ez idő alatt összeállítjuk a krémet. A 3 csomag (egyenként 20 dkg-os) kiolvasztott gesztenyemasszát a 10 dkg puha margarinnal és a rummal vagy rumaromával keverd simára.


A hűtőből kivett formába a gesztenyekrémet simítsd bele úgy, hogy a közepétől a forma széléig kicsit emelkedjen a krém szintje, ugyanis a torta közepére halmozzuk majd a meggyet.

A kiolvasztott meggyet jól csepegtesd le. Én azért szeretek fagyasztott gyümölccsel dolgozni, mert ízben nagyon hozza a friss gyümölcs aromáit, ellentétben a kompóttal vagy konzervben tartósítottal, amelyek nagyon sok cukrot is tartalmaznak. Na nem mintha ebben a tortában nem lenne elég cukor…. 🙄🤣

A meggyeket szépen rakosgasd ki a torta közepére, a szélén hagyj annyi helyet, hogy a gyümölccsel együtt szép egyenletes legyen a felszíne.

Végül a megolvasztott csokoládét addig kevergesd a tálban, amíg egészen visszahűl, de még folyik. Ez azért kell, hogy amikor a tortát mintázzuk, megtartsa a formáját. Ezt persze majd segíti az is, hogy a meggyünk még jó hideg.
Öntsd a csokit egy műanyag zacsiba, vágj egy 1-2 mm-es lyukat az egyik sarkán, és szépen rácsozd be vele a torta tetejét. Ha az egyik irányban berácsoztad, fordíts egyet a formán és csíkozd így is, egészen addig forgatva a tortát, amíg a csoki el nem fogy. Egy gyönyörű, rácsos mintázatot fogsz kapni.


Ha mégsem, ez hamar ki fog derülni, ekkor nem hűlt vissza eléggé a csoki. Várj még vele, de közben mozgasd a zacsiban, hogy a megfelelő kakaóvaj kristályok tudjanak kialakulni benne.
Ha kész, mehet ismét a hűtőbe kis időre, akár egy éjszakára is. Már csak vegán gesztenyetorta szeletelése és a megmaradt morzsák csipegetése van hátra (mert pillanatok alatt csak morzsák maradnak belőle! 😍

Édesszájú vagy? Akkor kattints át a tej- és tojásmentes palacsinta, vagy a különleges vegán pohárdesszert receptre!