Előkészület: 5 perc
Elkészítés: 30 perc
Íme egy egyszerűen összedobható, de nagyon finom és mutatós vacsora. A vegán töltött krumpli készíthető hagyományos, vagy édesburgonyából is, ki melyiket szereti jobban. Én itt most mindkettővel megmutatom, hogy kedvet csináljak hozzá! 😋
Hozzávalók 4 főre:
- 4 nagy krumpli (sima, vagy édesburgyonya)
- só, bors, kicsi olíva olaj
- 180 g fűszerezett és kisütött tofu (nálam most a marinált verzió), elkészítése itt
- 400 g mirelit zöldségkeverék (ki milyet szeret, itt most karfiol, brokkoli és sárgarépa)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 dl rizstejszín (vagy bármilyen más növényi tejszín)
- só, bors
- fél teáskanál szárított kakukkfű
- 2 dl növényi tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- díszítéshez friss snidling vagy szárított metélőhagyma
Első lépés, a krumpli sütése
A krumplik méretének megfelelően alufóliát téptem, héjastól ráhelyeztem a jól megmosott krumplikat, meglocsoltam egy pici olívaolajjal, majd megszórtam sóval és borssal. Minden krumplit becsomagoltam az alufóliába, hogy sehol se lógjanak ki belőle.


Alapból valószínűleg sütőben sütöttem volna, de mivel most átmenetileg épp nincs sütőm (a konyhafelújítás miatt), a forrólevegős fritőzt vetettem be, és mondhatom, remekül működött. Ugyanúgy 200 fokra állítottam, beledobáltam az alufóliába tekert édes és sima burgonyákat, és 30 perc alatt teljesen puhára sütöttem. Egy hústűvel ellenőriztem az állagát, amikor úgy szaladt a tű a krumpliba, mint kés a vajba, na akkor lett kész.
A krumplikat még alufóliástól félretettem, mert így nem hűlnek ki olyan hamar.
A töltelék
Amíg a krumplik a forrólevegős fritőzben izzadtak, elkészítettem azt a cuccot, amivel később megtöltöttem őket.
Ehhez legelőször 1 zacsi marinált tofut (Lidl-ben kapható) készítettem elő az ebben a cikkben leírtak szerint. Kisütés után félretettem.


A nagy fej vöröshagymát mindkét irányban kettévágtam, és felszeleteltem. Szeretem, ha a hagyma kicsit nagyobb darabokban van az ételben.
A tofu visszamaradt zsiradékában megpirítottam, majd hozzádobtam a mirelit zöldségeket, még úgy, fagyottan. Sóztam, borsoztam, meghintettem a kakukkfűvel és addig pároltam, amíg szinte teljesen puha nem lett.

Ekkor felengedtem a rizstejszínnel, még rotyogtattam, amíg be nem sűrűsödött és szép krémes nem lett.
Most jött el az a pillanat, amikor hozzákevertem a kisütött tofumat. Épp csak összeforgattam, ellenőriztem az ízeket (szükség esetén ilyenkor még sózni, borsozni, fűszerezni lehet), és már le is vettem a főzőlapról.

Összeállítás
Utolsó lépésként a növényi tejfölbe (én az Aldiban kapható zöld dobozos vegán krémet szeretem) belenyomtam egy gerezd fokhagymát, kicsit sóztam. Ezzel a vegán töltött krumpli szósza is kész lett.

A krumplikat kicsomagoltam a fóliából, hosszában ejtettem rajta egy mély vágást, szétnyitottam, amennyire csak tudtam. (Minél jobban sikerül, annál több töltelék tud belemenni. 😏)

A zöldséges, tofus raguból jól megpakoltam a krumplik hasítékát, jó vastagon meglocsoltam a vegán fokhagymás tejföllel, majd díszítésnek friss snidlinget szórtam rá.

Talán mondanom sem kell, hogy nagggyon jó lett, és ami a fő elismerést jelentette, hogy nem csak én ettem belőle, hanem a család nem vegán tagjai is… 😍, ráadásul elismerően nyilatkoztak róla!


További vegán receptekért kattint ide, ahol megtalálod többek között a vegán burrito leírását is, ami szintén tofuval készül, és gyorsan összedobható!