A rizottó készítése nagy mumus, pedig annyira nem bonyolult, mint amilyennek beállítják. Fontos az alapanyagok minősége, és a megfelelő állag eltalálása, de hamar bele lehet jönni. Ez a kacsamell rizottóval verzió rozmaringgal készül, a kettő együtt nagyon ütős kombó! 🙂
Hozzávalók 4 főre
- 4 kacsamell
- só, bors
- 2 nagyobb rozmaringág
- 2 evőkanál kacsazsír (ha nincs, olaj is jó)
- 1 fej hagyma
- 2-3 evőkanál (kb. 15 dkg) vaj
- só, bors
- 30 dkg rizottó rizs
- 1 l zöldség vagy hús alaplé
- 5 dl víz
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl száraz fehérbor
Elkészítése
A kacsamell
A kacsamelleket megmosom, megtisztítom. Papírtörlőn megszárítom, majd a bőrét beirdalom két irányból is. Sózom, borsozom mindkét felét, majd a 2 evőkanál felforrósított kacsazsíron a rozmaringágakkal együtt először a bőrös felét, majd a másikat jól megpirítom.



Kiszedem a serpenyőből, majd alufóliával bélelt forrólevegős fritőzbe tettem kb. 20 percre. Ennyi idő alatt belül gyönyörű rózsaszínre, kívül csodálatosan ropogósra sült. Néhány percig pihentetni szükséges, közben forgatni, hogy az értékes húslé ne távozzon belőle.


A rizottó
Az apróra vágott hagymát 5 dkg vajon üvegesre pirítom, majd ráöntöm a rizottó rizst, megkeverem, majd felöntöm az alapléből annyival, hogy épp ellepje. Sózom, borsozom, és közepes tűznél, néha megkevergetve főzöm.



Amikor látom, hogy a húslét már elfőtte, pótolom, illetve felváltva adok hozzá vizet és alaplevet. Időközben hozzáöntöm a fehérbort is, arra kell figyelni, hogy ez ne a legvégén legyen, mert a bor alkoholtartalmának el kell forrnia.

Amikor már puhul a rizs, hozzáadom a maradék vajat is, és még annyi folyadékot, hogy a végén egy krémes állagú rizottót kapjak.

Tálaláskor a rizottóra teszem a kb. 1 cm vastag szeletekre vágott kacsamellet, most épp a sült rozmaringszárral díszítettem.

Tetszett a recept? Rajongsz a húsos ételekért? Nézd meg ezt a paprikás csirke receptet is!