KezdőlapGasztroRozmaringos kacsamell krémes rizottóval - egyszerűen

Rozmaringos kacsamell krémes rizottóval – egyszerűen

A rizottó készítése nagy mumus, pedig annyira nem bonyolult, mint amilyennek beállítják. Fontos az alapanyagok minősége, és a megfelelő állag eltalálása, de hamar bele lehet jönni. Ez a kacsamell rizottóval verzió rozmaringgal készül, a kettő együtt nagyon ütős kombó! 🙂

Hozzávalók 4 főre

  • 4 kacsamell
  • só, bors
  • 2 nagyobb rozmaringág
  • 2 evőkanál kacsazsír (ha nincs, olaj is jó)
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 evőkanál (kb. 15 dkg) vaj
  • só, bors
  • 30 dkg rizottó rizs
  • 1 l zöldség vagy hús alaplé
  • 5 dl víz
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése

A kacsamell

A kacsamelleket megmosom, megtisztítom. Papírtörlőn megszárítom, majd a bőrét beirdalom két irányból is. Sózom, borsozom mindkét felét, majd a 2 evőkanál felforrósított kacsazsíron a rozmaringágakkal együtt először a bőrös felét, majd a másikat jól megpirítom.

Kiszedem a serpenyőből, majd alufóliával bélelt forrólevegős fritőzbe tettem kb. 20 percre. Ennyi idő alatt belül gyönyörű rózsaszínre, kívül csodálatosan ropogósra sült. Néhány percig pihentetni szükséges, közben forgatni, hogy az értékes húslé ne távozzon belőle.

A rizottó

Az apróra vágott hagymát 5 dkg vajon üvegesre pirítom, majd ráöntöm a rizottó rizst, megkeverem, majd felöntöm az alapléből annyival, hogy épp ellepje. Sózom, borsozom, és közepes tűznél, néha megkevergetve főzöm.

Amikor látom, hogy a húslét már elfőtte, pótolom, illetve felváltva adok hozzá vizet és alaplevet. Időközben hozzáöntöm a fehérbort is, arra kell figyelni, hogy ez ne a legvégén legyen, mert a bor alkoholtartalmának el kell forrnia.

Amikor már puhul a rizs, hozzáadom a maradék vajat is, és még annyi folyadékot, hogy a végén egy krémes állagú rizottót kapjak.

Tálaláskor a rizottóra teszem a kb. 1 cm vastag szeletekre vágott kacsamellet, most épp a sült rozmaringszárral díszítettem.

Tetszett a recept? Rajongsz a húsos ételekért? Nézd meg ezt a paprikás csirke receptet is!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb