KezdőlapGasztroFullos vegán szendvics fűszeres gombaraguval

Fullos vegán szendvics fűszeres gombaraguval

Már kapható a szupermarketekben vegán „hamburgerhús”, amit sokféleképpen lehet felhasználni. Eszembe is jutott egy szuper fullos vegán szendvics, amibe csak olyan dolgokat tettem, amiket imádok. Mivel bőven ősz van már, egy kis sütőtökkel bolondítottam meg. Remélem, nektek is tetszeni fog!

Hozzávalók

  • 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 1 vegán „húspogácsa”
  • 2 szelet vegán sajt
  • 15 dkg mirelit fűszeres steakburgonya
  • 1 negyed sütőtök
  • só, bors, olívaolaj
  • 2 evőkanál vegán majonéz
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál étolaj
  • 15 dkg gomba
  • só, bors
  • fél teáskanál szárított kakukkfű

Előkészületek

Sütőtök

A sült sütőtök extra köretként jutott eszembe, mivel ősz van, és mivel nagyon szeretem. Nem variáltam túl, a tököt meghámoztam, kiszedtem a magját, majd kb. 1,5 cm oldalélű kockákra vágtam. Egy tálban meglocsoltam pici olíva olajjal, sóztam, borsoztam, majd a forró levegős fritőzben (de lehet sütőben is) 15 perc alatt megsütöttem.

A steakburgonya és a „hús”

Csodálatos felfedezéseim vannak a forró levegős sütőt illetően, amióta a konyhafelújítás miatt nincs sütőm. Annyi mindent el lehet benne készíteni, és sokkal gyorsabban, mint a hagyományos sütőben, hogy teljesen odavagyok érte. (Persze azért lesz majd rendes sütőm is! 😁) Ebben az ételben több elemet ebben készítek.

A mirelit steakkrumplit és a „húspogácsát” is ebben sütöttem meg, egyszerre, kb. 15-20 perc alatt. Arra kell vigyázni, hogy itt inkább csak kb. 170 fokos hőmérsékletet használjunk, nehogy kiszáradjon a pogácsa. Ezt is félreteszem.

Hagymás gombaragu

A hagymát és a gombát nagyon szeretem együtt, főleg egy kis kakukkfűvel megbolondítva.

Egy kis olajon megpirítom a vékony szeletekre vágott lilahagymát, majd rádobom szeletelt gombát. Pár percet ezt is pirítom, csak aztán sózom, borsozom, és megszórom kakukkfűvel. Nagyon fontos, hogy ha az elején sóznám a gombát, akkor elég sok levet eresztene, amit nem szeretnék, maradjanak csak az ízek a gombában! Összeforgatom, és már készen is vagyok vele!

Vegán majonéz

Ugyan már közzétettem korábban egy vegán majonéz receptet, de azóta új felismeréseim vannak a vegán konyhát illetően, és egy, az eredeti majonézre megszólalásig hasonlító verziót találtam az interneten. Ennek a készítését egy másik cikkben mutatom meg. Ebből fogok majd használni a fullos vegán szendvics összeállításakor.

Összeállítás

Természetesen csak a fantázia szabhat határt az alapanyagoknak és az összeállításnak, én a következőképpen csináltam.

A két szelet kenyeret megpirítottam, az egyikre a vékony csíkokra vágott jégsalátát halmoztam. Erre helyeztem rá a „húspogácsámat”, rá a vegán sajtot, ami jól ráolvadt, majd jól megpakoltam a gombás raguval. Az egészet leöntöttem a vegán majonézzel, hogy jó szaftos legyen, majd a torony tetejére jött a másik szelet kenyér, amit utólag úgy éreztem, talán el is hagyható, ha nem akarsz túl sok kenyeret enni.

Mellépakoltam a sült steakburgonyát és a sütőtököt. Annyira finom, és laktató kaját kaptam, hogy nem is uzsonnára, vagy könnyű vacsorára, hanem ebédre ajánlom, mint főételt.

Talán sok elemből áll, de egyszerű az elkészítése, ezért nagyobb társaságnak, partykajának is kiváló!

Kukkantsatok be a recepttárunkba, vagy további egyszerű vegán ételekért keressétek fel a töltött burgonya, vagy a tej- és tojásmentes zabpalacsinta receptünket!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb