Írtam már arról, hogy a felnőttként többségében növényi étkezésre áttért földi halandók azért sokszor vágynak a korábban megszokott ízekre. Felfedeztem a csicseriborsó lisztet, mint egy számomra vegán szuperfood-ot, amiből csodálatos ízű növényi ételeket lehet készíteni. A vegán tojásrántotta is ezek közé tartozik.
Amióta többségében növényi étrendet követek, talán a változatos reggelik készítése terén vagyok a legnagyobb bajban. Ha te is így vagy ezzel, ez egy jó alternatíva lehet. A tojásos és kicsit sajtos ízek visszahozásáért újonnan megismert alapanyagokat használtam. Próbáld ki, neked is be fog ütni! 😋
Hozzávalók
- 3 evőkanál csicseriborsó liszt
- 1 lapos teáskanál fekete Himalája só (a tojásos ízért)
- 1 evőkanál inaktivált sörélesztő (a sajtos ízért)
- fél teáskanál fokhagymapor vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma
- bors ízlés szerint
- 3 fej gomba
- 2 evőkanál olaj
- 1 kis fej lilahagyma
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl növényi tej (rizs, zab vagy mandula, fontos, hogy semleges ízű legyen)
A vegán tojásrántotta elkészítése max. 10 perc
A száraz összetevőket egy tálban összekeverem. A fekete himalája só egy fantasztikus alapanyag, sok ásványi anyaggal, többek között kénnel, ami az ételnek tojásos ízt kölcsönöz. Ehhez társul az inaktivált sörélesztő, amit szintén nagyon szeretek, mert ez viszont egy kicsi sajtos ízt fog csempészni a rántottánkba.

Ha összekevertem a száraz részeket, hozzáöntöm a kétféle folyadékot, a vizet és a növényi tejet. Csomómentes masszát kell, hogy kapjak, amit félreteszek.

Az olajon megpirítom a szeletekre vágott lilahagymát, rádobom a gombát, sózom, borsozom. Ha megpárolódott (kb. 3 perc), ráöntöm a csicseriborsólisztes masszámat, majd úgy sütöm, mint a hagyományos tojásrántottát. Ez ugyan kicsit több ideig tart, de nem vészes. A fakanállal kisebb galuskákra szedem, és addig sütöm, amíg a felülete egy picit meg nem pirul. Én így szeretem. 😊 Amúgy állagra nekem a dödölle jut eszembe róla.



Friss paradicsommal és igény esetén egy szelet pirítóssal tálalom, és még frissen, melegen fogyasztom, úgy a legfinomabb.

Jó étvágyat hozzá!
További növényi reggeli ötletekért kattints a zabkása, a tej- és tojásmentes palacsinta, vagy a sós csicseriborsó palacsinta receptekre!