Nagy kedvencem az eredeti olasz édesség, de csak növényi alapanyagból ugyanazt természetesen nem lehet elkészíteni. Ezért aztán megpróbálkoztam egy hasonló élményt kínáló gluténmentes vegán Tiramisu-val. Mit mondjak, semmi panasz sem lehet a végeredményre! 😊 A legjobb benne, hogy tényleg 20 perc alatt elkészül!
A gluténmentes vegán Tiramisu összetevői 6 adagra
- 1 tasak gluténmentes, narancsos, csokis keksz (Aldi)
- 200 g kesudió
- 2 cl rumaroma (vagy rum 😏)
- 10 g vaníliás cukor
- 30 g barnacukor (vagy kristálycukor)
- 2 teáskanál instant kávépor
- 2 dl forró víz
- 1 cl rumaroma (vagy rum)
- 30 g cukor
- holland kakaópor a szóráshoz
Silány utánzat?
Igen, természetesen az, nem sok köze van az eredetihez, de ebben az esetben ez nem is lényeg. Állati finom, gluténmentes, vegán, csak ez fontos!
Az alapja az Aldiban kapható naracsos, csokis gluténmentes keksz, amiről csak utólag derült ki, hogy milyen jó választás. A benne lévő narancsdarabok még egy kis extra aromát adnak neki, ami jól áll a tiramisunknak!
Kesukrém
Először a krémet készítjük el, ami nagyon egyszerű! A 20 dkg kesudiót forrásban lévő vízzel leöntöttem, majd 10 percre állni hagytam. Ezután leszűrtem (a vízből félretettem), beleszedtem a mixerbe. Hozzátettem a rumaromát, a barna- és a vaníliás cukrot, majd 1 dl-t abból a vízből, amiben ázott.



A mixerrel addig kevertettem, amíg egy homogén, lágy, viszont nem túl folyós krémet kaptam. Azért kell viszonylag masszívabbra hagyni, mert a kávéba áztatott kekszekkel együtt kell azért, hogy valami tartása legyen majd a sütinknek.

A krémet félreteszem.
Áztassunk!
Kiválasztottam egy kb. 20×12 cm-es üveg tálat (Ikea), ez a méret pont megfelelőnek bizonyult ehhez az adaghoz. Egy tálban a két kanál intant kávéporra ráöntöttem a 2 dl forrásban lévő vizet, bele a rumaromát és a cukrot.


Még forrón belemártogattam a kekszeket. Annyi ideig tartottam benne, hogy ne ázzon szét teljesen, de azért szívjon is magába a kávés löttyből. Ebből egy sort leraktam a tál aljára, itt-ott eltörve a kekszet a jobb helykihasználás érdekében.




A krém harmadát rászedtem, elsimítottam, majd jött egy újabb kávés kekszréteg. Ismét a krém egyharmada, míg végül az utolsó kekszek, és a maradék krém.
Hűtőben 1-2 órát mindenképpen érdemes pihentetni ezt a vegán Tiramisut, kell idő az ízek összeéréséhez és a vágható állag eléréséhez.
A kakaóporral csak azelőtt szórom meg, hogy tálalnám.

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Érdekelnek a vegán édességek? Itt találod a vegán áfonyás süti és a tej-és tojásmentes zabpalacsinta receptjét is!