A fiam az utóbbi időben kedvelte meg a hortobágyi húsos palacsintát, ezért mostanában gyakrabban csinálom. Ha sok időm van rá, csirkepaprikást készítek, azt tépem össze a tölteléknek, de amikor időszűkében vagyok, darált sertéshús adja az alapot, ezzel villámgyorsan elkészül. Amíg a töltelék rotyog, megsütöm a palacsintákat, mire elkészülök vele, már tölthetem is! 🙂
Hozzávalók 6-8 hortobágyi palacsintához
A húsos töltelékhez
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 evőkanál
- 0,5 kg darált sertéshús (30% zsírtaralmú)
- só, bors
- 1 evőkanál pirospaprika (én felesben csemegével füstölttel készítettem)
- 3 dkg búzaliszt
- 2 dl tejföl
- tejföl a díszítéshez
- petrezselyem vagy snidling a díszítéshez

A palacsintához
- 3 egész tojás
- fél teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 40 dkg búzaliszt
- 5 dl tej
- 2 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
- 1 dl étolaj
Hortobágyi töltelék, avagy tejfölös húsragu
Darált hússal gyakran dolgozom, sok ételnek alapja, tölteléke. Most hasonlóan készülök neki, mintha pörköltet csinálnék. Olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát. Nem kell sok olaj, mert a húsból egy zsírosabb fajtát választottam, még ebből is fog kisülni zsír.
Amikor a hagyma már üveges, félrehúzom, kicsit lehűtöm, és ekkor szórom meg a pirospaprikával. Rögtön rádobom a húst is, jól összekeverem, majd mehet vissza a tűzhelyre. (Azért kell lehúzni a tűzről, mert a pirospaprika könnyen megég és akkor irdatlan keserű íze tud lenne, ami a kész ételben is érződik rendesen!)
Megpirítom a húst, ilyenkor még nem sózok, borsozok, hogy ne engedjen sok levet, mert ez a lé a húsból távozna, amit nem akarok. Amikor kifehéredett, kicsit megpirult, akkor fűszerezem, majd felöntöm kb. fél liter vízzel. Érdemes több vízzel felönteni, mert majd szeretnénk, ha jó sok szaftja lenne, amivel még locsolhatjuk is a betöltött palacsintákat!
Lefedve gyenge lángon rotyogtatom, amíg elkészítem a palacsintákat.


Palacsinta, nem csak édes töltelékekhez!
Talán csodálkozol, hogy a palacsinta összetevői között cukrot találsz, de ez nem véletlen. Én ugyanazt a palacsintát készítem ide is, mint amikor édessel töltöm, és mindjárt el is magyarázom, miért:
Sok helyen tapasztalom, hogy a palacsintát szinte teljesen só és cukor nélkül készítik, mondván, hogy úgyis a töltelék adja az ízét. Én ezzel egyáltalán nem értek egyet! Szerintem fontos, hogy a palacsintának magában is fantasztikus íze legyen, nem véletlen, hogy a gyerekeim önmagában is tömik magukba. 🙂
Fontos a só és a cukor aránya, de mindkettő kell bele, hogy jó íze legyen a tésztának.
Az egész tojásokat tálba ütöm, jön bele a só és a cukor, kicsit összekavarom, majd annyi lisztet adok hozzá, hogy jó sűrű tésztát kapjak. Ez azért fontos, hogy a tészta sűrűsége miatt keveréskor jól szétmenjenek a lisztcsomók és ne legyen csomós az állaga.



Ha simára kevertem, jöhet egy kicsi tej, mindig csak fokozatosan, és csak annyit, hogy után a következő adag liszttel ismét csomómentesre tudjam keverni. Így megy ez egészen addig, amíg a lisztem el nem fogy, és már csak higítom, először a tejjel, majd a szódával.
A szóda azért kell, hogy süléskor a szén-dioxid hatására szép buborékos legyen, így vékonyabb és tetszetősebb palacsintákat tudok sütni.

Az olajat vagy belekeverheted a tésztába, én felét belekeverem, másik felével pedig minden palacsinta előtt kikenem a palacsintasütőt, így még könnyebben tudom forgatni.
Töltsünk!!
Mire az összes palacsintát kisütöm, a húsom is kész már. A lisztet simára keverem a tejföllel. Mielőtt behabarnám vele a darált húst, ellenőrzöm annak sósságát, illetve hogy elég leve van-e. Ha elforrta, pótolom!
Folyamatos keverés közben belecsurgatom a habarást a darált húsba, összerottyantom, ezzel kész is a töltelék. A levéből leszűrök annyit, amennyivel majd a betöltött hortobágyi húsos palacsintákat akarom meglocsolni.



Betöltéskor a palacsinta közepére halmozok kb. 2 lapos evőkanál tölteléket, majd a 4 oldaláról felhajtom, megfordítom.

Amikor van rá esélyem, a betöltött hortobágyi palacsintákat egy jénai tálban a sütőben meg is pirítom, de legtöbbször nincs erre igény, hanem így betöltve már el is fogy. 🙂
Nagyon laktató, ízletes, magyaros kaja, ami viszonylag emberi időn belül elkészül ebben a verzióban.
Válogass receptjeink között a Recepttárban!