KezdőlapGasztroGlutén-, tej- és tojásmentes zellerkrém leves (vegán)

Glutén-, tej- és tojásmentes zellerkrém leves (vegán)

A zeller eléggé megosztó zöldség, vagy szereted, vagy utálod. Nagyon intenzív, aromás illata és íze van. Sajnos az én gyerekeim az utóbbi kategóriába tartoznak, de azért néhanapján, a saját örömömre főzök belőle, egyrészt mert én nagyon szeretem, másrészt mert a zeller is a szuperfood-ok közé tartozik, vagyis rettenetesen egészséges! Ez a glutén, tej- és tojásmentes zellerkrém leves saját termesztésű szárzellerből készült, hihetetlen, de ma ástam ki a hó alól! 🤭

Hozzávalók 6-8 adaghoz

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vegán margarin
  • 30 dkg szárzeller
  • 2 nagyobb krumpli
  • 2,5 l zöldség alaplé, vagy 2 nátrium-glutamát mentes zöldségleves kocka és 2,5 l víz
  • só, bors
  • fél teáskanál szerecsendió
  • 2 dl vegán tejszín
  • betétnek levesgyöngy, pirított hagyma vagy pirított bacon (előbbi kettő nem gluténmentes, utóbbi nem vegán, csak szólok!!! 😁)

A zellerkrém leves készítése nagyon egyszerű!

Meglátod, az egész folyamat annyira egyszerű és gyors, hogy pillanatok alatt elkészülni (max. 20 perc!).

A vöröshagymát apróra vágom, a vegán margarinon (ennek hiányában olajon) megpirítom. Közben adom hozzá a zúzott fokhagymát, majd ha megpirult, rádobom a kockára vágott krumplit és a felaprított zellert.

Összeforgatom, majd felöntöm a zöldség alaplével. Az alaplé sósságától függően fűszerezem sóval, borssal, és gyenge lángon addig főzöm, amíg a krumpli meg nem puhul (addigra a zeller is megfő).

Mielőtt botmixerrel leturmixolnám, hozzáadom az őrölt szerecsendiót. Simára turmixolom, majd a 2 dl vegán tejszínnel besűrítem.

Két percig főzöm együtt a tejszínnel, megkóstolom, ha szükséges, utánafűszerezek, és már el is készült a csodálatosan ízgazdag zellerkrém leves. 😋

A feltétek tekintetében engedd szabadjára a fantáziádat, de figyelj oda, hogy melyik készen kapható feltét milyen összetevőket tartalmaz! A dobozos pirított hagyma és a levesgyöngy glutént tartalmaz, a krémlevesekhez nagyon passzoló reszelt sajt tejet, a pirított bacon pedig ugye nagyon nem vegán, viszont allergén nincs benne. 😉

Ajánlom a pirított magokat is, mint tökmag, napraforgó mag, mandula. Egy kis tökmagolaj igazán szépen mutat a tetején!!

Válogass receptjeink között a Recepttárban! Próbáld ki tej- és tojásmentes brokkolis tésztát is!!!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb