Nagyon gyorsan kellett készítenem valami isteni sütit, ilyenkor általában átgondolom, milyen alapanyagaim vannak itthon. Mivel a mélyhűtőben mindig lapul gesztenyemassza, és épp találtam a szekrényben egy dr. Oetker hidegen keverhető krémesport, már össze is állt a fejemben egy gluténmentes gesztenyés szelet. 🤭
Hozzávalók egy nagy tepsihez (kb. 15 szelet)
- 6 egész tojás
- 22 dkg gluténmentes lisztkeverék (70 g Aldis gluténmentes liszt, 70 g Pennys gluténmentes palacsintaliszt, 40 g kukoricaliszt, 40 g rizsliszt)
- 180 g kristálycukor
- 1 zacskó dr. Oetker krémespor
- 8 dl tej
- 2 gesztenyemassza (40 dkg)
Gluténmentes piskótatészta
A gluténmentes piskótatészta elkészítése sem bonyolultabb, mint a simáé. A sütőt bemelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjékhez hozzáadom a cukrot és keverőgépben habverőfejet választva kemény habbá verem. Amikor elég kemény a hab, hozzáadom sárgákat is egyesével.



Ha szép, sima habot kaptam, lekapcsolom a gépet, mert a lisztkeveréket már lapáttal fogom hozzákeverni, hogy ne törjem meg a habot. Egyszerre szitálom a massza tetejére a lisztet, majd szép óvatosan, széles mozdulatokkal belekeverem.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, elegyengetem, majd mehet is a sütőbe. (Olyan tepsit válassz, aminek a fala magasabb, hogy még majd a krém is beleférjen! )

Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm. Kiveszem a sütőből, és hagyom kihűlni.
Így készül a gluténmentes gesztenyés szelet krémje
A keverőüstöt – amiben a piskótatésztát kevertem – elmosom, szárazra törlöm, majd beleszórom a krémesport. Hozzáöntök kb. 2 dl növényi tejet, belemorzsolok 30 dkg felolvasztott gesztenye masszát és lassú fokozaton elkezdem keverni. Mivel a krémesportól a keverékem nagyon gyorsan keményedni fog, mihelyst simára keveredett a massza, folyamatosan öntöm hozzá a tejet, egészen addig, amíg el nem fogy.
A végére egy viszonylag jól kenhető, gyönyörűen sima gesztenyekrémet kell, hogy kapjak.
Figyelem! A krémespor is cukros, a gesztenyemasszában is viszonylag sok cukor van, ha nem szereted a nagyon édes sütiket, érdemes cukormentes gesztenyemasszát használni.
A gluténmentes gesztenyés szelet összeállítása
Ügyelj arra, hogy mire a krém elkészül, a piskóta kihűljön, mert kikeverés után a gesztenyekrém még tovább fog sűrűsödni, érdemes egyből a tésztára önteni.
Szépen elsimítom el lapát segítségével, majd a maradék gesztenyemasszát ráreszelem a tetejére, díszítésként.

Ennyi, tovább nem is cifrázom, mert azt ígértem, tényleg gyors lesz. Érdemes kicsit hideg helyen pihentetni, hogy összeálljon a süti, aztán szeletelni csak.
Jó étvágyat, ehhez az igazán villámgyors gluténmentes édességhez!!!
Tovább receptekért kattint ide!