KezdőlapGasztroVillámgyors gluténmentes gesztenyés szelet

Villámgyors gluténmentes gesztenyés szelet

Nagyon gyorsan kellett készítenem valami isteni sütit, ilyenkor általában átgondolom, milyen alapanyagaim vannak itthon. Mivel a mélyhűtőben mindig lapul gesztenyemassza, és épp találtam a szekrényben egy dr. Oetker hidegen keverhető krémesport, már össze is állt a fejemben egy gluténmentes gesztenyés szelet. 🤭

Hozzávalók egy nagy tepsihez (kb. 15 szelet)

  • 6 egész tojás
  • 22 dkg gluténmentes lisztkeverék (70 g Aldis gluténmentes liszt, 70 g Pennys gluténmentes palacsintaliszt, 40 g kukoricaliszt, 40 g rizsliszt)
  • 180 g kristálycukor
  • 1 zacskó dr. Oetker krémespor
  • 8 dl tej
  • 2 gesztenyemassza (40 dkg)

Gluténmentes piskótatészta

A gluténmentes piskótatészta elkészítése sem bonyolultabb, mint a simáé. A sütőt bemelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjékhez hozzáadom a cukrot és keverőgépben habverőfejet választva kemény habbá verem. Amikor elég kemény a hab, hozzáadom sárgákat is egyesével.

Ha szép, sima habot kaptam, lekapcsolom a gépet, mert a lisztkeveréket már lapáttal fogom hozzákeverni, hogy ne törjem meg a habot. Egyszerre szitálom a massza tetejére a lisztet, majd szép óvatosan, széles mozdulatokkal belekeverem.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, elegyengetem, majd mehet is a sütőbe. (Olyan tepsit válassz, aminek a fala magasabb, hogy még majd a krém is beleférjen! )

Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm. Kiveszem a sütőből, és hagyom kihűlni.

Így készül a gluténmentes gesztenyés szelet krémje

A keverőüstöt – amiben a piskótatésztát kevertem – elmosom, szárazra törlöm, majd beleszórom a krémesport. Hozzáöntök kb. 2 dl növényi tejet, belemorzsolok 30 dkg felolvasztott gesztenye masszát és lassú fokozaton elkezdem keverni. Mivel a krémesportól a keverékem nagyon gyorsan keményedni fog, mihelyst simára keveredett a massza, folyamatosan öntöm hozzá a tejet, egészen addig, amíg el nem fogy.

A végére egy viszonylag jól kenhető, gyönyörűen sima gesztenyekrémet kell, hogy kapjak.

Figyelem! A krémespor is cukros, a gesztenyemasszában is viszonylag sok cukor van, ha nem szereted a nagyon édes sütiket, érdemes cukormentes gesztenyemasszát használni.

A gluténmentes gesztenyés szelet összeállítása

Ügyelj arra, hogy mire a krém elkészül, a piskóta kihűljön, mert kikeverés után a gesztenyekrém még tovább fog sűrűsödni, érdemes egyből a tésztára önteni.

Szépen elsimítom el lapát segítségével, majd a maradék gesztenyemasszát ráreszelem a tetejére, díszítésként.

Ennyi, tovább nem is cifrázom, mert azt ígértem, tényleg gyors lesz. Érdemes kicsit hideg helyen pihentetni, hogy összeálljon a süti, aztán szeletelni csak.

Jó étvágyat, ehhez az igazán villámgyors gluténmentes édességhez!!!

Tovább receptekért kattint ide!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb