KezdőlapGasztroGlutén- és tejmentes lángos

Glutén- és tejmentes lángos

Mi otthon általában kefíres lángost készítünk, mert ez villámgyors és nagyon finom. Ennek a glutén- és tejmentes változatát kellett most elkészítenem, hogy a lányom barátnője se maradjon ki a lángosozásból. ☺ Így készült most egy glutén- és tejmentes lángos is!

Hozzávalók 6-7 kis lángoshoz

  • 25 dkg gluténmentes liszt (most épp Aldis)
  • fél teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 egész tojás
  • 1,5 dl növényi tej
  • fél teáskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl növényi tejföl
  • 15 dkg növényi sajt
  • olaj a sütéshez

Minden helyettesíthető?

Megint csak azt tudom mondani, amit már korábban: 100 százalékban nem ugyanaz az ízélmény, de mondjuk 90-ben igen, és ez bőven kárpótolja azokat, akik amúgy semmilyen lángost sem tudnának enni.

Lássuk, hogy készül.

A lisztet tálba mérem. A növényi tejet felmelegítem a cukorral, kb. 40 fokosra. Belemorzsolom az élesztőt, és megvárom, amíg felfut. Ekkor hozzáöntöm a liszthez, beleütöm a két egész tojást, a fél teáskanál só is megy hozzá, és összegyúrom. Egy kicsit ragacsos tésztát fogok kapni.

A tetejét meghintem gluténmentes liszttel, letakarom, és pihenni hagyom legalább fél órát.

Ha megkelt (na nem annyira, mint a sima lisztes verzió, de azért láthatóan), felforrósítom az olajat. A tésztából evőkanállal gombócokat adagolok egy tányér gluténmentes lisztbe, kilapítgatom, majd mehet is a forró olajba.

Mindkét oldalát aranybarnára sütöm, kiszedem lecsepegtetem, majd fokhagymával és sóval ízesített növényi tejföllel kenem meg jó vastagon. Reszelt növényi sajttal hintem a tetejét, és még frissen, melegen tálalom.

A glutén- és tejmentes lángos (és szerintem általában a többi lángos sem) jó másnap, vagy kihűlve.

Tovább receptekért katt ide!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb