Mi otthon általában kefíres lángost készítünk, mert ez villámgyors és nagyon finom. Ennek a glutén- és tejmentes változatát kellett most elkészítenem, hogy a lányom barátnője se maradjon ki a lángosozásból. ☺ Így készült most egy glutén- és tejmentes lángos is!
Hozzávalók 6-7 kis lángoshoz
- 25 dkg gluténmentes liszt (most épp Aldis)
- fél teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 egész tojás
- 1,5 dl növényi tej
- fél teáskanál só
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl növényi tejföl
- 15 dkg növényi sajt
- só
- olaj a sütéshez
Minden helyettesíthető?
Megint csak azt tudom mondani, amit már korábban: 100 százalékban nem ugyanaz az ízélmény, de mondjuk 90-ben igen, és ez bőven kárpótolja azokat, akik amúgy semmilyen lángost sem tudnának enni.
Lássuk, hogy készül.
A lisztet tálba mérem. A növényi tejet felmelegítem a cukorral, kb. 40 fokosra. Belemorzsolom az élesztőt, és megvárom, amíg felfut. Ekkor hozzáöntöm a liszthez, beleütöm a két egész tojást, a fél teáskanál só is megy hozzá, és összegyúrom. Egy kicsit ragacsos tésztát fogok kapni.

A tetejét meghintem gluténmentes liszttel, letakarom, és pihenni hagyom legalább fél órát.


Ha megkelt (na nem annyira, mint a sima lisztes verzió, de azért láthatóan), felforrósítom az olajat. A tésztából evőkanállal gombócokat adagolok egy tányér gluténmentes lisztbe, kilapítgatom, majd mehet is a forró olajba.


Mindkét oldalát aranybarnára sütöm, kiszedem lecsepegtetem, majd fokhagymával és sóval ízesített növényi tejföllel kenem meg jó vastagon. Reszelt növényi sajttal hintem a tetejét, és még frissen, melegen tálalom.
A glutén- és tejmentes lángos (és szerintem általában a többi lángos sem) jó másnap, vagy kihűlve.

Tovább receptekért katt ide!