KezdőlapGasztroBestroFekete só - a vegán konyha egyik csodafegyvere

Fekete só – a vegán konyha egyik csodafegyvere

Külföldi vegán recepteket bújva egyre többször találkoztam a fekete só említésével, és érdekes módon, minden alkalommal valahogy a tojásos ízzel hozták összefüggésbe.

Nagyon gyorsan utána akartam járni, miről is van szó. Nemcsak azért, mert mindig szeretek új alapanyagokkal megismerkedni, hanem mert valóban hiányzik nekem is a tojásos íz az ételek egy részéből.

Nézzük hát, mi is a fekete só, és honnan a tojásos íze

Ez az ázsiai eredetű só sokszor szerepel az indiai konyha és a vegán fogások összetevői között. Kicsit kénes, úgynevezett umami íze van, ami nagyon telt ízt tud adni tradicionális indiai és vegán ételeknek, ropogtatnivalóknak.

Egy feldolgozott himalájai só, amelyet kala namak-nak, indiai fekete sónak, vagy himalájai fekete sónak is szoktak hívni. Az ázsiai konyha rendszeresen használja. Bányászatakor még világosabb színű, de miután indiai fűszerekkel, magokkal és gyógynövényekkel együtt hevítik, sötét színű lesz, innen a fekete só elnevezés.

forrás: www.canva.com

A fekete sót használva az indiai ételek íze gazdagabb, mélyebb, teltebb lesz, de természetesen nemcsak az ázsiai konyhában lehet használni. Bátran nyúljunk hozzá a sima só helyett, kellemes meglepetésben lesz részünk!

Kóstoláskor persze az első íz, amit érzünk, a só, de közben érkezik egy kénes utóérzés is, ami az ételeknek ezt a telt, főtt tojássárgára emlékeztető aromát adja. A fekete só egy áthatóan szúrós, fanyar, kicsit füstös aromája az ásványoknak köszönhető.

Mire jó még a fekete só?

Előfordulhat, hogy a fekete sóban kevesebb a nátrium, mint a hagyományos, asztali sóban. Ez sajnos nem feltétlenül jelenti azt, hogy nagyon egészséges. Persze jó alternatíva lehet, de mindig épp csak annyit használjunk belőle, amennyit az adott étel megkíván a tojásos íz eléréséhez.

A magasabb ásványi anyag tartalom sem biztos, hogy azt jelenti, egészségesebb a társainál. Ma az üzletekbe kerülő sók mindenféle ásványi anyagokkal vannak felturbózva a feldolgozás során, hogy jótékonyabb hatást gyakoroljanak a szervezetünkre.

Hogyan is kellene használni?

Az ázsiai receptek jó részében megtalálhatjuk a fekete sót, mint összetevőt, és bizony, ezeknek a recepteknek a készítésekor, ha kihagyjuk, már nem az eredeti ízhatást fogjuk elérni.

Ugyanakkor ki mondta, hogy csak az ázsiai ételekhez lehet használni? A vegán konyha egyik fontos kiegészítője lehet, hiszen tojásos ízt lehet csempészni vele az ételekbe tojás hozzáadása nélkül.

Ha tofuból készült tojásrántottához használod, nagyon jól kijön az íze, és igazán élvezetes vegán rántottát készíthetsz vele, de egyéb tofus ételekhez, pirított zöldségekhez, szendvicsekhez is nagyon ajánlott (avokádóval például kiváló! ).

forrás: www.canva.com

Ha érdekel, én hogyan használom a fekete sót a vegán tojásrántottába, kattints!

Forrás

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb