Pontban az év legfélelmetesebb hétvégéjére itt a magyar horror film, ami aludni nem fog hagyni, ahogy Oscar díjat sem fog kapni.

Az első híreket követően nagy várakozásokkal készültem a Post Mortemre. Egy műfaj amiből érzem teljesen kinőttem, de a nagy hírverésnek örvendő horror filmekre máig vevő vagyok. Láttam már magyar független filmet is ebben a zsánerben, a The Basement-et, de ezúttal magyar viszonylatban jóval komolyabb forrásokat mozgattak a projekthez. Hazai alkotás tekintetében az elfogultságot nem tudom kizárni, dupla eséllyel indul minden film a tengerentúli konkurenciához képest. A Post Mortem számomra így technikailag nagyon a helyén van, de mint film összességében nem hozott lázba. Félni viszont féltem, szóval működőképes.

1918-ban járunk és a háborút megjárt főhősünk halottakat fényképez még élő családtagjaikkal, meglehetősen groteszk módon beállítva. Egy látomás által sugallva eljut egy kísértet járta falucskába, ami aztán jól megdolgozza. Az alapötlet, mind az időbeni elhelyezéssel, mind a magyaros díszlettel ideális. Gondoljunk csak bele, hideg van, a fákon nincs levél, a halottakat nem lehet temetni a fagyott föld miatt, minden ház korabeli nádfedeles, az ágy és ajtók nyikorognak, az emberek ruhái fakók. Micsoda elképesztően tökéletes horror film körvonalazódik pusztán ennyitől. Ráadásul látott már mindenki ilyet, falu múzeumban vagy skanzenben, tehát könnyedén a magunkénak érezzük. A Klem Viktor által játszott főhősünk pedig ebben a környezetben hullákat sminkel és megpróbálja őket felültetni. Minden másban tipikus kísértet film. A kísértet járásnak megvannak a gyöngyszemei, de rengeteg elemmel párosul amit én nem díjazok. Az ijesztgetés. Kiemelten, ha érzem, hogy ez azért volt, hogy megugorjak a székből. Szándékosan, teljesen feleslegesen. A jól kivitelezett rejtélyesség sokkal többet tud adni. Sokadik alkalommal mikor megrándultam, izmaim egyre távolabb löktek a filmtől, az indításhoz képest már kérdőre vontam magam, mit is keresek itt egy horror filmen. A végső nagy leleplezésnél ért a kegyelem döfés, a vizes-kéményes jelenet ami nálam a Post Mortem-et végképp elgáncsolta, majd megfejelték még egy amerikai lezárással. A kivitelezésen látszik a magas költségvetés, az effektek nagyon minőségiek, de ez egy horrorfilm.

Horror filmnek működőképes a Post Mortem, akik szeretik a zsánert egy meglepően látványos magyar filmet kapnak, de az Oscar versenyben én nem látok esélyt.

ELŐZETES:

POSZTER:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét