2021. október 22.
KezdőlapOtthonLakberendezésStíluskeresés, változás, elégedettség

Stíluskeresés, változás, elégedettség

A változás természetes folyamat, Te is változol az életed különböző szakaszaiban. A stílusod, a ruhaviseleted, az érdeklődési köröd mind részei ennek. A használati tárgyak, a színek és a formák tükrözik az ízlésed. Évek alatt azonban sok olyan tárgyat is felhalmozhatsz, amik nagyon tetszettek korábban, vagy hasznosak voltak, mára viszont feleslegessé váltak, vagy már nem tetszenek. Ahogy rendezzük néha a gondolatainkat úgy a környezetünket sem árt újratervezni.

Jó lesz az még valamire

A rendrakás, szortírozás nem egyszerű feladat. Én is kaptam sok olyan dolgot korábban (pl. a szüleimtől), amit szerintem azért adtak, mert nem fért el náluk. Mivel sajnálták kidobni, nekem adták, (fiatal voltam) majd nekem jó lesz. Kezdetben ez jó is volt, de az “ad tovább” oda vezetett, hogy azt vettem észre, mások rendezték be az életteremet. Ez nem én vagyok. Ismerős? Ha Te is eljutottál erre a pontra, akkor ideje változtatni. Nosztalgiából ne ragaszkodj olyan dolgokhoz, amik mellett elmenni sem szeretsz. Ne érezz bűntudatot, ha saját stílusod szerint akarsz élni.

Haladj lépésről lépésre, alakítsd ki a saját világod

Tisztázd, hogy mi tetszik és mi nem (színek, bútorformák, anyagok, felületek). Ha ezt már tudod, akkor tettél egy hatalmas lépést a stíluskeresésben. Olvass el pár szakmai oldalt, így pontosabb képet kaphatsz a stílusok jellemzőiről, és rátalálsz a saját világodra. Majd ennek megfelelően válogass bútorokat, kiegészítőket. 

A stílusok között van átjárhatóság, tehát nem kell mindent kidobnod és a nulláról kezdened. Ha több megjelenés is tetszik, akkor válaszd az eklektikát. Ekkor három stílusnál többet ne keverj, hogy ne váljon kaotikussá a környezeted.

Most jön a neheze, de aztán könnyebb lesz

A megszokott dolgoktól olykor nehéz megválni, de ha ezt nem tennénk meg néha, akár kiírhatnánk az ajtónkra, hogy antikvitás, vagy lomtár.

Tehát írj listát a meglévő tárgyakról. Egyik oldalra írd fel ami marad, a másikra azt, aminek feltétlenül mennie kell. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy minden fontos döntés így kezdődik. Pro és kontra, vagyis “mi visz előre és mi hátráltat”, “mi emel és mi húz le”, “mi kell és mi nem kell”.
Amig nem kerülnek a dolgok egyik vagy másik oldalra, nincs esélyed arra, hogy megszabadulj bármitől is. Fájó döntés, de nézd a jó oldalát, a változás üdítőleg hat majd.

Soha ne vásárolj hangulatból

Minden vásárlásnál tartsd szem előtt a kiválasztott stílus jellemzőit. Ha valami tetszik, jól gondold át és ereszd rá a szűrőt, aminek meg kell feleljen. Válogass kitartóan. A megvenni kívánt darabról készíts fotót, és nézegesd otthon pár napig. Tedd a fotót magad elé a helyiségben, ahová szánod, hunyorítva nézz rá és képzeld a helyére. 
A legtöbb esetben a következő nap rájön az ember, hogy nem is tetszik, vagy nem illik a többihez. Ugye, milyen jó, hogy nem vetted meg? Mennyit is spóroltál? 

A sok képnézegetés elviheti a fókuszodat

A sok mérgez, mondják. Ez igaz a képekre is, amiket nézegetsz. A végén annyira tetszik minden, hogy már fogalmad sincs, mit akarsz pontosan. A végén sutba dobod az egész tervet, eleged van, nem érdekel. Állj meg! Szűkítsd a kört és ne akarj egyszerre mindent. Szorítkozz inkább a szakmai oldalak tanácsaira, vagy ha így sem boldogulsz nyugodtan kérd lakberendező segítségét.

Gyakori lakberendezési hibákról ide kattintva olvashatsz.

Kökényesi Ankahttp://www.ankdesign.hu
Kökényesi Anka vagyok, lakberendező, az ANK Design tulajdonosa. Belső tereket tervezek és szépítek. Cégeknek irodakialakításban, vagy átalakításban, magánszemélyeknek a megálmodott harmonikus otthon megtervezésében segítek. Számomra a lakberendezés olyan alkotás, ahol a design és az ember találkozik.
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

83  +    =  93

Legnépszerűbb

- Advertisment -