Harry Potter világa annyira sokszínű és gazdag, hogy egy tematikus születésnapi dekorációnál a túlzásba esés egyáltalán nem jelent gondot.

Sorrendben a hatodik filmes szülinapi dekoráció készült el nálunk. A Jégvarázs, Némó nyomában, Aranyhaj, Így neveld a sárkányod és Tini Nindzsa Teknőcök után eljutottunk oda, hogy egy élőszereplős filmből kellett ihletet meríteni. Egyáltalán nem okozott megerőltetést, hiszen mondhatni magunk is rajongónak számítunk, tinédzserként olvastuk J.K. Rowlingot, érett fiatalként együtt néztük a moziban az összes részt, most pedig szülőként felhasználjuk a tudást, hogy örömet szerezzünk vele gyermekünknek. Elég kerek történet ez. Meglepetésemre több korábbi díszletelemet is újra tudtunk hasznosítani. Az egyszerűséget ezúttal sem kell alábecsülni. Részleteiben újfent filléres és gyorsan kivitelezhető minden, de születésnapi dekor esetében aranyszabálynak tartom a túlzásokba esést, így nem ért meglepetésként, hogy a Harry Potter díszítés összességében már időigényes és költséges szórakozás lett.

A nagy egészet részleteire bontva az alábbi Harry Potter dekorációk készültek el:

Nimbusz 2000 varázsseprű

Roxforti meghívók kandallóval

A roxforti házak zászlói

A 9 és 3/4-dik vágány bejárata

Szárnyas kulcsok a Bölcsek kövéből

Azkabanból szökött Dementor

Aranycikesz pinyáta

A roxforti nagyterem lebegő gyertyái

Pennák és tekercsek

Varázspálcák

A Roxfort kastély legmagasabb tornya

Kviddics torta

Nimbusz 2000 varázsseprű

A legelső ötlet és szerintem az egész dekor szíve-lelke a Nimbus 2000-es seprű. Itt rögtön  leszögezném, hogy sohasem filmhű replikák készítése a cél, hanem arra kell törekedni , hogy olcsó és gyors megoldások szülessenek. Az egyes filmes elemek legfontosabb jellemzőit kell megtalálni, aminek az első mozzanata, hogy nem megnézzük pontosan miként néz ki, hanem megpróbáljuk felidézni. A seprű esetében a barna szín, a Nimbus 2000 felirat és valami arany színű gyűrű rémlett. Fogtam hát az otthoni, eddig rendeltetésszerűen használt cirokseprűt és lefújtam egy réteg barna festékkel.

A nyél és a cirok találkozási pontjánál rátekertem, majd ragasztottam három csík széles arany szalagot. Szintén arany alkoholos filccel igyekztem immár filmhűen ráírni a mindenki által ismert Nimbus 2000-es márkajelzést.

A Hedwig nevű bagoly, aki leszállítja minden kviddicsező álmát már járulékos ötlet volt, mert készítés közben záporoznak igazán a gondolatok. Mikor kiderült, hogy van egy ilyen párnája az ünnepeltnek, tűvel és damillal átszúrtam a fejét és a végső helyére lógattam, pontosan a seprű fölé. Amúgy biztosan 2D-s megoldással, fehér kartont használok Harry Potter baglyához.

Hedwig hozza a Nimbus 2000-est

Itt gyorsan vissza is utalnék a bevezetőben említett költségekre. Egyszerűnek tűnhet, de ha nincs otthon cirok seprű, barna festék és arany toll készleten, akkor már a legelső mozzanatnál ugrott a filléres megoldás jelző, a bagolyról meg nem is beszélve.

Roxforti meghívók kandallóval

A dekorációs ötlet a londoni Harry Potter Studios múzeumból ered. Még sajnos nem jártunk ott csupán bakancslistás, de fényképen láttam, hogy milyen egyszerűen és nagyszerűen rekonstruálták a jelenetet, mikor a Privet Drive 4 nappaliját elárasztják a meghívók Dursley bácsi nagy örömére.

Roxforti meghívók

A nagyjából filmhű levél elkészítéséhez nyomtattam egy a neten talált sablont. Kivágtam, hogy az alak meglegyen. A4-es méretű és festékgazdaságos megoldást keresve, elkészítettem a levél feliratának magyar változatát a Roxforti címerrel és kinyomtattam egy tucat példányban. Jelzem itt két legyet lehet ütni egycsapásra, ugyanis a formátum kiválóan alkalmas a születésnapi meghívók letudására is. A betűtípus és a címer levadászható az internetről, mivel a gyermekem egyelőre olvassa a könyveket, a filmből csak az első kettőt látta, ragaszkodtam a magyar nyelvű könyvhű és nem filmhű felirathoz. A sablont az össze nyomtatáson körberajzoljuk majd kivágjuk.

A papír antikolását már az Aranyhaj dekornál felfedeztem, így ezúttal is ezt a módszert használtam. Fekete tea a titok nyitja, egyszerű és a fenti képeken látható, nagyszerű. A végső lépés a piros pecsét. Nem igazi pecsét lett hanem csillámos piros forróragasztó, azon egyszerű okból, hogy jól néz ki és volt otthon.

A kandalló az első olyan elem amit majdnem egy az egyben az Így neveld a sárkányod születésnapi díszítésből emeltem át, csupán a sárkányfej domborművet lecseréltem a Halál Ereklyéi motívumra. A lényege, hogy kartont építettem a TV köré, lefújtam szürke színnel és fugát festettem rá.

A leveleket két ponton átböktem damillal és a TV elé lógattam különféle pozíciókban.

A Roxforti házak zászlói

A házak zászlói kellenek, ez nem kérdés, a Roxfort tele van velük. Tökéletes elemek színesíteni. Különböző színek, címer állatok és egyedi nevek. A korábbi évekhez hasonló megoldással készült girland helyett 4 nagy zászló készült az idén, de alapanyag szükséglet ugyanaz a színes karton. A Griffendél piros, a Hugrabug sárga, a Mardekár zöld, a Hollóhát pedig kék karton. Kiemelkedő kalligrafikus ismeretek hiányába a betűket nyomtattam és akkor egyúttal a házak címerállatait is. Egyszerűbb megoldás mint festeni, de a betűk precíz kivágása hasonlóan időigényes. Első körben nagy ollóval körbe vágtuk majd kicsivel pontosan. A Harry Potter betűtípus esetében sajnos ékezet nincs, így a magyar feliratokhoz az ékezetek külön kell megoldani.

A 9 és 3/4-dik vágány bejárata

Ez egy pinterest ötlet, amit ajtófélfára láttam megvalósítani, kézi festéssel, vagy papír téglalapok felragasztgatásával. A nappalink adottságai miatt sikerült tovább fejleszteni. Mivel régi házban lakunk, így a díszítendő helyiség dupla szárnyú ajtóval zárható. Téglás tapéta kell hozzá, így rengeteg idő megspórolható, és meglepetésemre könnyen beszerezhető ez a minta. Ráadásul az „english red”-nek még színválasztéka is van. 10m-es a kiszerelés, amiből 2-2 méter kell a két ajtóra, de további anyagveszteség, hogy a két oldal mintázatát szinkronba kell hozni. Nagyjából tehát 5m kell. A felhelyezés maszkoló szalaggal nem több mint 10 perc, a kilincshez csupán egy szikés bevágás szükséges. A csukható ajtókkal tehát lezárható a nappali és mikor a gyerekek megjönnek, bár nem átmennek rajta, de kinyílik nekik a varázsvilág.

Nyitás után sem rossz díszítőelem, ebben a formában kell elképzelni ajtófélfára, ha nincs ajtó a dekorálandó helyiségen.

Szárnyas kulcsok a Bölcsek kövéből

A bölcsek kövét őrző egyik kihívás ikonikus jelenetébe szintén csak bele futottam a neten, de ott a kulcsok többnyire karton kivágással készültek. Nálunk az a szerencsés helyzet állt elő, hogy kaput cseréltünk így olyan alapanyaghoz jutottam, ami követelte a díszlet megvalósítását. Szabad kézzel szárnyat rajzoltam majd kivágtam. A sablont újfent 7x körberajzoltam, az A4-es papírt félbe hajtottam és dupla kivágással készen is voltak a szárnyak. Pillanatragasztóval rögzítettem őket a kulcsokhoz. Az én kedvenc pillanat ragasztóm a Palmatex.

A rögzítés vékony horgász zsinórral, közismertebb nevén damillal történt. A kulcs kisúlyozása macerás feladat, de mindegyiknek meg lett a végére a súlypontja. Nem egy azonnal ütősen látványos díszlet elem ez, mivel csupán 7 kulcsunk volt, de a kis apróságok mindig sokat adnak a nagy egészhez, csak nem első ránézésre.

Azkabanból szökött Dementor

Nem a legbarátságosabb lény a Harry Potter világából, de biztos pont ezért népszerű a Dementor. A jókedvet és boldogságot nem fogja kiszívni a buliból és valójában egyszerű elkészíteni, hiszen, ha lebutítjuk a külalakját akkor egy fekete kísértetről van szó. Talán egy budapesti étteremből jött az ötlet, ahova érdemes ellátogatni, mert szerintem az általunk készített dekorációból minden megtalálható ott élőben, jobb minőségben, meg még sok minden más ötlet is leleshető.  A felkeresett pinterestes leírások, mind halálfejekből indulnak ki, de szerintem semmi szükség erre, bőven elég  egy arctalan verzió. Műanyag ruhafogasba belefűztem egy régi pelenkázó szivacsbetéteit, tekertem rájuk drótot, meg öt-öt újat hajtogattam szintén ebből a drótból. Maszkoló szalaggal adtam vastagságot az ujjaknak és rögzítettem a szivacsokat.

Fekete festékkel lefújtam az udvaron, nem precíziósan csupán nagyjából, mert ebből a fura alkotásból elvileg csak a kézfej lóg majd ki.

Előszőr fellógatni akartam, de szerencsére pont a kiszemelt hely alatt volt az állólámpánk, így azt változtattuk dementorrá. A lámpa tetejére rögzítettük a fogas-szivacs szörnyet.

Ismét sikerült újrafelhasználnunk, mégpedig az Így neveld a sárkányod díszítésből az életnagyságú Fogatlan szárnyához vásárolt fekete leplet. Rá kell teríteni, majd a kezeknél készíteni két bevágást és készen is vagyunk. A kilógó kéz részeket ecsettel és fekete festékkel javítottam tökéletesre. A ruha esésén finomítani az anyag itt-ott felemelésével lehet, gombostű segítségével.

Aranycikesz pinyáta

A pinyátáról sok szót nem vesztegetnék, minden évben elkészül, volt Teknőcös, Sárkányos, most pedig a kviddics mérkőzések leghíresebb kellékére az Aranycikeszre esett a választás. Ismét kisajtóval nyitható verzió készült, mert őszi születésnap és beltérben nem csapkodunk szét semmit botokkal. Ami újdonság és nem hittem volna, hogy megszerezhető, azaz arany színű krepp papír. Létezik, kapható, de kétszer annyiba kerül mint egy hétköznapi színű.

A roxforti nagyterem lebegő gyertyái

Bárhol, bárhogyan próbálunk a varázsvilággal kapcsolatos ötletekbe elmerülni, a lebegő gyertya az alap. A mostanság népszerű elemes mécses gyertyákra kell rátekerni egy félfamentes rajzlapot, majd pár csík forró ragasztó a lefolyó viasz imitálására és kész. Elsőre ennyire egyszerű, de például a fellógatás miatt mégsem. Én a vékony damilt előre rögzítettem a mécsesek aljához és ezután tekertem rá a papírt. A fellógatást követően is könnyedén pozicionálható, nem lesznek ferde gyertyák. A papírspórolás és a könnyedebb feltekerés érdekében a rajzlap fele elég egy gyertyához. A monotonitás megtörése érdekében a rajzlapból szabad szemmel le kell vágni kisebb nagyobb darabokat, így kaphatunk hosszabb és rövidebb gyertyákat.

Varázspálcák

A varázspálcák készítése már egy korábbi bulira megtörtént, a gyerekek bevonásával. Most viszont hasznos és interaktív dekor elemek lesznek, amivel játszani is lehet majd. A gyerekek ötletei alapján születtek ezek az eszméletlen színes kreációk. Feltekertük a papírt, lefújtam arany, barna fekete és ezüst alapszínekkel. A stabilitás és a súly érdekében homokkal töltöttem őket, majd színes forró ragasztóval zártuk és dekoráltuk őket közösen.

Pennák és tekercsek

Az apró díszletek fontosak az összképhez. A roxforti leveleknél használt fekete teás antikolással készültek tekercsek. A4-es papír beáztatva teába majd száradást követően feltekerve. Ennyi az egész.

A tekercsekhez tartozó pennák pedig színes ceruzák, a végükhöz műtollak erősítve és feketével egyszer átfújva. Akár a varázspálcák, úgy ezek is az interaktív díszletek részét képezik, amit, ha nem is dolgozat írásra, de Halálfaló lista készítésre használtak a gyerekek.

A Roxfort kastély legmagasabb tornya

Jelzem az elején, ez egy újrahasznosított dekoráció, amúgy nem biztos nekiugrok ennek. Az Aranyhaj születésnapi dekorációnál elkészült már a prototípus, amiről itt lehet részletesen olvasni. A lényege talán úgy foglalható össze, hogy a szobalétrát körbevesszük kartonnal. A tető és alsó részt mindössze újra festettem, a középső részt viszont újból elkészítettem, egy gondolattal magasabbra, mert azzal is elveszíti Aranyhaj jellegét, illetve a gyerekek is nőttek, hátulról jobban beférnek. A torony tehát ugyanaz mint Aranyhaj-nál, igazán Roxfort-os attól lesz, hogy másik színt kap, illetve kap még egy hármas összetett tornyot, meg még egy tornyot. A legjobb ihletet a Lego elképesztően nagy Roxforti Kastély szettje adja, amin látszik a lényeg, sok torony kell. A festék költség itt húzós, hiszen elemenként két színnel dolgoztam. A tető zöld és szürke, a falak bézs és fekete. A torony alatti sziklák maradék karton darabok szürkére fújva.

Kviddics torta

Kötelező születésnapi elem a családunk által nagyra becsült MóniSüti recept alapján készült túró rudi torta. Feleségem megsütötte ,majd Harry Potter-es túró rudi tortává alakította. Csupán az arany krepp papír kellett a drót és hurkapálca kombinációk köré, így lettek meg a kapuk. Az aranycikesz pedig Rocher, fehér szárnyakkal.

VÉGEREDMÉNY KÉPEKBEN:

Szerencsésen készen lett minden határidőre, és így lett ez a nap újfent más mint a többi. Ezúttal talán a varázslatos a legjobb kifejezés rá.

Ráadás – Hiszits Myrtle a mosdóban:

Nevezhetjük ezt a buli húsvéti tojásnak, a feleségem ötlete volt és óriási sikert aratott. Hisztis Myrtle-t ki kell nyomtatni, körbevágni és celluxszal a wc-re ragasztani.

További filmes csináld magad alkotás itt a magazon oldalán és még több a korábbi blogomon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét