2021. október 22.
KezdőlapGasztroKarfiolsteak aszalt paradicsomos pennével

Karfiolsteak aszalt paradicsomos pennével

Hű, ez a karfiolsteak annyira finom lett, hogy sokszor fogom készíteni, az biztos! 🤗 Fűszeres, állagra tökéletes, és ezzel a krémes, aszalt paradicsomos, bazsalikomos pennével mennyei főétel lett. Hogy ajánlom-e? Vétek lenne kihagyni!!!

Hozzávalók 3 adaghoz:

A karfiolhoz:

  • 1 közepes fej karfiol
  • bors
  • füstölt paprika

A panírhoz

  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál fokhagymapor vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • fél fej vöröshagyma
  • bors
  • 1,5 dl növényi tej

A krémes pennéhez

  • 25 dkg durum penne tészta (vagy bármilyen más 😉)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl növényi tejszín (nekem most zab)
  • bors
  • 5 dkg aszalt paradicsom
  • 10 friss bazsalikomlevél
  • 5 dkg vegán sajt
  • +10 bazsalikomlevél a díszítéshez

Először a stake-et sütöttem

A karfiolt nem a szokásos módon készítettem elő, most nem rózsáira szedtem, hanem megtisztítottam a leveleitől, a torzsa részét is csak addig vágtam le, nehogy szétessen.

Igyekeztem belőle kb. 2 centis szeleteket vágni úgy, hogy a szeletek egyben maradjanak. Lehet, hogy csak 2-3-at sikerül, mint nekem, de a szélén leeső részekkel is ugyanúgy bántam, mint a szeletekkel, és az is isteni lett, csak nem steak. 😏

A szeleteket sóztam, borsoztam, megszórtam füstölt paprikával.

Közben összekevertem a panír összetevőit. A fűszerezett karfiolszeleteket beleforgattam a növényi tejbe, majd a fűszeres panírba, hogy jó vastagon be legyenek borítva és pikáns bundát kapjanak. Serpenyőben egy kis olajon mindkét felüket megpirítottam.

Hagyományosan a karfiolsteak-et sütőben sütném, de most a konyhafelújítás miatt a forrólevegős fritőzhöz nyúltam. 😲 (Amúgy hihetetlen, tényleg mennyi mindent lehet benne sütni!) Kibéleltem sütőpapírral, erre fektettem a szeleteket, majd 180 fokon 10 percig sütöttem.

10 perc után megkentem őket a növényi tejjel, megfordítottam, majd újabb 10 perc sütés következett. Mire letelt az összesen 20 perc, aranybarnára sült, kívül csodálatosan ropogós, belül omlós karfiol steak szeleteket kaptam.

A krémes penne készítése is nagyon egyszerű

A tésztát sós vízben kb. 8 perc alatt al dentére főztem, leszűrtem, félretettem, a főzőléből 1 dl-t megtartottam. A 2 gerezd fokhagymát összenyomtam, a fél deci olajon óvatosan megpirítottam. Felöntöttem a növényi tejszínnel, sóztam, borsoztam, hozzáadtam az aszalt paradicsomot és a bazsalikom leveleket.

Épp csak annyira rottyantottam össze, hogy a bazsalikom levelek még megtartsák az élénkzöld színüket, de az ízüket odaadják a szósznak.

A tésztát beleforgattam, a krémesség kedvéért még adagoltam bele egy kicsit a főzőléből. Kóstolás után még egy picit sóztam.

Tálaláskor a tésztára ráfektettem a karfiolsteak-et, az egészet meghintettem egy kis reszelt vegán sajttal.

Annyira finom lett, hogy betoltam az egészet, pedig nem volt kis adag! Mindenképpen ajánlom, hogy próbáld ki, nem fogsz csalódni!

Tetszett ez a recept? Válogass további vegán ételeink között a recepttárban!

Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. 🙂
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

6  +  4  =  

Legnépszerűbb

- Advertisment -