2021. október 22.
KezdőlapOtthonLakberendezésKivitelezés előtti tanácsok- néhány gondolatban

Kivitelezés előtti tanácsok- néhány gondolatban

A támogatások hatására egymás után épülnek a családi- és társas házak. Az elszállt alapanyag árak viszont megkeserítik az építtetők örömét. Most még fontosabb a jó kivitelezés, hogy a drágán vásárolt építőanyag biztos jól kerüljön felhasználásra.

Az otthonfelújítási támogatásról itt találsz részleteket.

Felújítás vagy építkezés során szeretnénk a legjobbat kihozni a pénzünkből. Azonban nem könnyű jó kivitelezőt találni ekkora kereslet mellett. Ráadásul a kontárok is ajánlják magukat, akiktől pedig óvakodni kell.
Megrendelőim gyakran kérdezik tőlem, hogy  tudok-e jó kivitelezőt ajánlani? Összeszedtem pár gondolatotban, hogy ilyen szempontok alapján mérlegelhetsz.

Az igények különbözőek, el kell döntened, hogy neked mi a legfontosabb, és mit tudsz beáldozni (itt nem a minőségre gondolok!).
Régi bölcsesség, hogy “az idő pénz”, tehát te is erre tekintettel fogod meghozni a döntésed.

A kivitelezés időfaktora

A kivitelezésre fordított időt egy jó szervezés le tudja csökkenteni. Itt ne csak a kivitelező által felhasznált időegységre gondolj. A Te időd is nagyon fontos, amit a feladatra fordítassz.

Három választásod lehet:

1. egy-egy munkafázist megcsinálsz magad (a szakértelmeddel tisztában vagy, tudod, mit vállalsz be és mit nem).
Munkadíj takarékos ugyan, de viszi az idődet. Mérlegelned kell, hogy jársz jobban. Viszont senkire nem kell várnod, a felelősség is a tiéd. Ha ez nem járható út számodra, lépj a következő pontokra.

2. keresel egy/több mesterembert – a feladat összetettségétől függően -, akiket majd koordinálsz a kivitelezés során. A bekért referenciák, vagy barátok/ismerősök ajánlása alapján meg kell győződni arról, hogy milyen minőségre számíthatsz. Itt a személyes benyomás is nagyon fontos (pontosan érkezik-e a találkozóra, meghallgatja-e a kéréseidet, tesz-e fel kérdéseket, hogy minél jobban megértse a feladatot, az igényeidet?). Ezt valamennyi szakemberrel lejátszod.(Vigyázz, olyan nincs, hogy valaki mindenhez ért!)
Tehát az egyeztetések, a munka koordinálása szintén viszi az idődet. Hátránya, hogy ha csúszik egy munka, akkor a többi munkafolyamat is csúszik. Viszont – mivel te koordinálsz – rálátásod van a kivitelezés teljes folyamatára, így a minőségi elvárásaidnak időben hangot tudsz adni.

3. generálkivitelezőt bízol meg a feladattal. Csak vele fogsz szerződést kötni, a minőséget is rajta hajtod be.
A kivitelező végzi majd a különféle szakipari területek időbeli összehangolását, vagyis ő koordinálja az alvállalkozóit.
Előnye, hogy Neked csak vele kell egyeztetned, felszabaduló idődet pedig bármire használhatod.
Hátránya, hogy nincs rálátásod az alvállalkozók szakértelmére, akikkel dolgozni fog. Ezért mindenképp kérj referenciát, nézz meg személyesen is (ha meg tudod tenni) néhány elkészült projektjét, beszélj a megbízóival a tapasztalatokról. Tudom, most felhorkansz, hogy “Na persze!”. De sok bosszúságot spórolsz meg, ha így jársz el. Ha jól választottál, sok gondot levesz a válladról és rengeteg időt spórol neked.

Pénz a kivitelezésnél

Itt nézzük meg, hogy a fenti három lehetőség miben más financiálisan.

A csináld magad kivitelnél kvázi megspórolod a munkadíjat. Ez kicsit megtévesztő, hiszen amig otthon munkálkodsz, nem a pénzkereső munkáddal törődsz. Ha meg a szabadidődben csinálod, akkor elég lassú lesz a kivitelezés, mert a szabadidőből általában kevés van. A másik hátrány, hogy a felújítási támogatásoknál nem számolható el a saját munkadíjunk. Pedig te időt töltöttél vele, és ez esetleg kieső jövedelmmel is járt.

A mesterembereknek már munkadíjat fizetsz, amit el is tudsz számolni az adott támogatásból. Lényegesen kevesebbet kérnek, mint a generálkivitelező, mert ők csak a saját munkájukat fizettetik ki veled – emlékezz, hogy a koordinációt te végzed, ingyen, magadnak.
Itt nagyon kell figyelned mindenre, mert a spórolásnak ára lehet. Tapasztaltam, hogy a különböző területek képviselői nem mindig vigyáznak a másik munkájára. Például a kőműves belerúg a vizes által lefektetett szennyvízelvezető csőbe, amikor azt bebetonozza. Vagy a hajópadló lerakása után hívhatod újra a festőt, hogy javítsa ki a falon ejtett maszatokat.

A generálkivitelezővel végeztetett munka kíméli az idődet, de nem a pénztárcádat. Ő azért drágább, mert az alvállalkozói díjak mellett a saját hasznát is beleszámítja a vállalkozói díjba. Viszont, ha kiesik egy-egy szakember, akkor ő igyekszik ezt zökkenőmentesen megoldani úgy, hogy a határidőt tartani tudja. Bejáratott kapcsolatai révén mozgósítani tud más szakembereket és mentesít téged a szervezés fáradalmai alól.

Szerződj írásban a vállalkozóval

A szerződéskötés alapvető fontossággal bír! Minőségi kifogásaidat csak akkor tudod érvényesíteni, ha korrekt és alapos szerződés védi az érdekeidet. Ebben kerül rögzítésre többek között a vállalkozói díj, a munka- és a fizetés ütemezése, a csúszások miatti kötbér (ha szükséges), a vállalt határidők, a garanciális feltételek, az elállás esetei, vagy például mikor tekinthető befejezettnek egy kivitelezés.
Itt hívom fel a figyelmedet arra, hogy az otthonfelújítási támogatás esetén, a számlák mellé szükséges a szerződéseket is becsatolni a pályázati anyagba.

Az otthonfelújítási támogatásról itt találsz részleteket.

Láthatod, hogy a jó szakember mindenkinek mást és mást jelenthet attól függően, hogy mi fontosabb számára. Én elsősorban akkor tartom jónak a szakembert, ha minőségi munkát végez határidőre és a munkájáról referenciát tud felmutatni.

Előző cikkTop 10 legapróbb kutyafajta
Következő cikkA 60. nap
Kökényesi Ankahttp://www.ankdesign.hu
Kökényesi Anka vagyok, lakberendező, az ANK Design tulajdonosa. Belső tereket tervezek és szépítek. Cégeknek irodakialakításban, vagy átalakításban, magánszemélyeknek a megálmodott harmonikus otthon megtervezésében segítek. Számomra a lakberendezés olyan alkotás, ahol a design és az ember találkozik.
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

  +  4  =  5

Legnépszerűbb

- Advertisment -