KezdőlapGasztroA növényi alapú étrendről- Magyarországon mi a helyzet?

A növényi alapú étrendről- Magyarországon mi a helyzet?

személyes véleménycikk, 2. rész

Ennek a cikksorozatnak már az első részében is a növényi alapú étrendről írtam, azokat a tapasztalatokat osztottam meg, amelyeket egy 2 napos ausztriai kirándulás során szereztem.

A helyzet sajnos nem volt annyira rózsás, mint amire számítottam, de betudtam a tervezés teljes hiányának. Ezek után kíváncsi voltam, mi lesz majd, amikor Magyarországon nyaralunk a gyerekekkel, mit kezdek a növényi étrenddel?

Növényi alapanyagokból készített szendvics. Forrás: canva.com

 

Országjáró körút…. nagyobb tervezés?

Ez már ott megbukott, hogy eredetileg nem is itthon akartunk nyaralni, hanem a Garda tóhoz készültünk sátorozni. Sajnos az indulás előtt egy-két nappal láttuk, hogy egész Európában pocsék lesz az idő, még akkor járunk a legjobban, ha országon belül maradunk. Ebből kerekedett aztán egy olyan országjáró körút, ahol a szállásokat is egyik napról a másikra foglaltuk, a programot is útközben találtuk ki. Mindenhol apartmant foglaltunk, ellátás nélkül, a reggelire valót otthonról vittük hűtőtáskában. 😁

Hogy merre jártunk? Visegrád, Miskolctapolca, Nyíregyháza, Gyula, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szeged, Kecskemét, mindez hat nap alatt.

Azt ugye nem kell mondanom, hogy az egész út rögtönzöttsége miatt természetesen a kaját sem tudtam szervezni. Teljesen ad hoc módon ettünk, olyan helyeken, amik épp útba estek, és megtetszettek. Hogy van-e vegán kaja, sajnos egyáltalán nem volt szempont, és úgy éreztem, nem is várhatom el, hogy 4 másik ember hozzám alkalmazkodjon a témában. (Valóban, itt aztán nagyon kijön, hogy mekkora hátrány, ha a családban egyedül vagy vegán. 😞 )

Ettől függetlenül, amennyire lehetőség volt rá, próbáltam növényi alapú kajákat keresni az étteremben vagy utcai vendéglátó helyeken, de nem sok sikerrel jártam. Ez minden bizonnyal nem csak az ország keleti felére jellemző, de a nem húsos ételek terén sajnos több helyen még mindig kőbe van vésve a rántott sajt, rántott gomba, rántott karfiol szentháromsága. 🙄

Még a színvonalasabb éttermekben sem találtam semmi vegán fogást, de ismét hangsúlyozom, nem kutakodtam ebben a témában előre. Ha így tettem volna, biztosan sikerrel jártam volna.

Ezért aztán a reggelin kívül, amivel én magam készültem, maradtak a saláták („neeem, köszönöm, a feta sajtkockákat nem kérem hozzá”), illetve a vegetáriánus kaják. Mindenképpen el kel mondanom, hogy a vegetáriánus ételek között azért azért akadt nagyon újszerű és finom is.

Grillezett kecskesajt zöldségekkel. Nem vegán, de az étlapról a leginkább megfelelő. (És finom volt!) Saját fotó.

Mi a tanulság számomra?

Az egyik, hogy ha nem otthon szeretnék enni, ha lehetőségem van rá, jó előre fel kell készülnöm, hogy hol tudok számomra megfelelő fogáshoz jutni. Ebben semmi meglepő nincs, amikor még vegyes táplálkozást folytattam, akkor is megnéztem az éttermek étlapját, mielőtt választottam volna helyet.

Ha nincs rá lehetőségem, tudomásul kell vennem, hogy ma még nem kapható minden helyen vegán kaja, ez valószínűleg a jövőben pozitív irányban fog változni.

A második tanulságból adódik, hogy jelenleg előfordulhat, hogy nem tudok olyat választani, amit szeretnék. Próbálok ilyenkor nem a kardomba dőlni, hanem a lehetőségek közül a számomra legmegfelelőbbet választani.

A legstabilabban az otthoni főzéssel és ételkészítéssel lehet ma növényi étrendet folytatni. Már csak azért is, mert a szupermarketekben viszont egyre több alapanyag és félkész termék érhető el, ami egyrészt nagy öröm számomra, másrészt azt jelzi, hogy a vegán táplálkozás egyre nagyobb teret hódít, ami előbb-utóbb az éttermek és büfék kínálatában is meg fog jelenni. 🙂

A növényi alapú étrendről vallott véleményem és a kitartásom töretlen, mivel nagyon jó a közérzetem, erősnek és fittnek érzem magam.

Otthon elkészíthető vegán fogást keresel? Mazsolázz receptjeink közül!! 🙂

 

Előző cikk
Következő cikk
Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb