2021. október 22.
KezdőlapBulvárTörténelmi alakok, akik valójában nem is léteztek

Történelmi alakok, akik valójában nem is léteztek

Emberként bátor vezetők, mitológiai lények és hihetetlen elmék grandiózus történetei felé fordulunk. Történeteink és népszokásaink gyakran összefonódnak. Számtalan történelmi személyiség alakította társadalmunkat, de elgondolkodtál már valaha azon, hogy valóban léteztek-e? Sok kutató és történész szentelte életművét annak, hogy megtudja a választ erre a kérdésre. A Holidaytimes utána járt néhány híres embernek és figurának, akikről biztosan hallottál már, és amelyek biztosan nem is léteztek.

Mulan

Bár legtöbben ismerjük Mulant a Disney meséből, Kínában már korábban is legendás alak volt. A történészek véleménye megoszlik abban, hogy valódi személy volt -e vagy sem. A Mulan -ballada először a 6. és a Dél -Chen -dinasztia idején jelent meg a régi és új zeneművekben.

Mulan

Artúr király

Míg Arthur király legendás brit vezető volt számos könyvben, darabban, filmben és tévéműsorban, a legtöbb modern történész egyetért abban, hogy ő egy történelem nélküli alak. Az Arthur királyt körülvevő történetek többsége angol és walesi folklórból, valamint irodalmi találmányból származik.

Artúr király

Robin Hood

Robin Hood a legendás betyár, amely gyakran szerepel az angol folklórban, és évek óta az irodalom és a filmek alappillére. Leginkább arról híres, hogy hajlamos lopni a gazdagoktól, hogy a szegényeknek adjon. Évszázadokon keresztül számos vita folyt, hogy létezett -e vagy sem, de soha nem volt konkrét bizonyíték arra, hogy létezett.

Robin Hood

Konfuciusz


Bár sok tudós egyetért abban, hogy Konfuciusz filozófus és nagy gondolkodó valójában valódi személy volt, néhányan megkérdőjelezték, hogy valódi -e. Lionel M. Jensen, a történelem docense és a denveri Colorado Egyetem kínai tanulmányainak igazgatója azt állítja, hogy a jezsuita misszionáriusok azt az elképzelést hozták, hogy Konfuciusz volt a 16. században a gondolatiskola alapítója.

Konfuciusz

Tell Vilmos


Tell Vilmos svájci népmese-hős. A legenda szerint Tell Vilmos szakértő lövész volt számszeríjjal, és ő volt az, aki megölte Albrecht Gesslert, az Altdorfban uralkodó zsarnokot. Sokan vitatkoztak arról, hogy valódi személy volt-e vagy sem, de a modern történészek nem hiszik, hogy bizonyíték van arra, hogy létezett.

Tell Vilmos

Szun-ce / Szun-cu

Míg a befolyásos A Háború Művészete könyvet Szun-ce-nek, a legendás kínai tábornoknak, katonai stratégának, filozófusnak és írónak tulajdonítják, nem 100%-ig világos, hogy létezett-e vagy sem. Történetisége továbbra is bizonytalan, és sokan azt mondják, hogy a könyv valójában sok katonai vezető tapasztalataiból állhatott össze.

Szun-ce / Szun-cu

Homérosz

A tudósok között nagy vita folyik arról, hogy valóban létezett-e vagy sem. Azok, akik hiszik, hogy igen, azt mondják, hogy élt az i. E. 8. vagy 9. században, és ión származású volt. A szóbeli hagyomány költőjének tartják, és ezért úgy gondolják, hogy a neki tulajdonított műveket nagy valószínűséggel mások írták le.

Homérosz

A trójai Heléna

Úgy tartják, Trójai Heléna „az arc, amely ezer hajót indított háborúba”, vagyis aki miatt kirobbanhatott a 10 éves Trójai háború az i.e. XIII. században. Állítólag a világ legszebb nője, azonban nem tűnik valószínűnek, hogy valóban létezett, csupán egy szereplő Homérosz Iliász című eposzából.

A trójai Heléna

Salamon király

A tudósok általában egyetértenek abban, hogy Salamon maga nagy valószínűséggel létezett, azonban a bibliai régészet széles skálájával foglalkozó tudósok egyetértenek abban, hogy nagyon nehéz a király történelmileg pontos ábrázolását felépíteni.

Salamon király

Hasfelmetsző Jack

Hasfelmetsző Jack ismeretlen sorozatgyilkos volt, aki 1888-ban London elszegényedett területein tevékenykedett. Soha nem azonosították, így valóban nehéz eldönteni, hogy a neki tulajdonított gyilkosságokat valóban ugyanaz az egy személy követte-e el. A gyilkosságok a mai napig megoldatlanok, és sok Hasfelmetsző Jack-legenda ál-történelem, folklór és történelmi kutatás kombinációjává vált.

Hasfelmetsző Jack

Odüsszeusz


Odüsszeusz, más néven latin neve Ulysses, egy legendás görög király és harcos, aki Homérosz Odüsszeia központi alakja és hőse. Az Iliász egyik kulcsfigurája. Egyes tudósok szerint, hogy valójában létezhetett, de nincs ezt megerősítő konkrét bizonyíték ennek alátámasztására.

Odüsszeusz

Pitagorasz


Középiskolában mindannyian megtanultuk a Pitagorasz-tételt matek órán, de ki volt az ember a matematikai tétel mögött? Bár a tudósok egyetértenek abban, hogy valószínűleg létezett, élete teljesen homályba vész, és szinte semmit sem lehet tudni róla. Bár sok művet és tanítást tulajdonítanak neki, nem világos, hogy valóban maga írta-e ezeket.

Pithagorasz

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes olyan szeretett karakter, amely az irodalom, a TV -műsorok és a filmek kedvelt figurája volt – és az is a mai napig -, és akiről sokan úgy vélik, hogy valódi személy volt. Sajnos azonban ők tévednek. Arthur Conan Doyle, a karaktert létrehozó író, Holmes jellemét a valós élet sebészére, Joseph Bellre alapozta, aki ismert volt arról, hogy nagyon apró részletekből von le messzemenő következtetéseket, akárcsak Holmes.

Sherlock Holmes-t megszemélyesítő Benedict Cumberbatch (jobb oldal)

Zorro

Sherlock Holmeshoz hasonlóan Zorro annyira ismert karakter, hogy sokan azt hiszik, hogy valódi személy volt. Zorro egy kitalált karakter, akit általában sármos virrasztóként ábrázolnak, aki megvédi Kalifornia közönséges és bennszülött népét a zsarnokok ellen. Úgy gondolják, hogy Joaquin Murrieta ihlette, akit a Nyugat Robin Hoodjának hívtak.

Zorro-t megszemélyesítő Antonio Banderas

Ann Taylor


Az Ann Taylor az egyik legnépszerűbb ruházati márka, ami már sokakban felvetette a kérdést: ki az az Ann Taylor? Legyen elég annyi, hogy nem létezik tényleges Ann Taylor, a céget pedig egy Richard Liebeskind nevű férfi alapította. A név a Liebeskind édesapja ruhaüzletéből származó bestseller ruha modellnevéből származik.

Ann Taylor

Uncle Ben (Ben bácsi)

Az idős afroamerikai férfi képét az Uncle Ben’s rizs és szószok csomagolásán állítólag egy Frank Brown nevű chicagói maitre d’hotel ihlette (Ez egy olyan foglalkozás elnevezése, aminek munkaköre abból áll, hogy üdvözölje az étterembe, hotelbe érkező vendégeket.). Azonban soha nem volt Ben bácsi, aki részt vett a társaságban. 2020-ban a Mars. Inc, amely a márka tulajdonosa, megváltoztatta a nevet Ben’s Original névre, és eltávolította a férfi képét a logóból.

Ben bácsi (logó)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

  +  54  =  60

Legnépszerűbb

- Advertisment -