2021. október 22.
KezdőlapOtthonLakberendezésElőtte-utána képek egy tetőtéri otthon születéséről

Előtte-utána képek egy tetőtéri otthon születéséről

Gazdasági épületből lakásokat alakítottak ki korábban, melyből az egyik berendezésére kaptam felkérést 2019-ben. Ezt az újjászületést szeretném most megmutatni esettanulmány jelleggel és előtte-utána képekkel. Bemutatom azt is, hogy milyen módosításokat kényszeríthet ki az élet a tervezéshez képest, mire egy otthon elkészül.

A berendezés tárgya a lakásba vezető folyosó, a nappali és a konyha volt. A hálószobákhoz egy fém szerekezetes lépcsőn lehetett feljutni, ez meghatározó eleme volt a stílusválasztásnak. A szinteltolás és a légies lépcső adta a loft hangulatot, így ennek szellemében kezdtem tervezni. Domináns szín lett a classic blue, melyet 2020-ban a Pantone az év színének választott. A kékhez sárgát társítottam, hogy a nyugalmat árasztó hideg kék mellett a nap melegét és vidámságát is becsempésszük az enteriőrbe. Loft és vintage keverésével tulajdonképpen egy eklektikus tér született, melyet az alábbi képek mutatnak meg részleteiben.

Ha érdekel a vintage stílus itt olvashatsz róla bővebben. A loftról itt találsz bővebb leírást, ide kattintva pedig rengeteg képet.

Az ajtókat kicseréltük, a radiátorokra egyedi tervezésű expandáltlemezből készült borítás került. Az ablakokra római rolót terveztem ebből a vidám, sárga anyagból, hogy ellensúlyozza a fekete/szürke és fehér kombót.

A lépcső meglehetősen veszélyes volt, ide fém korlát került és a biztonság érdekében meg kellett erősíteni a felfüggesztést is. A tükrök formavilága és a radiátor burkolata erősítik a lépcső adta loft hangulatot.

Az eredeti tervben a gerendákat szabadon hagytam, ez része lett volna a vintage hangulatnak. Sajnos a kivitelezés során derült ki, hogy a gerendákat nem lehet úgy csiszolni és pácolni, hogy azok a fa természetes megjelenésében pompázzanak. Ezért burkolatot kaptak. Nagyon sajnáltam, de adódhatnak olyan helyzetek, amikor a tervező kénytelen elengedni eredeti elképzelését, ha az élet átírja a terveket.

A konyha falára majolika csempe került, eredetileg cementlapot terveztem, de az nem fért bele a büdzsébe. Úgy gondolom, ez a változtatás előnyére vált a tervnek, inkább hozzá adott, mint elvett volna belőle. A patchwork hatás kitűnően érvényesült ezzel is.

A kivitelezés újabb meglepetést hozott. A képeken, a gerendák között sorakozó lámpák az eredeti tervben süllyeszett kivitelűek voltak. Munka közben derült ki, hogy a mennyezet fölött közvetlenül deszkák helyezkednek el, tehát nincs hely a süllyesztéshez. Így esett a választás a képen látható mennyezeti lámpákra.

A berendezésben nagy szerepet kaptak az IKEA bútorok. Ilyen a TV-szekrény, az étkező pultnál a székek, a dohányzóasztal és – később láthatjátok – a kanapé melletti polc is.

Az alsó TV-szekrény eredetileg falra szerelt verzióban került megtervezésre. A kivitelező figyelmét azonban elkerülte, hogy a gipszkarton fal mögé ezen a ponton is megerősítést kellett volna tenni, így a bútorhoz illő lábak beszerzésére volt szükség. Takarítás szempontjából előnyösebb lett volna a függesztett verzió, de szerencsére az összképen nem rontottak a lábak.

Az alacsony belmagasságot és a sötét falszínt sok fénnyel ellensúlyoztam, LED-világítás került az áthidaló belső felére és a TV fölötti szekrény alá is. A gerendák között pedig a mennyezeti LED lámpák adják a fényt.

Az elektromos kandalló is megtalálta a helyét, itt az egész térből jó a rálátás.
A légies polcok és a dohányzóasztal a loft hangulatot erősítik. A párnák egyedileg készültek.

Imádtam az IKEA-nak ezt a faliképét. Legnagyobb sajnálatomra ma már nem kapható. Itt hívnám fel a figyelmet arra, ha kinéztek valamit az IKEA-ban, és azt meg is akarjátok venni, akkor ne halogassátok. Én többször jártam úgy, hogy a kiszemelt terméket egyszer csak kivezette az IKEA és már nem volt elérhető egyik áruházában sem.

Itt látható a gerenda, aminek láttatását fájó szívvel el kellett engednem.
Az étkezőpult a konyha pultjának magasságában készült, ezért ide bárszékek kerültek.
Első bejáráskor félve mentem végig ezen a “pallón”, a korlátot is csak a lélek tartotta.
A lépcső immár biztonságos kivitelben.

Egy kis ráadás az apró részletekről

Az állólámpa és a képen szereplő híd szerkezeti összhangját jól kapta el a fotós.
Loft stílusú falóra.
A bortartó hasznos dekorációs elem a pulton.
Vintage függeszték az étkező pult fölött.
A beton hatású cserép a loft és a vintage stílusba is beillik.

Az ANK Design oldalon több projektet is megtekinthetsz.

A fotókat Kondor Noémi fotóművész készítette.

Ha érdekel a vintage stílus itt olvashatsz róla bővebben. A loftról itt találsz bővebb leírást, ide kattintva pedig rengeteg képet.

Kökényesi Ankahttp://www.ankdesign.hu
Kökényesi Anka vagyok, lakberendező, az ANK Design tulajdonosa. Belső tereket tervezek és szépítek. Cégeknek irodakialakításban, vagy átalakításban, magánszemélyeknek a megálmodott harmonikus otthon megtervezésében segítek. Számomra a lakberendezés olyan alkotás, ahol a design és az ember találkozik.
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

1  +  5  =  

Legnépszerűbb

- Advertisment -