Mint arról már korábban írtam, egyelőre Magyarországon nem a legegyszerűbb vendéglátó helyen ad hoc módon vegán kaját kapni. Ezért az ember lánya többnyire otthon próbál ínycsiklandó fogásokat varázsolni, erre pedig nincs sok idő. Igyekszem viszonylag egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb növényi ételeket hozni nektek, ez például egy pikáns vegán kelbimbó recept, ami nagggyon jól sikerült! 😀
A kelbimbónak most kezdődik a szezonja. Talán megosztó kicsit, a káposztaféléket nem mindenki szereti (én mondjuk imádom), de ebben a felállásban te is oda leszel érte! És hogy mi a legjobb benne?
Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, növényi fehérjében gazdag és az elkészítéséhez elég mindössze egy serpenyő! 😎
Hozzávalók 4 adaghoz
A szószhoz:
Ez a szósz annyira fűszeres és különleges, hogy extra ízélményt ad az ételnek. Az összetevőket simán csak keverjük össze! Ha megvan, tegyük félre.
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 evőkanál juharszirup (helyettesíthető 1 evőkanál barna cukorral is)
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1-1 csipet só és bors
- 1 evőkanál kukoricakeményítő



Zöldségek:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0,5 kg megtisztított és félbevágott friss kelbimbó
- 2 db piros kaliforniai paprika kockára vágva
- 2 nagyobb fej lilahagyma
- 1 konzerv csicseriborsó
- só és bors
A vegán kelbimbó így készül el 10 perc alatt
Egy serpenyőben az olívaolajat felhevítjük, majd rádobjuk a felezett kelbimbókat. Közepes lángon addig pirítjuk, amíg elkezdenek aranyszínűre barnulni. Ez kb. 5 percig tart. Hozzádobjuk a kockára vágott piros kaliforniai paprikát és a karikázott lilahagymát, és tovább karamellizáljuk.



Ha azt látjuk, hogy nagyon pirulna, egy pici vizet lehet alá önteni, és fedővel letakarni, de inkább piruljanak a zöldségek, mint párolódjanak!
Néhány perc után félig roppanósra puhulnak a zöldségek. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Most adjuk hozzá a csicseriborsót, ezt már épp hogy csak felmelegítjük, mert ugye a csicseriborsó már főtt állapotban van a konzervdobozban.

Végül folyamatos keverés közben rálocsoljuk a szószunkat, amelyet a kukoricakeményítő be fog sűríteni, a balzsamecet és a juharszirup pedig gyönyörű, csillogó fényt fog adni neki, a pikáns ízről nem is beszélve.
A zöldségeket épp, hogy csak összeforgatjuk a szósszal, és már készen is van a pikáns vegán kelbimbónk. Tálalni rizzsel, kuszkusszal, vagy bulgurral ajánlom.

Ha tetszett ez a recept, nézz rá a Gasztro kategória többi ajánlatára is, találsz ott pl. Vegán áfonyás sütit vagy reggelire egy szuper Csicseriborsó palacsintát!