2021. október 22.
KezdőlapBulvárMiért váltottak vegán életmódra ezek a sztárok?

Miért váltottak vegán életmódra ezek a sztárok?

Legyen szó etikai, egészséggel kapcsolatos, erkölcsi, környezeti vagy egyszerűen ízlés dolgáról, sok oka van annak, hogy valaki vegán életmód mellett dönt. – olvasható az Elle.com-on.

A Vegán Társaság szerint „a veganizmus olyan filozófia és életmód, amely – amennyire csak lehetséges és kivitelezhető – kizárja az állatok élelmezési, ruházati vagy bármilyen más célú kizsákmányolásának és velük szembeni kegyetlenségnek minden formáját; és ezáltal elősegíti az állatmentes alternatívák kifejlesztését és használatát az állatok, az emberek és a környezet érdekében.”.

2020-ban az Egyesült Királyságban egy munkaügyi bíróság először határozott úgy, hogy az etikus veganizmus „filozófiai meggyőződés”, és törvény védi.

A vegán étrendet követők között – amelyek tiltják az állati eredetű termékek, például a hús, a hal, a tejtermékek és a tojás fogyasztását – több hírességet is találhatunk, melyek közül a legismertebbek:

Billie Eilish

Billie Eilish

Az énekesnő 2014-ben lett vegán, miután éveken keresztül vegetáriánusként élt.

„A vegán életmódra váltás nekem nem volt nagy ügy, mert a hús sosem jelentett sokat számomra életemben. Nem hiányzott a hús – nem mintha lett volna minek hiányoznia” – mondta 2018-ban egy YouTube videóban.

2021 májusában azt nyilatkozta a Vogue-nak: „Vegán vagyok. Átkozottul hét éve vagyok vegán.” A húsiparról szerzett ismereteivel kapcsolatban megjegyezte:„ Ha egyszer tudomást szerzel róla, milyen is az, és saját szemeddel is látod, nagyon nehéz visszatérni a húsfogyasztásra.”

Zac Efron

Zach Efron

A színész vegán életmódját azzal indokolta, hogy az segít javítani fizikai és szellemi jólétét.

“Kísérleteztem a tisztán vegán étkezéssel” – mondta a Teen Vogue-nak 2018-ban. “Ez teljesen megváltoztatta a testem működését, és azt, ahogyan a szervezetem feldolgozza az ételt, hogyan válik energiává, ahogy alszom. Nagyszerű volt. Tökéletesen illik az edzésemhez, és a napi rutinomhoz.”

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix

Társához, Rooney Marahoz hasonlóan Joaquin Phoenix már régóta vegán, de azt mondta, hagyja, hogy fiuk, River eldöntse, mikor eszik húst.

„Természetesen remélem, hogy ő is vegán lesz, de nem fogom ráerőltetni a hitemet a gyermekemre. Nem hiszem, hogy ez helyes.” – mondta a Sunday Times-nak. „Nem akarom befolyásolni azzal a gondolattal, hogy a McDonald’s aztért hívja a gyerekmenüjét Happy Meal-nek, mert máskülönben nincs semmi “happy” nem lenne ebben az ételben.” – tette hozzá. Azt is megjegyezte, hogy ugyanígy nem fog hazudni róla, hogy az az étel miből készül. „Nem fogom azt mondani neki, miközben az összes csodálatos kis haszonállatról olvasunk mesét, hogy ez a hamburger. Támogatom őt. Ez a tervem.”

Benedict Cumberbatch

2018-ban a színész elárulta, hogy vegán lett, és beszélt a növényi életmódja iránti szeretetéről.

A brit sztár a Time Out Londonnak adott interjújában elmondta, hogy bár nem evett tojásfehérjét, hogy formába hozza Bosszúállók szerepét, „növényi alapú diétát” folytat. Egy másik interjúban azt mondta a YouTuber Sophia Grace-nek, hogy szeret étterembe járni, de „csak, ha van vegán választékuk.”

Miley Cyrus

Miley Cyrus

Cyrus 2013-ban elkötelezte magát a vegánizmus mellett. Az énekesnő és volt férje, Liam Hemsworth 2018-as esküvőjén a menü nagy része is vegán ételekből állt össze

A vegánságnak fontos szerepe volt a 27 éves lány karrierje során. Az évek során együttműködött a Converse-szel az etikus ruházat előállításában, részt vett a 2018-as Met Gálán Stella McCartney-val a kegyetlenség nélküli divat népszerűsítése érdekében, és 2017-ben elnyerte a PETA állatvédő szervezet támogatását.

A The Joe Rogan Experience podcast -on 2020 szeptemberében folytatott megbeszélés során azonban Cyrus elárulta, hogy egészségügyi okokból jelenleg csak húsmentesen étkezik.

Ariana Grande

Ariana Grande

2013 -ban Grande a Twitteren elmondta rajongóinak, hogy gyermekkorától kezdve organikusan étkezik, és ritkán evett húst, de most elkötelezi magát, hogy „100%-ban vegán” lesz.

Egy évvel később a Mirrornak adott interjújában mesélt döntésének okairól:

“Én jobban szeretem az állatokat, mint a legtöbb embert. Nem viccelek.” – mondta az újságnak. „De én határozottan hiszek abban, hogy a teljes értékű, növényi alapú étrend követése meghosszabbíthatja élettartamot, és összességében boldogabb emberré tehet. Nehéz nem otthon étkezni, de én csak ragaszkodom ahhoz, amit ismerek – zöldségekhez, gyümölcsökhöz és salátákhoz -, majd otthon eszek valami mást is. ”

Beyoncé

Beyoncé és Jay-Z több éve kötődnek a vegán mozgalomhoz. A 2018-as Coachella-fellépés előtt az énekesnő megosztott egy videót, amely részletesen bemutatja vegán életmódját.

2019 júliusában a háromgyermekes édesanya közzétett egy klipet a YouTube-csatornáján a „22 Days Nutrition” címmel, amely dokumentálta az étkezési és testmozgási rutinját.

Néhány hónappal ezelőtt a sztár felajánlotta amerikai rajongóinak, hogy ingyenes jegyeket nyerhetnek, ha “az életért” elkötelezik magukat a vegánabb ételek fogyasztása mellett a Greenprint Project keretében.

Venus Williams

Venus Williams

Miután az évek során 16 Grand Slam döntőbe jutott, biztos lehetsz benne, hogy a teniszbajnok ugyanúgy törődik az étrendjével, mint a szervájával, amikor a teniszpálya legjobb teljesítményét kell hozni.

A sztár több éve vegán, miután Sjögren -szindrómát diagnosztizáltak nála – írja a Vegan Life magazin, amely egy túlzott fáradtságot okozó autoimmun betegség.

A Health magazinnak adott interjújában 2017-ben Venus azt mondta: „Amint elkezdtem, beleszerettem abba a koncepcióba, hogy a lehető legjobb módon táplálja a testedet. Nemcsak a pályán segít, hanem úgy érzem, hogy helyesen cselekszem.”

Natalie Portman

Natalie Portman


A Fekete hattyú színésznő kilenc éves kora óta vegán, és az évek során eloszlatta az életmóddal kapcsolatos gyakori tévhiteket.

2018-ban a színésznő kiadta az Eating Animals című filmet, amely felemeli a fedelet az élelmiszer- és gyáriparban. „Csak miután aktivista lettem a női kérdésekben, rájöttem, hogy vegánizmusom éppen ezekhez a kérdésekhez kapcsolódik.

„A tej és a tojás nem csak tehenekből és csirkékből származik, hanem nőstény tehenekből és nőstény csirkékből. Kihasználjuk a női testeket, és visszaélünk a nőstény állatok varázslatával tojás és tej előállításához. ”

Jessica Chastain

Jessica 2007 óta vegán, és rendszeresen használja platformját, hogy nyíltan beszéljen életmódjáról.

A W Magazinnak 2017-ben adott interjújában a színésznő elmondta, hogy kezdetben pescatárius volt, de úgy döntött, hogy vegán lesz, mert „nagyon alacsony az energiája”.

„Azon kaptam magam, hogy vegán leszek, mert egy barátomnak volt egy kéthetes vegán ételszállítási megrendelése, amit nem akart felhasználni, ezért nekem adta, és azonnal több energiám volt, mint valaha életemben… – mondta a kiadványnak. – Azt mondtam, rendben: – Most csak a testemre hallgatok. Soha nem akartam vegánná válni, csak hallgattam arra, amit a testem üzent nekem.

Érdekel milyen változatos is lehet egy tisztán növényi alapú étrend? Kövesd Gasztro rovatunkat, ahol Baranyai Eszter a recepteken kívül megosztja személyes tapasztalatait a veganizmusról – az életmódváltás első lépéseitől kezdve!

Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

17  +    =  18

Legnépszerűbb

- Advertisment -