2021. október 22.
KezdőlapOtthonLakberendezésÍgy rendezd be retró lakásod - retró régen és ma

Így rendezd be retró lakásod – retró régen és ma

A retró múltat idéző stílus, de melyik múltat is? Ha retróra gondolok, nekem a Csinibaba film jut eszembe és ezzel meg is érkeztünk. Jókat mulattunk a filmen, mely humorosan mutatta be a kor szellemi hátterét és a tárgyi környezetet. Igen, keményen az 50-60-70-80-as évek tárgykultúrája és színvilága jellemzi a stílust, ami negyven év alatt sokat változott, mára kissé meg is szelidült. Szinte kortalan, sokak által ma is kedvelt lakberendezési stílus.

A retró anyag-és színhasználata

Fa-, fém- és műanyag bútorok, a jó öreg linóleum (ma vinylnek ismerjük, ez minőségben sokkal jobb), fa lambéria plafonig, stilizált virágmintás, vagy geometrikus tapéták az egész szobában. Ezek előhívnak pár emléket ugye? Talán még az illatot is az orrodban érzed.

Igazi retró design, lambériával és az ütős narancssárgával. Pinterest
Jellemző csővázas bútorok és bőr ülőgarnitúra. Pinterest

Pop-art (a képregények módjára ábrázolja a kép szereplőit) és op-art (optikai művészet) mintázatú képek, makramé virágtartók és fali dekorok, bakelit lemezjátszó idézik meg leginkább a kort.

Ponyvaregény illusztráció pop art stílusban. Pinterest
Op art kép, Victor Vasarely Nora-Dell, 1974-1979

Régen inkább az alapszíneket használták (kék, sárga, piros). E mellett megjelent az élénk narancs- és citromsárga, ezek igen ütősek a falon és bútoron egyaránt. Visszafogott változatában pedig a fekete és fehér kontraszttal ért el drámai hatást. Ezen kívül sok zöld növényt használt. Ma már kevesebb a növény és szélesebb a színpaletta, megjelentek a pasztell színek is az enteriőrben.

Sok növény, szögletes és kecses bútorok. Pinterest
Retró stílusú olasz otthon – Lakáskultúra
Retró stílusú olasz otthon – Lakáskultúra
Olasz konyha retró stílusban – Lakáskultúra

Milyen bútorok és formák jellemzik a retrót?

Vitrines szerkény és lakkozott felületek, műanyag használati- és dísztárgyak. Lambéria padlótól a mennyezetig, szögletes bőr ülőgarnitúra, krómozott felületű csővázas fotel, falvédő, halszálka mintás parketta. És az elmaradhatatlan spagettifüggöny az ajtón.

Modern retró otthon. Pinterest

Szembetűnhet, hogy a retró nem áll messze a skandináv stílustól, az IKEA kínálatában nagyon sok ilyen darabot találunk. Ez nem véletlen, hiszen a retró szerves része a skandináv designnak. Neves skandináv tervezők, mint Alvaro Alto, Earo Saarinen, Arne Jacobsen, Verner Panton munkáit ma is megtaláljuk az üzletek kínálatában.

Verner Panton széke a tervező nevét viseli. Pinterest
Eero Saarinen tulip, azaz tulipán széke. Pinterest
Arne Jacobsen swann, azaz hattyú széke. Pinterest

Ma az embereknek emészthetőbb, kissé átalakított retró stílus kell. Az alapszínek helyett másodlagos és harmadlagos színek jelennek meg. Tehát az anyag- és a színhasználat finomodott, más képi motívumokat látunk a falon. Alább néhány példa.

Itt olvashatsz az eklektikus stílusról, melyben előszeretettel használják a retró bútorokat és kiegészítőket.

Kökényesi Ankahttp://www.ankdesign.hu
Kökényesi Anka vagyok, lakberendező, az ANK Design tulajdonosa. Belső tereket tervezek és szépítek. Cégeknek irodakialakításban, vagy átalakításban, magánszemélyeknek a megálmodott harmonikus otthon megtervezésében segítek. Számomra a lakberendezés olyan alkotás, ahol a design és az ember találkozik.
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

5  +  2  =  

Legnépszerűbb

- Advertisment -