2021. december 1.
KezdőlapGasztroVegán csicseriborsó palacsinta zöldségekkel

Vegán csicseriborsó palacsinta zöldségekkel

Rövid, mintegy 3 hónapos vegánságom egyik legnagyobb felfedezése a csicseriborsó liszt, mint alapanyag. Nem kifejezetten azért, mert a hummusz alapanyaga. Tudom, hogy nem pont ilyen összefüggésben használjuk a szót, de nekem ez egy szuperfood! Már készítettem belőle panírt, ami esküszöm, jobb lett, mint az eredeti! Most hoztam nektek egy vegán csicseriborsó palacsintát, amit 10 perc alatt össze lehet dobni, és isteni finom! 🙂

Ez a kaja gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és cukormentes is egyben. (Igaz, hogy szuperfood??😎)

Reggelire, uzsonnára, könnyű vacsorára is szívből ajánlom! Konyhafelújítás miatt (amiről talán majd írok) a nyárikonyhán készült a remekmű, ezért a napsütötte képek! 🙂

Hozzávalók kb. 8 db kisebb csicseriborsó palacsintához

  • 3 púpos evőkanál csicseriborsó liszt
  • 1 teáskanál grill zöldség fűszerkeverék
  • fél teáskanál füstölt pirospaprika (ha nincs füstölt, a sima is jó)
  • 1 csapott teáskanál fokhagymapor (vagy 1 gerezd friss fokhagyma)
  • só, bors ízlés szerint
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 2,5 dl növényi tej
  • 1 evőkanál alma vagy borecet
  • 1 dl étolaj a sütéshez
  • 1 db paprika kis kockákra vágva (tv, kápia, kaliforniai, bármilyen)
  • 1 szál újhagyma (vagy 1 kisebb fej lilahagyma)
  • 2 marék mirelit vagy konzerv kukorica

Az előkészítés 5 perc sincs

Mindössze annyiból áll, hogy a zöldségeket pici kockákra vágjuk, az alma- vagy borecetet hozzákeverjük a növényi tejhez, és pár percre állni hagyjuk.

Ezután a száraz összetevőket összekeverjük, hozzáöntjük a tejet, csomómentesre elkeverjük. Ilyenkor lehet picit korrigálni az állagán ha túl sűrű vagy túl híg. Előző esetben még pici növényi tej, utóbbiban még egy pici csicseriborsó liszt kerül hozzá.

Sütés

A masszából kiolajozott és felhevített serpenyőbe annyit öntünk, hogy 10-12 cm átmérőjű, kerek palacsintaformákat kapjunk. Még mielőtt a tetejük megszikkadna, megszórjuk az összekevert zöldségekkel.

A masszából amerikai palacsinta méretű mennyiséget öntök a serpenyőbe.
A csicseriborsó palacsinta egyik oldalát megszórom a friss zöldségekkel.

A csicseriborsó palacsinta mindkét felét 2-3 perc alatt szép aranysárgára-aranybarnára sütjük, és még melegen tálaljuk.

Érdekesség, hogy ha nyersen megnyaljátok a csicseriborsó lisztet, érződik rajta egy fanyarság, ami nem feltétlenül kellemes nagyobb mennyiségben. Na, ez sütéskor teljesen eltűnik, és egy valóban palacsinta állagú, kellemes ízvilágú zöldséges finomság kerekedik belőle. 🙂

Nálam a gyerekek annyira rákaptak, hogy akár minden reggelire képesek lennének ezt enni. 🙂

Plusz tipp vegánoknak: ha tojásos ízt szeretnétek elérni a palacsintákban, akkor használjatok a sima só helyett Fekete sót, ez meghozza a kívánt tojásos ízhatást!!

A csicseriborsó liszt felhasználására további tipp a vegán panír, ezen a linken egy csicseriborsóba panírozott vegán rántott cukkini receptjét találjátok!

Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. 🙂
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

44  +    =  48

Legnépszerűbb

- Advertisment -