Kevés olyan sci-fi film van, ami olyan várós, mint a Dűne és talán nincs is olyan film, amihez három albumnyi filmzenét adnak ki.


A Dűne majdnem egy év csúszással októberben érkezik a hazai mozikba. A várakozás óriási, hiszen az egyik leghíresebb sci-fi regény nagyszabású film feldolgozásáról van szó, ráadásul egy olyan rendezői névvel, mint Denis Villeneuve. Zenei téren pedig nem kisebb személy áll a projekt mögött, mint Hans Zimmer, korunk legnagyobb filmzenei mogulja. Az ilyen kaliberű filmeknél a várakozás gyötrő, de a filmzenével talán lehet ezt enyhíten vagy még jobban ráhangolódni. A Dűne esetében elég szép anyagot kívánnak leszállítani, ráadásul egy nagy adagját még a film bemutatása előtt. A filmhez három zenei albumot adnak ki összesen. A Sketchbook, a Soundtrack és a The Art and Soul of Dune. Az utolós a film művészetét bemutató könyv mellé teszik elérhetővé, a Soundtrack egyértelmű és a film amerikai bemutatójával egyidejűleg lesz elérhető.


A filmre való ráhangoláshoz viszont már most is hallgatható a Sketchbook album, ami egyenes fordításban vázlatfüzet, azaz a művész kísérletezési fázisában kreált dallamit jelenti. Meglehetősen szerteágazó és földöntúli élmény, azaz talán sikerült telibe találni Frank Herbert életművéhez legjobban passzoló takusokat. Ezen túl a Paul’s Dream és a Ripples in the Sand is elérhető YouTube-on, amik már a végleges filmzene egyes betétei. Ráadás még, hogy az első előztesben felhangzó Pink Floyd feldolgozást is megtalálni a neten. Pikantériája ennek a dalnak, hogy egy meg nem valósult Dűne film iránti tisztelgés, amit Alejandro Jodorowsky rendezett volna és a Pink Floydnak akarta adni a filmzene megtiszteltetését.

Még nagyjából egy hónap van hátra mire meglátjuk itthon az Arrakis bolygó fűszerrel teli sivatagait, de hangolódjunk már most a Dűne premierre, Hans Zimmer legújabb munkásságával:

A teljes Hans Zimmer – Dűne Sketchbook album:

Kettő darab a végső filmzenéből:

Az első előzetes zenéje, Hans Zimmer Pink Floyd feldolgozása:

A Hans Zimmer – Dűne Sketchbook darabjai külön-külön:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét