2021. december 1.
KezdőlapGasztroKrumplifőzelék - hagyományosan és vegán módon egyszerre

Krumplifőzelék – hagyományosan és vegán módon egyszerre

Lássuk, hogyan készíthető egy klasszikus krumplifőzelék egyszerre hagyományos és vegán módon, és miért is van erre szükség.

Nem egyszerű a mindennapi főzés, ha a család egyik része vegán, a többiek pedig hagyományos módon étkeznek. Persze sokszor szinte észre sem venni a különbséget ízben, de sajnos nem mondható, hogy a speciálisabb vegán alapanyagok olcsók lennének, ezért érdemesebb külön készíteni a vegán fogásokat.

Igen ám, de akkor meg olyan, mintha kétfélét kellene egyszerre főznöm? Dehogy! Itt van rá egy remek példa, hogyan készítek krumplifőzeléket egyszerre két módon! 🙂

Szükséges alapanyagok 8 adag krumlifőzelékhez

  • 2 kg hámozott krumpli
  • 2 közepes, vagy inkább nagy fej vöröshagyma
  • 1 dl étolaj
  • 30 g pirospaprika (ínyenceknek csípős vagy füstölt is lehet)
  • 25 g só
  • bors ízlés szerint
  • 2 l víz
  • 6 dkg búzaliszt
  • 3 dl 20%-os tejföl
  • 1,5 dkg búzaliszt
  • 1 dl vegán tejföl

Egyszerre készül

A teljes főzési folyamat ugyanaz, tehát együtt készítem elő a krumplit és együtt is párolom, csak a legvégén veszem ketté, a habarásnál.

A legjobb főzni való krumpli.
Fontos, hogy egyformára legyen vágva!
Én jó hagymásan szeretem. 🙂

Egyszerűen elkészíthető ételről van szó, lássunk is neki! A krumplikat meghámozom, negyedelem és szeletekre vágom. A formája majdnem mindegy, ki hogy szereti, nagy része úgyis szétfő. A lényeg, hogy nagyjából egyforma vastagságúra vágjuk, hogy egyszerre puhuljanak meg.

A vöröshagymákat finomra vágom, és az olajon megpirítom. Lehúzom a tűzhelyről, hogy már ne sercegjen, és meghintem a pirospaprikával. Ilyenkor az olaj már nem annyira forró, hogy a paprika megégjen. Összekeverem. Beleöntöm a szeletekre vágott krumplit is, összeforgatom, majd visszateszem a főzőlapra.

A hagyma legyen üveges.
Figyelj, nehogy a pirospaprika megégjen! Az el tudja rontani az egészet!
Egy picit megpirítom a krumplit, mielőtt felöntöm vízzel.

A két liter vizet vízforralóban felforralom, ezt öntöm rá a krumplira, majd sózom, borsozom. Nem kell megijedni, ha ilyenkor kóstolásnál az ember nagyon sósnak érzi az ízét, ez csitulni fog, mire az étel majd elkészül. A krumpli sok sót vesz fel, és a tejfölös habarás is csökkenti a sósságot.

Fedő alatt gyenge lángon addig főzöm, amíg a krumpli meg nem puhul.

Mire megpuhul, a krumpli egy része szétfő, de ez így jó!

Eddig jó, de hogy lesz ez vegán is?

Most lesz az pillanat, amikor a nagy fazekamból 1 liternyi mennyiséget kiveszek magamnak egy kisebb edénybe, és félreteszem.

Az egy liter kb. 3 adag lesz.

A tejfölt a 6 dkg liszttel simára keverem (vigyázzunk, ne legyen csomós! – ezt úgy érhetjük el, hogy a liszthez fokozatosan adagoljuk a tejfölt, hogy először jó sűrű masszát kapjunk, amiben szét tudjuk keverni az esetleges lisztcsomókat, és utána higítsuk). A hőkiegyenlítés miatt a krumpli forró levéből egy merőkanálnyit a habaráshoz keverek, mielőtt az összeset visszaöntöm a forrásban lévő nagy adag főzelékhez.

Villámgyorsan elkeverem benne a habarást, 1 percet hagyom, hogy összerottyanjon, aztán már kész is!

Fontos, hogy a habarás csomómentes legyen!
Itt már egyáltalán nem túl sós a főzelék!

A vegán verzióhoz ugyanezt a folyamatot játszom végig, csak a vegán tejföllel.

Nagyon jó növényi krémeket lehet már kapni, meg sem lehet mondani, hogy ez nem tejföllel van habarva.
Ugye, hogy pont olyan kinézetre is, mint a hagyományos krumplifőzelék?

Figyelem! Ha a búzaliszt helyett kukoricalisztet használok, akkor ez az étel nemcsak tej és tojásmentes, hanem gluténmentes is!

A hagyományos főzeléket pörkölttel vagy fasírttal ajánlom, ezt, az alábbi képen látható vegán verziót grillfűszeres szejtán feléttel láthatjátok, de Lencsefasírttal is szuper! A szejtánt nem én készítettem (eljön annak is az ideje 🙂 ), hanem készen vásároltam.

Itt szejtán a feltét, de Lencsefasírttal is tökéletes!

Még főzelék? Itt a Vegán spenót!

Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. 🙂
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

5  +  2  =  

Legnépszerűbb

- Advertisment -