Lássuk, hogyan készíthető egy klasszikus krumplifőzelék egyszerre hagyományos és vegán módon, és miért is van erre szükség.
Nem egyszerű a mindennapi főzés, ha a család egyik része vegán, a többiek pedig hagyományos módon étkeznek. Persze sokszor szinte észre sem venni a különbséget ízben, de sajnos nem mondható, hogy a speciálisabb vegán alapanyagok olcsók lennének, ezért érdemesebb külön készíteni a vegán fogásokat.
Igen ám, de akkor meg olyan, mintha kétfélét kellene egyszerre főznöm? Dehogy! Itt van rá egy remek példa, hogyan készítek krumplifőzeléket egyszerre két módon! 🙂
Szükséges alapanyagok 8 adag krumlifőzelékhez
- 2 kg hámozott krumpli
- 2 közepes, vagy inkább nagy fej vöröshagyma
- 1 dl étolaj
- 30 g pirospaprika (ínyenceknek csípős vagy füstölt is lehet)
- 25 g só
- bors ízlés szerint
- 2 l víz
- 6 dkg búzaliszt
- 3 dl 20%-os tejföl
- 1,5 dkg búzaliszt
- 1 dl vegán tejföl
Egyszerre készül
A teljes főzési folyamat ugyanaz, tehát együtt készítem elő a krumplit és együtt is párolom, csak a legvégén veszem ketté, a habarásnál.



Egyszerűen elkészíthető ételről van szó, lássunk is neki! A krumplikat meghámozom, negyedelem és szeletekre vágom. A formája majdnem mindegy, ki hogy szereti, nagy része úgyis szétfő. A lényeg, hogy nagyjából egyforma vastagságúra vágjuk, hogy egyszerre puhuljanak meg.
A vöröshagymákat finomra vágom, és az olajon megpirítom. Lehúzom a tűzhelyről, hogy már ne sercegjen, és meghintem a pirospaprikával. Ilyenkor az olaj már nem annyira forró, hogy a paprika megégjen. Összekeverem. Beleöntöm a szeletekre vágott krumplit is, összeforgatom, majd visszateszem a főzőlapra.



A két liter vizet vízforralóban felforralom, ezt öntöm rá a krumplira, majd sózom, borsozom. Nem kell megijedni, ha ilyenkor kóstolásnál az ember nagyon sósnak érzi az ízét, ez csitulni fog, mire az étel majd elkészül. A krumpli sok sót vesz fel, és a tejfölös habarás is csökkenti a sósságot.
Fedő alatt gyenge lángon addig főzöm, amíg a krumpli meg nem puhul.

Eddig jó, de hogy lesz ez vegán is?
Most lesz az pillanat, amikor a nagy fazekamból 1 liternyi mennyiséget kiveszek magamnak egy kisebb edénybe, és félreteszem.

A tejfölt a 6 dkg liszttel simára keverem (vigyázzunk, ne legyen csomós! – ezt úgy érhetjük el, hogy a liszthez fokozatosan adagoljuk a tejfölt, hogy először jó sűrű masszát kapjunk, amiben szét tudjuk keverni az esetleges lisztcsomókat, és utána higítsuk). A hőkiegyenlítés miatt a krumpli forró levéből egy merőkanálnyit a habaráshoz keverek, mielőtt az összeset visszaöntöm a forrásban lévő nagy adag főzelékhez.
Villámgyorsan elkeverem benne a habarást, 1 percet hagyom, hogy összerottyanjon, aztán már kész is!


A vegán verzióhoz ugyanezt a folyamatot játszom végig, csak a vegán tejföllel.


Figyelem! Ha a búzaliszt helyett kukoricalisztet használok, akkor ez az étel nemcsak tej és tojásmentes, hanem gluténmentes is!
A hagyományos főzeléket pörkölttel vagy fasírttal ajánlom, ezt, az alábbi képen látható vegán verziót grillfűszeres szejtán feléttel láthatjátok, de Lencsefasírttal is szuper! A szejtánt nem én készítettem (eljön annak is az ideje 🙂 ), hanem készen vásároltam.

Még főzelék? Itt a Vegán spenót!