KezdőlapGasztroKülönleges vegán desszert - Sárgabarackos pohárkrém bazsalikommal

Különleges vegán desszert – Sárgabarackos pohárkrém bazsalikommal

Az egyik barátnőmmel és a férjével kulináris barátságot is ápolunk. Amikor összejövünk, legyen az náluk vagy nálunk, mindig próbálunk valami különleges vacsorával előrukkolni, elkápráztatni a másikat. Tematikus gasztroesteket is tartunk, ezek során felfedeztük már az arab, az az orosz vagy épp a szicíliai konyha remekeit. Ezt a vegán desszertet egy ilyen alkalmomra készítettem, még ha nem is kifejezetten valamelyik nemzet konyhájához tartozik is. 🙂

Ugyan sok elemből áll, önmagában egyik sem bonyolult (sőt, pofonegyszerű), és az a csodálatos benne, hogy az elemek bármilyen más, vegán (vagy nem vegán) desszert elemei lehetnek. A variációk száma végtelen. 🙂

Hozzávalók és elkészítés 8 vegán desszerthez:

Kesukrém:

  • 20 dkg kesudió
  • 5-6 szem datolya
  • cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél üveg (2 cl) vanília aroma

A kesudiót és a datolyákat 2 és fél bögre forró vízbe beáztatom, és legalább 10 percig állni hagyom. Ezalatt az idő alatt kicsit megszívják magukat, felpuhulnak. Leszűröm úgy, hogy a leve is megmaradjon. Mixerbe szedem őket, a csipet sóval, a citrom reszelt héjával és a vanília aromával összeturmixolom, egészen finomra. Amikor már krémes, a visszamaradt lével tudom higítani, ha szükséges. Megkóstolom, hogy elég édes-e, ha nem, nyugodtan utána lehet édesíteni. Kihűtöm. Ez lesz a vegán desszert krémje.

Bazsalikomos sárgabarackpüré:

  • 30 dkg (nálam 6 db) sárgabarack (szezonon kívül házi sárgabarack lekvárral is helyettesíthető)
  • 8-10 levél friss bazsalikom, amely jól harmonizál a krém citromjával
  • 40 g vaníliás cukor (lekvár esetén elhagyható)

A püré elkészítése pofonegyszerű. A sárgabarackokat megmosom, félbe vágom, majd a bazsalikomlevelekkel és a vaníliás cukorral a mixerben pürésítem. Ezt is félreteszem.

Ropogós linzertészta

  • 150 g búzaliszt
  • 50 g kristálycukor (vagy barnacukor)
  • 80 g hideg vegán margarin
  • 10 g vaníliás cukor
  • 30 g darált pekándió (sima dióval is jó)

Ennél az elemnél a legbonyolultabb, hogy a pekándiót (vagy hagyományos diót) le kell darálni. Ha ez megvan, a fenti összetevőket villámgyorsan összegyúrom, hogy a margarin ne olvadjon meg a kezem melegétől, majd folpackba csomagolva a mélyhűtőbe teszem. Legjobb, ha teljesen megfagy. Ne ijedj meg, a kristálycukornak nem kell elolvadnia a tésztában, ez adja majd a ropogósságát!😉

A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy sütőpapírral bélelt tepsibe durva reszelőn belereszelem a tésztát, aztán 7-8 perc alatt aranybarnára sütöm. Az sem baj, ha a széle kicsit sötétebb, a közepe világosabb, mert amikor teljesen kihűlt, össze fogom törni, hogy ropogós „morzsát” kapjak belőle. Ezt is félreteszem az összeállításig.

További hozzávalók:

  • 100 g étcsokoládé
  • 70 g pörkölt pekándió
  • 100g fagyasztott áfonya

Itt annyi dolgunk van, hogy a pekán (vagy sima) diót sütőben 160 fokon addig pörköljük, amíg meg nem érezzük az illatát. Ez egyrészt élelmiszerhigiéniai szempontból fontos, hiszen az olajos magok elődleges forrásai lehetnek a salmonella fertőzésnek, másrészt a pörköléssel olyan zamatok és aromák jönnek elő az olajos magokból, amikről nem is álmodunk. Fantasztikus ízt kapnak tőle! Ha megpörkölődött, 8 szemet kivettem, a többit durvára vágtam.

A csokit olvasszuk meg, hogy majd a pohárkrémünk tetejét szépen meg tudjuk csurgatni vele.

Az olvasztott étcsoki nem hiányozhat róla… 🙂

A vegán desszert összeállítása

Ebből az adagból én 8 vegán desszertet tudtam elkészíteni. Előkészítettem 8 szép üvegpoharat, és a következő sorrendben beleadagoltam az előre elkészített elemeimet:

Alulra jött 1 evőkanál ropogós linzertészta. Erre kanalaztam rá a kesukrémet, szépen, 8 felé elosztva. Megint 1 kanál tészta, amit aztán leöntöttem a sárgabarack pürével. Jött a csokoládé, megszórtam a durvára vágott pekándióval és a fagyasztott áfonyából is került rá egy-egy félmaréknyi.

Végül a díszítés 1 szem pekándió a tetejére, és már kész is a brutálisan finom, és nagyon fancy vegán desszertünk.

Tudom, hogy nem a legolcsóbb édesség, de különleges alkalmakra bevállalható. Nálunk óriási sikere volt, a gyerekek is szívesen ennék minden nap, de persze arról szó sem lehet! 😀

Próbáld ki te is, nem fogsz csalódni benne! 🙂

További vegán desszertért kattints a Vegán áfonyás süti receptjére!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb