Az egyik barátnőmmel és a férjével kulináris barátságot is ápolunk. Amikor összejövünk, legyen az náluk vagy nálunk, mindig próbálunk valami különleges vacsorával előrukkolni, elkápráztatni a másikat. Tematikus gasztroesteket is tartunk, ezek során felfedeztük már az arab, az az orosz vagy épp a szicíliai konyha remekeit. Ezt a vegán desszertet egy ilyen alkalmomra készítettem, még ha nem is kifejezetten valamelyik nemzet konyhájához tartozik is. 🙂
Ugyan sok elemből áll, önmagában egyik sem bonyolult (sőt, pofonegyszerű), és az a csodálatos benne, hogy az elemek bármilyen más, vegán (vagy nem vegán) desszert elemei lehetnek. A variációk száma végtelen. 🙂
Hozzávalók és elkészítés 8 vegán desszerthez:
Kesukrém:
- 20 dkg kesudió
- 5-6 szem datolya
- cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- fél üveg (2 cl) vanília aroma
A kesudiót és a datolyákat 2 és fél bögre forró vízbe beáztatom, és legalább 10 percig állni hagyom. Ezalatt az idő alatt kicsit megszívják magukat, felpuhulnak. Leszűröm úgy, hogy a leve is megmaradjon. Mixerbe szedem őket, a csipet sóval, a citrom reszelt héjával és a vanília aromával összeturmixolom, egészen finomra. Amikor már krémes, a visszamaradt lével tudom higítani, ha szükséges. Megkóstolom, hogy elég édes-e, ha nem, nyugodtan utána lehet édesíteni. Kihűtöm. Ez lesz a vegán desszert krémje.



Bazsalikomos sárgabarackpüré:
- 30 dkg (nálam 6 db) sárgabarack (szezonon kívül házi sárgabarack lekvárral is helyettesíthető)
- 8-10 levél friss bazsalikom, amely jól harmonizál a krém citromjával
- 40 g vaníliás cukor (lekvár esetén elhagyható)
A püré elkészítése pofonegyszerű. A sárgabarackokat megmosom, félbe vágom, majd a bazsalikomlevelekkel és a vaníliás cukorral a mixerben pürésítem. Ezt is félreteszem.



Ropogós linzertészta
- 150 g búzaliszt
- 50 g kristálycukor (vagy barnacukor)
- 80 g hideg vegán margarin
- 10 g vaníliás cukor
- 30 g darált pekándió (sima dióval is jó)
Ennél az elemnél a legbonyolultabb, hogy a pekándiót (vagy hagyományos diót) le kell darálni. Ha ez megvan, a fenti összetevőket villámgyorsan összegyúrom, hogy a margarin ne olvadjon meg a kezem melegétől, majd folpackba csomagolva a mélyhűtőbe teszem. Legjobb, ha teljesen megfagy. Ne ijedj meg, a kristálycukornak nem kell elolvadnia a tésztában, ez adja majd a ropogósságát!😉
A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy sütőpapírral bélelt tepsibe durva reszelőn belereszelem a tésztát, aztán 7-8 perc alatt aranybarnára sütöm. Az sem baj, ha a széle kicsit sötétebb, a közepe világosabb, mert amikor teljesen kihűlt, össze fogom törni, hogy ropogós „morzsát” kapjak belőle. Ezt is félreteszem az összeállításig.





További hozzávalók:
- 100 g étcsokoládé
- 70 g pörkölt pekándió
- 100g fagyasztott áfonya
Itt annyi dolgunk van, hogy a pekán (vagy sima) diót sütőben 160 fokon addig pörköljük, amíg meg nem érezzük az illatát. Ez egyrészt élelmiszerhigiéniai szempontból fontos, hiszen az olajos magok elődleges forrásai lehetnek a salmonella fertőzésnek, másrészt a pörköléssel olyan zamatok és aromák jönnek elő az olajos magokból, amikről nem is álmodunk. Fantasztikus ízt kapnak tőle! Ha megpörkölődött, 8 szemet kivettem, a többit durvára vágtam.
A csokit olvasszuk meg, hogy majd a pohárkrémünk tetejét szépen meg tudjuk csurgatni vele.

A vegán desszert összeállítása
Ebből az adagból én 8 vegán desszertet tudtam elkészíteni. Előkészítettem 8 szép üvegpoharat, és a következő sorrendben beleadagoltam az előre elkészített elemeimet:
Alulra jött 1 evőkanál ropogós linzertészta. Erre kanalaztam rá a kesukrémet, szépen, 8 felé elosztva. Megint 1 kanál tészta, amit aztán leöntöttem a sárgabarack pürével. Jött a csokoládé, megszórtam a durvára vágott pekándióval és a fagyasztott áfonyából is került rá egy-egy félmaréknyi.
Végül a díszítés 1 szem pekándió a tetejére, és már kész is a brutálisan finom, és nagyon fancy vegán desszertünk.


Tudom, hogy nem a legolcsóbb édesség, de különleges alkalmakra bevállalható. Nálunk óriási sikere volt, a gyerekek is szívesen ennék minden nap, de persze arról szó sem lehet! 😀
Próbáld ki te is, nem fogsz csalódni benne! 🙂
További vegán desszertért kattints a Vegán áfonyás süti receptjére!