A növényi alapú főzelékekhez kerestem valami isteni finom feltétet. Nyaraláskor a családnak az útra fasírtot csináltam, és kézenfekvő volt, hogy utánajárjak egy vegán helyettesítőnek, illetve feltétnek, ez lett a lencsefasírt.
Itt most vörös lencséből készítettem, de a hagyományos zöld lencséből is ugyanolyan finom (már ki van próbálva! 🙂 )
Hozzávalók :
- 3 evőkanál olívaolaj a hagymákhoz
- 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
- 3 nagy gerezd zúzott fokhagyma
- 1 lentojás (recept itt!)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 30 dkg főtt lencse (vörös vagy zöld lencse), sós vízben vagy zöldség alaplében megfőzve
- zöldfűszerek ízlés szerint (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, menta…..)
- 1 evőkanál lenmag
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál paradicsomszósz
- 5-6 evőkanál vegán parmezán sajt (opcionális)
- só és bors ízlés szerint
- 2-3 evőkanál zabpehelyliszt (gluténmentes diétán gluténmentes változatban)
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2-3 evőkanál olaj a pirításhoz

Nagyon egyszerű elkészíteni
Úgy kezdem, hogy a sütőt beállítom 190 fokra. 2 evőkanál olívaolajon megpirítom először a vöröshagymát, majd mikor már szép üveges, rádobom a fokhagymát is. (A fokhagyma hamar megég, vigyázni kell vele! )
Ha van otthon késes mixered, a fűszernövények aprítása gyerekjáték. Egy kis zsemlemorzsával szórom meg a darálás előtt, hogy ne ragadjanak össze a levelek.
Amikor ezzel megvagyok, az összes összetevőt egy tálba teszem. A főtt és lehűtött lencsét, a pirított hagymákat, az olívaolajat, a lentojást, a lenmagot, a zöldfűszereket, sót és borsot, a paradicsompürét, ha van, akkor a vegán parmezánt, majd jól összekeverem. Ellenőrzöm az ízét és az állagát, ha kell, utánafűszerezek, illetve hozzáteszek annyi zablisztet, hogy egy jól formálható állagú masszát kapjak.
Ez a massza jól formálható, de ugyanakkor törékeny is, ezért óvatosan bánjunk vele.



Ha megvagyok vele, gombócokat, vagy kicsit lapított formájú fasírtkorongokat formázok belőle, majd ezeket zsemlemorzsába forgatom.
Sütés két ütemben
Egy serpenyőt felforrósítok, majd 1 evőkanál olajon a fasírtok egyik oldalát 2-3 perc alatt kicsit megpirítom. Megforgatom őket egy lapáttal, másik oldaluk is pirul.
Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe szedem őket, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 10-13 perc alatt készre sütöm.

Frissen a legfinomabb, de másnap is remek!

Kukkantsatok rá, hogy passzol a vegán spenóthoz, de jól illik például a lecsóhoz is!
Jó étvágyat hozzá!