KezdőlapGasztroLencsefasírt - vegán feltét vagy főétel

Lencsefasírt – vegán feltét vagy főétel

A növényi alapú főzelékekhez kerestem valami isteni finom feltétet. Nyaraláskor a családnak az útra fasírtot csináltam, és kézenfekvő volt, hogy utánajárjak egy vegán helyettesítőnek, illetve feltétnek, ez lett a lencsefasírt.

Itt most vörös lencséből készítettem, de a hagyományos zöld lencséből is ugyanolyan finom (már ki van próbálva! 🙂 )

Hozzávalók :

  • 3 evőkanál olívaolaj a hagymákhoz
  • 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
  • 3 nagy gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 lentojás (recept itt!)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 30 dkg főtt lencse (vörös vagy zöld lencse), sós vízben vagy zöldség alaplében megfőzve
  • zöldfűszerek ízlés szerint (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, menta…..)
  • 1 evőkanál lenmag
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál paradicsomszósz
  • 5-6 evőkanál vegán parmezán sajt (opcionális)
  • só és bors ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál zabpehelyliszt (gluténmentes diétán gluténmentes változatban)
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2-3 evőkanál olaj a pirításhoz
Rengeteg zöldfűszert lehet hozzá használni 🙂

Nagyon egyszerű elkészíteni

Úgy kezdem, hogy a sütőt beállítom 190 fokra. 2 evőkanál olívaolajon megpirítom először a vöröshagymát, majd mikor már szép üveges, rádobom a fokhagymát is. (A fokhagyma hamar megég, vigyázni kell vele! )

Ha van otthon késes mixered, a fűszernövények aprítása gyerekjáték. Egy kis zsemlemorzsával szórom meg a darálás előtt, hogy ne ragadjanak össze a levelek.

Amikor ezzel megvagyok, az összes összetevőt egy tálba teszem. A főtt és lehűtött lencsét, a pirított hagymákat, az olívaolajat, a lentojást, a lenmagot, a zöldfűszereket, sót és borsot, a paradicsompürét, ha van, akkor a vegán parmezánt, majd jól összekeverem. Ellenőrzöm az ízét és az állagát, ha kell, utánafűszerezek, illetve hozzáteszek annyi zablisztet, hogy egy jól formálható állagú masszát kapjak.

Ez a massza jól formálható, de ugyanakkor törékeny is, ezért óvatosan bánjunk vele.

A hozzávalókat tálba teszem,
majd jól összekeverem,
végül beállítom az állagát, és a fűszerességét.

Ha megvagyok vele, gombócokat, vagy kicsit lapított formájú fasírtkorongokat formázok belőle, majd ezeket zsemlemorzsába forgatom.

Sütés két ütemben

Egy serpenyőt felforrósítok, majd 1 evőkanál olajon a fasírtok egyik oldalát 2-3 perc alatt kicsit megpirítom. Megforgatom őket egy lapáttal, másik oldaluk is pirul.

Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe szedem őket, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 10-13 perc alatt készre sütöm.

Frissen a legfinomabb, de másnap is remek!

Kukkantsatok rá, hogy passzol a vegán spenóthoz, de jól illik például a lecsóhoz is!

Jó étvágyat hozzá!

Forrás

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb