2021. október 22.
KezdőlapCsaládA kisgyerek szobája – több kreativitás és nagyobb biztonság

A kisgyerek szobája – több kreativitás és nagyobb biztonság

Ahogy gyermekünk elhagyja a csecsemőkort, egyre nagyobb az érdeklődése és a mozgásigénye. A kisgyerek mindenre felmászik, mindent kinyit és pakol. Több tárolóhelyre lesz szükség, és a biztonságra is nagyobb figyelmet kell fordítani.

Külön birodalom – lakás a lakásban

A kisgyereknek nagy a mozgásigénye, ezért a szobát ne zsúfoljuk tele. A gyerekek 3-6 éves korukban tele vannak energiával és nagyon kreatívak. Sokat építenek, rajzolnak, pakolásznak, szerelnek, dolgokat gyűjtögetnek. Ehhez hagyjunk szabad teret a szoba közepén, illetve gondoskodjunk asztalról (ha elfér), a rajzoláshoz, alkotáshoz.

A tárolós asztalok elrejtik a kifestőket, ceruzákat.

Tárolásra legjobbak a fiókok vagy dobozok, ez utóbbi lehet egy gurulós-, vagy polcon elhelyezhető doboz. Erre látunk példát az IKEA kínálatában. A kisgyerek szobájba nem érdemes drága bútorokat vásárolni, mert pár év és cserélni kell azokat.

Fiókos-dobozos megoldás.
Még egy tároló is lehet játék.

A gyűjtemények tárolására használjunk nyitott polcokat, amin időközönként cserélgethetjük a játékokat. A plüss játékok elhelyezése is kezelhetetlennek tűnhet egy idő után, alább mutatok erre egy megoldást. A falra rajzolást sem ússzuk meg ebben az életkorban. 

IKEA képtartó polcok az apróbb játékoknak, de kifestő-könyveknek is jó lehet.
A konyhai eszközök mágneses tartója is remekül hasznosítható.
Az ajtóra akasztott zsebes tároló helytakarékos megoldás.
A falra rajzolást is kordában tarthatjuk ezzel a módszerrel.

Fő a biztonság

Olyan szőnyeget célszerű elhelyezni, amiben nem botlik meg vagy csúszik el a gyerek. Ilyen az egybefüggő padlószőnyeg, vagy a csúszásmentesen rögzített darabszőnyeg. Én jobban szeretem az utóbbit, mert könnyebb tisztántartani (kiporolható, esetleg mosható is). Erre az allergia miatt fokozottan érdemes odafigyelni.

STOPP FILT – IKEA
STOPP – IKEA

A bútorok élei legyenek lekerekítettek, vagy tegyünk rájuk sarokvédőt, a balesetveszély elkerülésére.

PATRULL – IKEA
UNDVIKA – IKEA

A padlón álló polcokat és szekrényeket érdemes rögzíteni a falhoz, mert a gyerek mindenre felmászik.

Persze legnagyobb igyekezetünk ellenére is a gyerekeknek az a leg érdekesebb, amivel mi foglalkozunk, így szabad préda nekik a konyhaszekrény fiókja. Erre az esetre ajánlom az alábbi megoldásokat.

Brendonban kapható fiókzár, ami az ajtókhoz is alkalmazható.
UNDVIKA fiókzár az IKEA-ban.

A gyerekszoba biztonságos és kényelmes berendezése a csecsemőkorban itt érhető el.

Kökényesi Ankahttp://www.ankdesign.hu
Kökényesi Anka vagyok, lakberendező, az ANK Design tulajdonosa. Belső tereket tervezek és szépítek. Cégeknek irodakialakításban, vagy átalakításban, magánszemélyeknek a megálmodott harmonikus otthon megtervezésében segítek. Számomra a lakberendezés olyan alkotás, ahol a design és az ember találkozik.
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

  +  8  =  9

Legnépszerűbb

- Advertisment -