Hazudnék, ha azt mondanám, az én találmányom a lentojás. Dehogy!😏 A vegán lecsefasírthoz folytattam tanulmányokat az interneten, és ott találtam rá. Akkor még nem is tudtam, hogy mennyi mindenhez fogom tudni használni!
Még mielőtt hiú ábrándokba ringatnék bárkit, természetesen a lentojás nem tökéletesen helyettesíti a tyúktojást, bizonyos ételekben jobban, másokban kevésbé működik, mégis érdemes kipróbálni.
Először nézzük, mi is a lentojás, és hogy készítjük el.
Hozzávalók 1 lentojáshoz:
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 2 és fél evőkanál víz


Ennyi lenne?
Bizony, hogy ennyi. Amikor olvastam, el sem akartam hinni, hogy ilyen egyszerű.
Nézzük, hogy lesz ebből tojáshelyettesítő.
Egy kis tálba belemérek 1 evőkanál őrölt lenmagot, majd rámérem a 2 és fél evőkanál vizet. 5 percig állni hagyom, utána már használható is. Én rögtön egy nagyobb adagot őröltem meg, befőttesüvegben fogom tárolni.
Az amúgy is köztudott, hogy a lenmagban nagyon hasznos tápanyagok vannak, de ezeket csak akkor tudja hasznosítani a szervezet, ha őrölt formában fogyasztjuk, hiszen ha nem törjük meg, ugyanolyan formában fog távozni, mint ahogy bevittük. 🤪
Mit tud a lentojás?
Mint említettem, nem minden típusú ételben működik. Pl. a szufléban kevésbé, hiszen az szinte csak tojásból és lisztből áll. 😁 Amit nem nagyon tud, az a tyúktojás tésztát nagyon megemelő, felfújó tulajdonsága.
Sokkal fontosabb ennél, hogy mit tud. Tudja például, hogy tartást, struktúrát ad az ételnek vagy süteménynek, összefogja a többi alapanyagot. Ezen túlmenően segít megtartani az adott étel nedvességtartalmát, ami nagyon hasznos pl. a sütiknél.
Ne felejtsük el, hogy a lentojásban nincs annyi zsiradék, mint a tyúktojásban, ezért mindig adjunk plusz zsiradékot az ételhez, ez lehet kókuszolaj, olívaolaj vagy vegán margarin, de használhatunk mogyoróvajat is.

1 lentojás az egy tyúktojás?
Általában igen, de ki kell tapasztalni, hogy milyen ételekben működik a legjobban, és ott az 1:1-es arány-e a legjobb.
Itt van például mindjárt egy vegán Lencsefasírt recept, amiben ki is próbálhatjátok!