Ezt a vegán burrito-t az itthon található alapanyagokból dobtam össze, saját kútfőből. Ehhez képest isteni lett, bár legközelebb a tofut olajban elősütném, mielőtt összekeverem a többi összetevővel. Úgy még ropogósabb lenne, de ez semmit sem von le az értékéből. Nagyon gyorsan elkészíthető és olyan finom, hogy bármikor befalnám!
Hozzávalók legalább 2-3 nagy adaghoz:
- 2-3 tortilla lap
- 1 csomag tofu (180g)
- 10 dkg kukoricaliszt
- 1 teáskanál fűszerkeverék (burrito, vagy bármilyen más, ami ízlik és vegán)
- 1 fej lilahagyma
- 1 ek olaj
- 5 dkg mirelit vagy konzerv kukorica
- 1 konzerv paradicsomos bab
- fél doboz vegán tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 10 dkg jég- (vagy fejes) saláta
- 1 paradicsom
- 6-8 szelet uborka
- snidling a díszítéshez (elhagyható)
A tofu előkészítése
A tofut mindig aszerint készítem elő, hogy milyen állagot szeretnék elérni. Ha hússzerű formában szeretném felhasználni, akkor több nedvességet távolítok el belőle, ha sajtszerűen lágyra hagynám, akkor kevesebbet. Erről bővebben itt olvashatsz!


Készítsünk szószt!
A vegán tejfölbe belereszelek 1 gerezd fokhagymát, kicsit sózom, borsozom, ha van snidlingem, vágok bele egy kicsit, mert nagyon jól néz ki, és pikáns ízt is ad neki. Amikor ezzel megvagyok, félreteszem.

A lényeg, a ragu
Az előkészített tofut (amit már kisebb hasábokra vágtam) beleforgatom a kukoricalisztbe, hogy minden oldalán jól megtapadjon. Kiszedegetem, lerázogatom a felesleges lisztet, majd a fűszerben is átforgatom. (A fűszerkeverékem elvileg sós is, úgyhogy külön nem sózom.)


A lilahagymát apróra vágom, és az olajon elkezdem pirítani. Közben hozzádobom a tofut, és a kettőt együtt pár perc alatt jól megpirítom.


Ekkor öntöm hozzá a konzerv paradicsomos babot és a kukoricát. Összeforgatom, 1 perc alatt összemelegítem. Megkóstolom, amennyiben szükséges, sózom, borsozom és már kész is.

És már jöhet is az összeállítás!
A zöldségeket előkészítem. A salátát csíkokra vágom a paradicsomot és az uborkát felszeletelem.
A tortilla lap mindkét oldalát olaj nélkül megpirítom egy serpenyőben. Még melegen megkenem a fokhagymás vegán tejföllel, jó vastagon. Merek rá a raguból, erre szórom a salátát, majd rárakosgatom a paradicsom és uborka szeleteket. A tetejére jöhet még egy kis szósz, ha kívánja. 😋



A tortilla lapot feltekerem, és máris kész az ínycsiklandozó vegán burrito! Frissen fogyasztva ajánlom!
Plusz tipp: ha a tofu külsejét még ropogósabbra szeretnéd, a lisztbe és a fűszerbe való forgatás után süsd ki kevés olajban, utána keverd a raguba!!

További vegán ötletért nézd meg az Áfonyás süti receptet, vagy dobj össze egy villámgyors Vegán spenótos tésztát!