A Free Guy nem más, mint a digitális Truman Show és hasonlóan csupaszív moziélmény.

 
A gamer kultúrától már lassan több évtizede eltávolodtam, így aggodalomra adott okot, hogy a lényegről lemaradok. A poénok felét, könnyen lehet, észre sem vettem, de a Free Guy még ennek ellenére is elképesztően szórakoztató. Guy nem más, mint egy számítógépes játék mellékkaraktere, akit nem játékos irányít, hanem program. Robotikus élete arról szól, hogy a játékon belül felkel, iszik egy kávét és elmegy dolgozni a bankba. Mindeközben a való világ játékosai a legszínesebb skineket felöltve leüthetik, megölhetik és gyakorlatilag bármit megtehetnek vele. Egy átlagos Free City napon azonban öntudatra ébred, aminek fő mozgatórugója a szerelem.


Guy őszinte együgyüségéhez kiváló Ryan Reynolds színészi tehetsége, amivel magáévá tette anno Deadpool karakterét és azóta sem akar kizökkenni belőle, csupán a malacságból vett vissza. Párhuzamot lehet vonni a Lego film között, hiszen Guy élete hasonlít Emmet-éhez. A Ready Player One koncepciója is hasonló, de most a játékot élő díszletek és színészek töltik meg, így jóval életszagúbb. No meg a Truman Show a leginkább testvérfilm, csak nem Jim Carrey adja önmagát, hanem Ryan Reynolds.

A Free Guy-ban is zajlanak a való világ eseményei párhuzamosan, amelyek segítségével az elkerülhetetlen öntudatra ébredés pillanata kellően erős, a szerelmi szálakat meg úgy szövik, hogy egy ízig vérig romantikus komédia is megirigyelné. A virtuális világban a látványról nem is szabad panaszkodni, hiszen bármi megtörténhet, de megannyi kellemes és szerethető karakterrel a Free City játknak óriási szívet tudtak adni a darálás mellé. Külön elismerés, hogy ellentétben a Space Jam 2-vel, amit a Warner nagyképűen teleszórt a tulajdonával, a Disney mértéktartóan használja mindezt és így a film legnagyobb pillanatai jóleső nosztalgia érzéssel töltenek el, mellesleg ütnek is. Nagyot.


A Free Guy hatalmas pozitív csalódás. A gamer világ, ami az átlag nézőt is simán karonfogva körbevezeti. Lehet már korosztályos problémám, de a múlt heti Az Öngyilkos Osztagnál is jobban élveztem.

ELŐZETES:

POSZTEREK:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét