Sajnos a kereskedelemben kapható, egyadagos zabkásák mind tartalmaznak tejszármazékot, arról nem is beszélve, hogy olyan adalékanyagok is vannak bennük, amelyek nem feltétlenül szükségesek bele. Ezt a zabkását nyaralás alatt készítettem és fotóztam, ezért a képek egy részének minősége nem a legjobb, nézzétek el nekem. 🤔
Azért szeretem ezt a receptet, mert tényleg pillanatok alatt elkészíthető és teljes tápértékű reggeli vagy uzsonna lehet.
Hozzávalók 1 nagyobb adaghoz:
- 5 dkg aprószemű zabpehely (lisztérzékenyeknek gluténmentes verzió is elérhető)
- 2 dl növényi tej (rizs, mandula, szója, ízlés szerint)
- 5-6 dkg idénygyümölcs, amit szeretsz (én most épp barackot és almát tettem bele)
- 1 tk barna cukor (fehér cukorral vagy édesítőszerrrel is készíthető)
- 1 lapos teáskanál vaníliás pudingpor
A zabkása elkészítése
A zabpelyhet egy kisebb lábasban önmagában, mindenféle zsiradék nélkül egy kicsit megpirítom. Ezt azért szeretem, mert olyan karamellizált illatok és ízek szabadulnak fel a zabpehelyből, amik egyébként nem jönnének elő belőle.

Felöntöm a növényi tejjel, beleteszem a cukrot, és beleaprítom a gyümölcsöt. (Mézzel is készíthető természetesen, de a szigorú vegán életmódot folytatók nem esznek mézet, ezért nem ezzel készítettem.)
Meghintem az 1 teáskanál vaníliás pudingporral, összekeverem. A pudingport két ok miatt szeretem beletenni. Egyrészt krémesebbé teszi az állagát, másrészt egy kis vaníliás ízt csempészek vele a zabkásába.

Addig főzöm, amíg besűrűsödik, és krémes állagú lesz. Figyelem! A gyümölcsnek nem kell megfőnie, épp csak addig főzzük, amíg egyet nem rottyan.
Ha lehetőség van rá, én még chia maggal, lenmaggal vagy dióval szoktam dúsítani, itt épp most erre nem adódott alkalom, de próbáljátok ki így is, még finomabb lesz!
Jó étvágyat hozzá!
További vegán reggeli ötletért nézzétek meg a Vegán áfonyás süti receptet, nem vegán reggeli tippért kattintsatok ide: Bundás szendvics felturbózva