Sajnos azt tapasztalom, hogy vegán készételek terén még sem az éttermek, sem az üzletek nem állnak túl jól, a kínálat enyhén szólva szegényes. Ezért aztán muszáj magamnak kitalálnom viszonylag gyorsan elkészíthető, egyszerű, de mégis nagyon finom vegán ételeket. Mint például ez a vegán spenótos tészta! 🙂
Hozzávalók:
- 25 dkg durum spagetti tészta (ebben nincs tojás)
- 1 ek olaj a főzővízbe
- 2 teáskanál só (ez is a főzővízbe)
- 1 ek olaj a szósz alá
- 30 dkg friss vagy mirelit szálas spenót
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, ízlés szerint
- 2 dl növényi tejszín (rizs vagy szója)
- növényi sajt a szóráshoz (ha épp van, de enélkül is isteni)
- (a főzővízből leszűréskor 1 bögrényit félreteszek)
A tészta főzése
Egy nagy fazékban vizet teszek fel. Amikor felforrt, beleteszem az 1 evőkanál olajat, a 2 evőkanál sót, majd a tésztát is beledobom. Kb. 8 percig kell főznöm, al dentére, mert majd a spenóttal még egy kicsit összefőzöm, akkor is puhul.
Ha elkészült, leszűröm, és pici olajjal megspriccelve (hogy ne ragadjon össze) félreteszem.
A vegán spenótos szósz összeállítása
Egy akkora serpenyőben, amibe majd a tészta is belefér, egy evőkanál olajon nagyon óvatosan (mert könnyen megég!) megpirítom a finomra vágott (vagy fokhagymanyomón átnyomott) 3 gerezd fokhagymát. Rádobom a spenótot (ha mirelit, akkor nyugodtan fagyottan is), sózom, borsozom, és addig kevergetem, amíg össze nem esik, és át nem veszi a fokhagyma isteni illatát.
Ekkor felöntöm a növényi tejszínnel, összerottyantom. Megkóstolom, és ha szükséges utánasózok, borsozok.
A hőt nem veszem le alóla. A tésztát beleforgatom a spenótos krémbe, és ha szükséges, a félretett főzővízből utánaöntök, hogy a tészta a szósszal krémes állagú, szaftos legyen.
Rögtön, frissen tálalom, a tetejét megszórhatjuk növényi sajttal. Kiadós, laktató, nagyon finom vegán ebéd vagy vacsora! Jó étvágyat!

Itt találod a Vegán spenótfőzelék receptet, vagy ha másik vegán főételre vágysz, kukkantsd be a Vegán rántott cukkini oldalra!