KezdőlapGasztroVegán piskóta tojás nélkül

Vegán piskóta tojás nélkül

A piskóta számomra a legtöbb modern sütemény alapja, könnyű, lágy, levegős. A hagyományos piskóta alapja a tojás, készítésekor a fenti jelzőket mind ez adja. Hogyan fogok akkor vegán piskótát készíteni ugyanezekkel a tulajdonságokkal?

Mint már korábbi cikkemben is említettem, azért nagy mértékben megkönnyíti a dolgomat, hogy külföldi oldalakon is tudok keresgélni. A vegán piskótára 3 receptet választottam ki, ezeket mind ki fogom próbálni és megosztom a tapasztalataimat. Nézzük az elsőt, amit erről az oldalról vettem. Semmi extra alapanyag nem kell hozzá:

Hozzávalók egy 20 cm-es vegán piskóta karikához:

  • 15 dkg növényi margarin
  • 3 dl növényi tej (én mandulatejet használtam, de bármilyen jó)
  • 1 evőkanál borecet, almaecet, végszükség esetén citromlé
  • 1 vaníliarúd kikapart magjának a fele, vagy 2 cl vanília aroma
  • 30 dkg búzaliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg barna cukor (vagy sima porcukor)

Elkészítése

Először is előmelegítem a sütőt 180 fokra. A piskóta karikámat (nekem olyan van, aminek nincs alja, ezért szilikonpapíros sütőlemezre fogom rakni) sütőpapírral kibélelem.

A növényi tejet egy tálba öntöm, és hozzákeverem a borecetet, majd állni hagyom. A borecet kicsapja a növényi tejet, amely szétválik száraz és nedves összetevőkre, vagy egy író-szerű képződményt kapunk.

A száraz összetevőket egy tálba összemérem, majd hozzáöntöm az ecetes tejet. Elektromos habverővel vagy simán fakanállal addig keverem, amíg egy teljesen sima állagú masszát nem kapok.

Beletöltöm a karikába, majd az előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm. Egy hústűvel tudom ellenőrizni, hogy a belseje is megsült-e. Ha a beleszúrt hústű nem ragacsosan jön ki a tésztából, akkor készen van.

Hagyom a formában kihűlni, majd óvatosan lehúzom róla a keretet, és papírt.

Plusz tipp

Ha biztosra akarsz menni, és úgyis kétfelé vágnád a piskótát, akkor érdemes két karikába sütni. Egyrészt hamarabb megsül (25-30 perc), másrészt ez egy kicsit kényesebb állagú tészta lesz, ezért kettévágni is macerásabb kicsit, így hát jó, ha két részbe sütöd, összetöltéskor megkönnyíti a dolgod.

Vegán piskóta eperlekvárral.

Milyen lett?

Összességében elégedett vagyok vele. Az nyilvánvaló volt, hogy tojás nélkül teljesen ugyanazt az állagot és ízt nem fogom kapni, de bármilyen sütemény alapjának abszolút megfelel, sőt, magában, lekvárral töltve is fél óra alatt elfogyott (persze nem mind én ettem meg!! 🤭).

További vegán süti receptért kattints az Áfonyás süti oldalunkra!

Forrás

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb