KezdőlapGasztroKönnyű vegán életmódra áttérni? Tejtermékek és tojás 3. rész

Könnyű vegán életmódra áttérni? Tejtermékek és tojás 3. rész

személyes véleménycikk

A múlt héten írtam először arról, hogy úgy döntöttem, áttérek a teljesen növényi alapú étkezésre. Mi vezetett engem erre? Olvasd el itt az erről szóló cikket! Az előző cikkben azt ecsetelgettem, mennyire hiányoznak a húsok, most megosztanék egy pár gondolatot a tejtermékek és a tojás kicseréléséről, pótlásáról.

A tojás

Már a döntés meghozatalakor éreztem, hogy nekem ez lesz a legneccesebb része a történetnek. Ha azt mondom, hogy nagyon szerettem a tojást, még nagyon enyhén fogalmazok. Rántotta, tükörtojás, főtt tojás, mindegyiket imádtam. De legjobban cukrászként a sütik vonalán hiányzik, hiszen alig van süti, amibe alapból nem kell ez az összetevő.

forrás: www.canva.com
forrás: www.canva.com
forrás: www.canva.com

Megtaláltam a tökéletes vegán panírt!

Amennyire féltem tőle, ahhoz képest nem vészes. Nem mondom, hogy nem akadok fenn néha, hogy mivel helyettesítsem, de azért valahogy mindig megoldom. Például itt a cukkiniszezon, és mindig is nagy kedvencem volt a rántott cukkini. De hogyan panírozom be tojás nélkül? 😮

Nem sokáig kellett keresnem az interneten, milyen megoldások vannak. Az első, amire rányúltam, annyira bejött, hogy el sem tudom mondani! 🙂 Egyrészt szerintem senki sem mondja meg, hogy ebben nincs tojás, másrészt az íze egy az egyben a klasszikus paníré, harmadrészt még sokkal ropogósabb is, mint a tojásos verzió. Asszem, soha többé nem panírozok többet tojással!!! 😜

Panírozva is teljesen hasonló a hagyományoshoz. Saját fotó.
Kisütve még sokkal ropogósabb is. Saját fotó

Ha érdekel, hogyan készítem, olvasd el a Vegán rántott cukkini recept alatt! 🙂

Piskóta tojás nélkül?

Másik próbálkozásom, amitől tartottam, a piskóta volt. Na, ember legyen a talpán, aki tojás nélkül ugyanolyan lágy, levegős, feljövős piskótát tud sütni! ( Valószínűleg, akik érzékenyek a tojásra, már rég tudnak, csak nekem ekkora újdonság 🙂 )

3 receptet néztem ki az amerikai oldalakon, eddig az elsőt sikerült kipróbálnom, ami szerintem nem sikerült rosszul. Nem mondom, hogy teljesen ugyanolyan, mint a tojásos verzió, de abszolút vállalható. Elsőre szimplán csak lekvárral töltöttem meg, semmi extra, de nagyon gyorsan elfogyott. 🙂 A receptet itt találod.

Tojás nélküli vegán piskóta. Saját kép
Lekvárral töltve is finom…. Saját fotó.

Aztán készítettem egy áfonyás sütit is tojás nélkül, meglepődtem, hogy mennyire egyszerű volt az elkészítése. A vártnál ez is többet mutatott, úgyhogy az irány jó, de azért magamat ismerve fogom még tökéletesíteni a cukrászsütemények vegán verziójának elkészítését. 🙂

Áfonyás süti vegán módra. Saját fotó

És még rántotta is?

Igen, és még rántotta is készíthető vegán módra. Többféle alapanyagból, többféle praktikával, hozzáadott ízesítővel, ezekről is találhatsz recepteket az oldalon. Az emberi leleményesség határtalan, az élelmiszeripar minden ízt elő tud már állítani mesterségesen is. (Hogy ennek örülök-e? Majd akkor örülni fogok, amikor az emberi tevékenység következtében nem áll már minden alapanyag rendelkezésre a földön, de erről nem most akarok bővebben értekezni.😧 )

A tej

A tej pótlását kevésbé érzem problémásnak. Igaz, én nem az a típus vagyok, aki uzsonnára vagy egy jó süti után lehúz egy pohár friss, hideg tejet. Magában szinte sosem ittam, bármilyen ételbe viszont szerintem könnyen helyettesíthető a növényi változattal. Most már szinte minden szupermarketben elérhetők ezek, és ugyan valamivel drágább, mint a tehéntej, de azért ezt még a megfizethető kategóriába sorolom. A kávéhoz nekem teljesen működik, és most már olyan növényi tejek is elérhetők, amelyek habosíthatók, tehát capuccino, latte is simán készíthető belőlük.

Vegán capuccino is készíthető. Forrás: www.canva.com

Főzéskor el kell ismernem, hogy a növényi tejeknek nincs az a telt, krémes, gazdag íze, mint a tehéntejnek, de ez simán vállalható. Itt megint azt érzem, hogy akkor lenne baj, ha mindig mindenben ugyanazt az ízt, állagot várnám el, mint amit addig megszoktam.

Sajtok, túró, tejföl

Ami egyelőre nagyon fáj, a sajtok, túró, joghurt, tejföl hiánya. Ezekből viszonylag sokat ettem, nagyon szerettem. Egy jó körözött, vagy tzatziki, a parmezán az olasz tészták tetején, sajt a szendvicsekben, pizzán, millió szuper kaja összetevői. Annyi árnyalatát mutatják az ízeknek, mondjuk csak a sajtokon belül is, hogy meghatározó elemei voltak a konyhámnak.

Vegán borsóleves növényi tejszínnel dúsítva. Saját fotó

A levesek sűrítésére pl. teljesen megfelelnek a kapható növényi krémek. (Lásd pl. a Vegán borsóleves receptben) Na de sütemények tejszín nélkül? Erre valamit majd ki kell találnom, hiszen a modern, korszerű cukrászat egyik legfontosabb alapanyaga (a tojás mellett) a tejszín. Mivel fogom ezt helyettesíteni???

Vegán tejszín… Forrás: www.canva.com

És itt mindjárt jön egy számomra fontos dilemma.

Ahogy a vegán alapanyagok felé fordultam az elmúlt hetekben, látom, hogy egyre nő a választék a boltokban. Tegnap például az egyik szupermarket láncban vegán napok kezdődtek, aminek nagyon megörültem. Legalább 20-30 féle alapanyag, termék volt elérhető, köztük joghurtok, pudingok, többféle sajt, sajtkrém, tejföl is. A termékekkel kapcsolatos tapasztalataimról itt olvashatsz bővebben!

Mindenből vettem egy kicsit, hogy kipróbáljam, és közben azon gondolkoztam, hogy miért ragaszkodunk, vagy kell-e ragaszkodnunk egy növényi alapanyagokból elkészített mozzarella vagy feta sajt jellegű dologhoz?

Ez azért fontos kérdés, mert amikor még nem vegán módon táplálkoztam, úgy gondoltam, hogy majd nem kell ezekhez ragaszkodom, más ízeket kell felfedeznem, és az ki fog elégíteni.

Most úgy gondolom, hogy az embernek igénye van a változatosságra. Ráadásul én is, mint gondolom sokan, akik nem kisgyerek koruk óta vegánok, megszoktunk jó néhány ízt, amit nem szívesen engedünk el (hiába, gyarló az ember 🙄). Ha az élelmiszeripari technológia képes rá, miért ne állítsuk elő ugyanazokat az ízeket? Eddig ezzel nem lenne semmi baj….

Na de miből készülnek ezek?

És itt van a kutya elásva, hogy ” az élelmiszeripari technológia képes rá”…. Érdemes azért vetni egy pillantást ezeknek a vegán helyettesítőknek (sajtok, joghurtok, tejföl, de akár a „húskészítmények”) a termékcímkéjére, hogy miből készülnek, és milyen adalékanyagokat tesznek hozzá, hogy az általunk megszokott ízeket varázsolják elénk.

Vegán felvágott termékcímkéje. Saját fotó

Persze álszentség lenne azt mondani, hogy csak az elvárt íz miatt nyomják tele a vegán termékeket adalékanyagokkal. Sajnos ez minden feldolgozott termékre igaz, nem kell ahhoz vegánnak lennie. Tehát amikor vásárolunk, legyen az vegán vagy nem vegán termék, mindig nézzük meg a termékcímkét, mivel etetnek minket, és ezt valójában akarjuk-e.

Én továbbra is az otthon elkészíthető, többségében feldolgozatlan alapanyagokból álló ételekben hiszek. És tudom, hogy a világ nem efelé megy, és hogy ez macerás, de eljön majd egy pillanat az életünkben, amikor fontos lesz, hogy addig hogyan táplálkoztunk, mert az egészségünk ezen múlik majd.

A tejtermékekben és a tojásban lévő fehérje pótlása

Nem szabad elmennünk amellett, hogy a tejtermékekben és a tojásban lévő tápanyagokat (fehérjék, ásványi anyagok) máshogy kell bevinnünk a szervezetünkbe, de ez külön téma, szóljon majd erről egy következő cikk.

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb