KezdőlapGasztroVegán áfonyás süti - nem lehet ellenállni neki

Vegán áfonyás süti – nem lehet ellenállni neki

Lassan látom már, hogy a vegánság nem feltétlenül jár lemondásokkal, inkább egy kihívás, hogy minden korábban kedvelt ételnek megtaláljam a vegán verzióját. Itt van például egy isteni vegán áfonyás süti, amiről senki nem mondaná meg, hogy nincs benne se tojás, se tej, se vaj. 🙂 5 perc összeállítani, kb. 40 percig sül.

Hozzávalók:

  • 15 dkg fagyasztott áfonya (kevés lisztben megforgatva)
  • 22 dkg búzaliszt
  • 140 ml növényi tej (én mandulatejet használtam, de bármilyen jó)
  • 12 dkg barna cukor (de fehér is jó, sőt, édesítőszerrel is helyettesíthető)
  • 130 ml kókuszolaj (vagy kókuszzsír)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál almaecet vagy borecet
  • 2 db jó érett banán
  • 2 cl vanília aroma (egy kis üveg fele)
Igaz, sokféle hozzávalóból áll, de 5 perc alatt összeállítható. Saját fotó

Előkészületek

Na, ez a fejezet nem fog sokáig tartani. A sütőformát (nekem üvegből készült őzgerincféle) vékonyan kikenem növényi margarinnal, majd kilisztezem. A banánt villával egészen pépesre nyomkodom, hogy ne maradjanak benne darabok.A növényi tejhez hozzáöntöm az almaecetet, összekeverem, és kicsit állni hagyom. Ennyi, a többi gyerekjáték.

A formát vékonyan kenem ki zsiradékkal és liszttel szórom. Saját fotó

Hogy készítek növényi írót?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a fenének öntöm össze a növényi tejet az almaecettel? Kicsit összekapja, kicsit túrós lesz, de miért kell ez?

Az író egy savanykás ízű, híg, opálos folyadék, a túró- és vajkészítés mellékterméke. Önmagában is fogyasztható, frissítő italként nagyon egészséges. Legtöbbször süteményekbe kerül, sőt, az amerikai sütemények egyik fontos összetevője. Azt ugye mondanom sem kell, hogy egyáltalán nem vegán. 😥

Na de ne csüggedjünk, ugyanis egy kis fondorlatossággal hamar tudunk növényi változatban is készíteni. Ehhez kell összeöntenünk a növényi tejet valamilyen savas anyaggal (citromlé, sima ecet, borecet, almaecet, cider ecet), jól összekeverni, majd 5-10 percet állni hagyni. Eközben az elegy kicsit megtúrósodik, összesűrűsödik (ennek mértéke a növényi tej fajtájától függ, a zab és szójatejek sűrűbbek lesznek).

Saját készítésű növényi íróból én mindig csak annyit készítek, amennyi az adott recepthez kell, de 2-3 napig hűtőben is eltartható, sőt, fagyasztható is.

Növényi író. Forrás: https://shaneandsimple.com/vegan-buttermilk/

A vegán áfonyás süti összeállítása

Ezt megint nem tudom nagyon hosszan ecsetelni. A folyékony összetevőket összeöntöm, jól elkeverem (én ide soroltam a banánpürémet is).

A száraz összetevőket egy másik tálban összekeverem. Aztán a két elegyet is összeöntöm, szép simára kikeverem, hogy ne legyen benne csomó.

A folyékony összetevők….
És a száraz összetevők…..

Formába öntöm a nyers tésztát (szépen el fog terülni), majd az áfonyákkal megszórom.

Ha jól liszteztünk, az áfonyák nem süllyednek el…. Saját fotó.

175 fokos sütőben 40 percig sütöm, félidőnél én egy alufóliával letakartam a tetejét.

Ez lett belőle: 🙂

Kicsit hagytam hűlni, utána gyönyörűen ki tudtam borítani a formából. Most épp simán porcukorral megszórtam, és még melegen tálaltam.

Mondanom sem kell, hogy ezt a vegán áfonyás sütit egy órája sütöttem, de már csak 2 szelet van belőle! 😀

Érdekelnek a vegán receptek? Nézd meg, hogy készül a vegán spenót!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb