Lassan látom már, hogy a vegánság nem feltétlenül jár lemondásokkal, inkább egy kihívás, hogy minden korábban kedvelt ételnek megtaláljam a vegán verzióját. Itt van például egy isteni vegán áfonyás süti, amiről senki nem mondaná meg, hogy nincs benne se tojás, se tej, se vaj. 🙂 5 perc összeállítani, kb. 40 percig sül.
Hozzávalók:
- 15 dkg fagyasztott áfonya (kevés lisztben megforgatva)
- 22 dkg búzaliszt
- 140 ml növényi tej (én mandulatejet használtam, de bármilyen jó)
- 12 dkg barna cukor (de fehér is jó, sőt, édesítőszerrel is helyettesíthető)
- 130 ml kókuszolaj (vagy kókuszzsír)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál almaecet vagy borecet
- 2 db jó érett banán
- 2 cl vanília aroma (egy kis üveg fele)

Előkészületek
Na, ez a fejezet nem fog sokáig tartani. A sütőformát (nekem üvegből készült őzgerincféle) vékonyan kikenem növényi margarinnal, majd kilisztezem. A banánt villával egészen pépesre nyomkodom, hogy ne maradjanak benne darabok.A növényi tejhez hozzáöntöm az almaecetet, összekeverem, és kicsit állni hagyom. Ennyi, a többi gyerekjáték.

Hogy készítek növényi írót?
Felmerülhet a kérdés, hogy mi a fenének öntöm össze a növényi tejet az almaecettel? Kicsit összekapja, kicsit túrós lesz, de miért kell ez?
Az író egy savanykás ízű, híg, opálos folyadék, a túró- és vajkészítés mellékterméke. Önmagában is fogyasztható, frissítő italként nagyon egészséges. Legtöbbször süteményekbe kerül, sőt, az amerikai sütemények egyik fontos összetevője. Azt ugye mondanom sem kell, hogy egyáltalán nem vegán. 😥
Na de ne csüggedjünk, ugyanis egy kis fondorlatossággal hamar tudunk növényi változatban is készíteni. Ehhez kell összeöntenünk a növényi tejet valamilyen savas anyaggal (citromlé, sima ecet, borecet, almaecet, cider ecet), jól összekeverni, majd 5-10 percet állni hagyni. Eközben az elegy kicsit megtúrósodik, összesűrűsödik (ennek mértéke a növényi tej fajtájától függ, a zab és szójatejek sűrűbbek lesznek).
Saját készítésű növényi íróból én mindig csak annyit készítek, amennyi az adott recepthez kell, de 2-3 napig hűtőben is eltartható, sőt, fagyasztható is.

A vegán áfonyás süti összeállítása
Ezt megint nem tudom nagyon hosszan ecsetelni. A folyékony összetevőket összeöntöm, jól elkeverem (én ide soroltam a banánpürémet is).
A száraz összetevőket egy másik tálban összekeverem. Aztán a két elegyet is összeöntöm, szép simára kikeverem, hogy ne legyen benne csomó.


Formába öntöm a nyers tésztát (szépen el fog terülni), majd az áfonyákkal megszórom.

175 fokos sütőben 40 percig sütöm, félidőnél én egy alufóliával letakartam a tetejét.
Ez lett belőle: 🙂

Kicsit hagytam hűlni, utána gyönyörűen ki tudtam borítani a formából. Most épp simán porcukorral megszórtam, és még melegen tálaltam.


Mondanom sem kell, hogy ezt a vegán áfonyás sütit egy órája sütöttem, de már csak 2 szelet van belőle! 😀
Érdekelnek a vegán receptek? Nézd meg, hogy készül a vegán spenót!