KezdőlapNemdobomelCsomagolj reggelit, uzsonnát zero waste módon

Csomagolj reggelit, uzsonnát zero waste módon

Szeretném bemutatni nektek kedvenc szendvicscsomagolómat, amit 3 évvel ezelőtt vettem kipróbálásra. Kiválóan megfelelt minden elvárásomnak, még a férjemnek is megtetszett, és azóta mindkettőnk reggelijét ebbe csomagolom. Teljesen kiváltotta a frissentartó fólia és a papírszalvéta használatát.

Bosszúság és hulladékfelhalmozás

Régen mindig papírszalvétába vagy folpackba tettem el a reggelit, ezek így egyszer használatos termékek, tehát reggelizés után kidobtuk őket a kukába. Sokszor a szalvéta beleragadt a szendvicskrémbe, úgy kellett kiszedegetni a papírdarabokat belőle, a paradicsom leve pedig eláztatta a szalvétát.

A folpack használata eléggé környezetszennyező, újrahasznosíthatatlan műanyag és egy év alatt egy család jó sokat termelhet belőle. Tehát voltak hátrányai az akkori csomagolási módszereimnek.

Környezetkímélő megoldás

Hosszas keresgélés után a neten találtam rá cibi.hu oldalára, ahol rengeteg különböző, ötletes mintájú újraszalvétát fedeztem fel. Gyermekeknek mesefigurás, állatbarátoknak állatos mintákkal.

Kívül pamut anyag található, belseje pedig egy rugalmas, vízhatlan, letörölhető speciális anyag. Mosógépben 30 fokon mosható, de én csak szükség esetén szoktam mosni, mivel a belseje könnyen letörölhető.

Újságpapír mintás „újraszalvétám”

Több méretben is

A szendvicset ráhelyezzük a belső anyag közepére és a tépőzárak segítségével mutatós, ízléses formában becsomagoljuk. Én az XL méretűt vettem magamnak és a férjemnek is, ezekbe kettő szendvics vagy egy nagyobb bagett is belefér. A normál méretűekbe csak egy darab zsemle rakható. Az XL-es méret jelenlegi ára 3500 Ft, a normál méret 2850 Ft ezen az oldalon.

Ezeket a termékeket különböző öko -és környezetbarát boltokban is megvásárolhatjátok más gyártóktól is. Vegán és környezetbarát piacokon is bátran keressétek, jó szívvel ajánlom. Egyre többen varratják meg ügyes varrónőkkel is.

Mi minden munkanap használjuk 3 éve, ami azt jelenti, hogy három évnyi hulladék szalvéta és folpack mennyiségtől mentettem meg a környezetem.

Mit is jelent pontosan a zero waste életmód?

Szó szerint fordítva nulla hulladékot jelent. Apró, tudatos lépésekkel kell elindulni ezen az úton, például egy ilyen újraszalvétával. És a pozitív eredmények (mivel sokkal jobb, mint egy papírszalvéta) és visszajelzések (például munkahelyen: De jól néz ki ez a csomagolód!) megerősítik az embert, hogy jó úton halad a tudatos, környezetkímélő gondolkodás és cselekvés útján.

Tóth Renáta
Tóth Renáta
Gyógytornász
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb