KezdőlapGasztroBestroKönnyű vegán életmódra áttérni?

Könnyű vegán életmódra áttérni?

személyes véleménycikk, 1. rész

A múlt héten írtam először arról, hogy úgy döntöttem, áttérek a teljesen növényi alapú étkezésre. Mi vezetett engem erre? Olvasd el itt az erről szóló cikket!

Azt mondanom sem kell, hogy a családom kedves tagjai a cikk megjelenése után már cikiztek, hogy még csak egy hete csinálom, de már akkora vegán vagyok, hogy cikket is kell írnom róla! 🙂 Valahol igazuk van, de ez nagy újdonság nekem is, és érzem annak hasznát, ha megoszthatom a kezdeti tapasztalataimat és a gondolataimat a témával kapcsolatban.

Kinek könnyű, és kinek nehéz vegánná válnia?

Lehet, hogy a téma egészségügyi vagy etikai szempontból megmozgatja a fantáziád, de el se tudod képzelni az életedet hús, tejtermékek és tojás nélkül. Pláne, ha mondjuk nem vagy egy nagy konyhatündér, és fogalmad sincs, mik azok az alapanyagok, élelmiszerek és ételek, amik beleférnek ebbe a táplálkozásba, mit mivel lehet helyettesíteni.

Forrás: www.canva.com

Ha így nézzük, valóban, talán nekem könnyebb vegánná válnom, több szempontból is. Ebben a cikksorozatban alapanyagonként járom körbe, mitől válok meg könnyebben, és mitől nehezebben, mit mivel próbálok pótolni.

Mennyi ebben a tudomány?

Valóban, nem mondom, hogy nem könnyebb nekem, aki a vendéglátóiparban és az élelmiszeriparban dolgozom, papírom van róla, hogy tudok főzni és sütni, emellett egy 5 tagú családot látok el napi szinten.

Könnyű talán abból a szempontból, hogy ismerem az alapanyagokat. Ha az üzletben leveszek a polcról egy terméket, vagy már kapásból tudom, hogy abban kell-e keresnem állati eredetű összetevőt, vagy ha nem, tudom, hol keressem.

Mivel sokat főzök és sütök, nagyjából tudom, mit, mivel helyettesítsek, és nagyjából milyen eredményt fogok kapni. Ha valami nem sikerül, talán fogom tudni az okát. Beszélek angolul és németül, ezért a vegán receptek tárházát illetően kinyílik nekem a világ. 🙂

És hát a legfontosabb, hogy kíváncsi természet vagyok… 🙂

Enni vagy nem enni? Ez itt a kérdés…. Forrás: www.canva.com

Akkor végülis nekem most könnyű vegánnak lenni, ugye?

Az elkészítés oldalát tekintve azt hiszem, igen. És talán egy más oldalról nézve is. Szerintem könnyebb ma vegánná válni, mint mondjuk 15 éve, mivel már Magyarországon is egyre több vegán alapanyagot lehet kapni az üzletekben. Nemrég feltérképeztem az Aldi kínálatát ez ügyben, és nagyon meglepődtem, illetve kellemesen csalódtam. Az már alap, hogy növényi alapú tejeket szinte mindenhol lehet kapni. De hogy egy helyen találok tofut, hummuszt, növényi sajtot több ízben, krémsajtot helyettesítő „növényi készítményt”, növényi tejszínt, margarint, és sok más alapanyagot is, az tényleg meglepő volt. (Valószínűleg amíg az ember ennek nem célcsoportja, fel sem tűnik. 🙂 )

Ebben az a jó hír, hogy ma már szerintem nem jár akkora lemondással vegánnak lenni, mint korábban, óriási a lehetőségek tárháza. És főleg, hogy egy-egy félkésztermék is megjelent már a piacon, ez tovább könnyíti a dolgot, de azért lássuk be, aki vegán akar lenni az még egyelőre kénytelen többnyire otthon elkészíteni az ételét.

Nem mondom, hogy nem nyitott már egy-egy vegán étterem, de azért még nem általános ez. Olyannyira nem, hogy a múlt pénteken a barátnőmmel elmentem a szokásos menüzős helyünkre (2 hét kihagyás után, én közben lettem vegán), és hát, sokáig kellett egyeztetnem a felszolgáló lánnyal, hogy vajon milyen ételt tudna nekem kihozni, amit én is jó szívvel megennék. (Végül grillezett zöldség lett belőle rizzsel. De az is nagy szám, hogy megoldották! 🙂 )

Fotó: www.canva.com

Mindegy, mit eszem, csak vegán legyen?

Hát, sajnos nem. Azért ésszel kell ezt csinálni. Viszont a normál táplálkozást is azzal kéne…. 🙄 Nagyon fontos, főleg a fehérjék tekintetében, hogy elegendő tápanyagot vigyünk a szervezetünkbe. Amitől én személy szerint félek, nehogy a szénhidrátok (kenyerek, tészták, rizs, krumpli) kerüljenek túlsúlyba, fehérje meg kevés legyen. Nyilván, erre próbálok odafigyelni.

A magas fehérjetartalmú zöldségekről itt olvashatsz egy jó kis összefoglalót!

Szóval azért van benne tudomány, de nem vészes, csak egy kis utánajárást, és odafigyelés igényel.

Arról, hogy előtte hogyan táplálkoztam, és az egyes állati eredetű termékről mennyire könnyű szívvel mondok le, a cikksorozat 2. részében, ide kattintva olvashatsz tovább!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb