Hiszem, hogy akik szeretnének áttérni a növényi alapú táplálkozásra, a klasszikus, hagyományos ételek állati alapanyagok nélküli verzióját is tudják ugyanúgy élvezni, mint a húsos, tejtermékes, tojásos fogásokat. Célom, hogy megmutassam, nem feltétlenül kell (jelenleg sajnos még) méregdrága, kivejezetten vegánoknak készült alapanyagokat felhasználni, hanem egy kis helyettesítéssel könnyen készíthetjük a jól bevált, szeretett ételeket. Kezdjük most egy vegán spenóttal! 🙂
Hozzávalók:
- 50 dkg megtisztított, leforrázott spenót (én a kertben szedtem 🙂 )
- 2 zsemle, vagy 3 szelet kenyér
- 4 dkg búzaliszt
- 0,5 dl étolaj
- 1 liter növényi tej (rizstej, mandulatej, szójatej, az olcsóbb fajtából)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors az ízesítéshez
- 3 közepes burgonya
- két nagyobb csipet só
A vegán spenót összeállítása nagyon egyszerű
A spenót és a krumpli előkészítése
Nem viccelek, tényleg max. 20 perc alatt elkészíthető, de ebben már benne van a spenót forrázása is. A leghosszabb idő szerintem a spenót és a krumpli tisztítása.
A krumplikat meghámozom, felkockázom, annyit vizet teszek rá, hogy épp ellepje, majd a 2 két csipet sóval együtt addig főzöm, hogy épp ne legyen ropogós, de azért szét se főzzem. Leszűröm, félreteszem.



A megtisztított, megmosott spenótot forrásban lévő vízbe dobom, és 2-3 percig blansírozom (párolom), majd tésztaszűrővel kiszedem és félrerakom. (A vízbe nem teszek semmit!)

Rántok és összedobálom a hozzávalókat 🙂
Az lisztből és az olajból rántást készítek, majd amikor szép aranybarna, anélkül, hogy levenném a hőt, rádobom a spenótot, majd rögtön felöntöm a tej felével. Kicsit összekeverem, de nem nagyon. Egy elég katyvaszos, darabos masszát fogok kapni. A rántás lehet, hogy csomós még, úszkálnak benne az egész spenót darabok, de hidd el, így jó ez! 🙂





Hozzádobom egészben a két gerezd fokhagymát, és beletördelem a két zsemlét (nekem épp most magos volt itthon, az is teljesen jó).
Előkapom a botmixert, és a tűzhelyen, úgy, hogy ég alatta a gáz, összteturmixolom az egészet. 1-2 percig tart, miközben gyönyörű szép zöld színt kap az egész. Ez amiatt van, hogy a rövid blansírozás közben a spenót a színanyagát nem veszíti el, csak a külseje fakul meg, és amikor összeturmixoljuk, előjönnek a színpigmentek. Nagyon guszta!

Amikor ezzel megvagyok, hozzáöntöm a maradék növényi tejet, sózom, borsozom, és addig főzöm, amíg fel nem forr, vagy inkább utána még 1-2 percig. Ezzel el is készült a vegán spenót! 🙂 Ugye milyen egyszerű?
Nem a klasszikus tükörtojással, hanem főtt burgonyával, lencsefasírttal tálalom. A lencsefasírt receptjét itt találod!

Próbáld ki, isteni íze van!!