KezdőlapGasztroIsteni vegán spenót

Isteni vegán spenót

Hiszem, hogy akik szeretnének áttérni a növényi alapú táplálkozásra, a klasszikus, hagyományos ételek állati alapanyagok nélküli verzióját is tudják ugyanúgy élvezni, mint a húsos, tejtermékes, tojásos fogásokat. Célom, hogy megmutassam, nem feltétlenül kell (jelenleg sajnos még) méregdrága, kivejezetten vegánoknak készült alapanyagokat felhasználni, hanem egy kis helyettesítéssel könnyen készíthetjük a jól bevált, szeretett ételeket. Kezdjük most egy vegán spenóttal! 🙂

Hozzávalók:

  • 50 dkg megtisztított, leforrázott spenót (én a kertben szedtem 🙂 )
  • 2 zsemle, vagy 3 szelet kenyér
  • 4 dkg búzaliszt
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 liter növényi tej (rizstej, mandulatej, szójatej, az olcsóbb fajtából)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors az ízesítéshez
  • 3 közepes burgonya
  • két nagyobb csipet só

A vegán spenót összeállítása nagyon egyszerű

A spenót és a krumpli előkészítése

Nem viccelek, tényleg max. 20 perc alatt elkészíthető, de ebben már benne van a spenót forrázása is. A leghosszabb idő szerintem a spenót és a krumpli tisztítása.

A krumplikat meghámozom, felkockázom, annyit vizet teszek rá, hogy épp ellepje, majd a 2 két csipet sóval együtt addig főzöm, hogy épp ne legyen ropogós, de azért szét se főzzem. Leszűröm, félreteszem.

A megtisztított, megmosott spenótot forrásban lévő vízbe dobom, és 2-3 percig blansírozom (párolom), majd tésztaszűrővel kiszedem és félrerakom. (A vízbe nem teszek semmit!)

Rántok és összedobálom a hozzávalókat 🙂

Az lisztből és az olajból rántást készítek, majd amikor szép aranybarna, anélkül, hogy levenném a hőt, rádobom a spenótot, majd rögtön felöntöm a tej felével. Kicsit összekeverem, de nem nagyon. Egy elég katyvaszos, darabos masszát fogok kapni. A rántás lehet, hogy csomós még, úszkálnak benne az egész spenót darabok, de hidd el, így jó ez! 🙂

Hozzádobom egészben a két gerezd fokhagymát, és beletördelem a két zsemlét (nekem épp most magos volt itthon, az is teljesen jó).

Előkapom a botmixert, és a tűzhelyen, úgy, hogy ég alatta a gáz, összteturmixolom az egészet. 1-2 percig tart, miközben gyönyörű szép zöld színt kap az egész. Ez amiatt van, hogy a rövid blansírozás közben a spenót a színanyagát nem veszíti el, csak a külseje fakul meg, és amikor összeturmixoljuk, előjönnek a színpigmentek. Nagyon guszta!

Amikor ezzel megvagyok, hozzáöntöm a maradék növényi tejet, sózom, borsozom, és addig főzöm, amíg fel nem forr, vagy inkább utána még 1-2 percig. Ezzel el is készült a vegán spenót! 🙂 Ugye milyen egyszerű?

Nem a klasszikus tükörtojással, hanem főtt burgonyával, lencsefasírttal tálalom. A lencsefasírt receptjét itt találod!

Próbáld ki, isteni íze van!!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb