KezdőlapGasztroBestroMiért lettem vegán?

Miért lettem vegán?

(személyes, véleménycikk)

Az élet sok területén megváltozott világban élünk, én, aki 47 évet töltöttem már ezen a bolygón, különösen érzem ezt. Ahogy egyre több tapasztalattal rendelkezem (már csak a korom miatt is 😊), az életnek egyre több szegmensére látok rá. Látom, hogy a világ egészére kiterjedő, eddig kőbe vésett ténynek hitt dolgok dőlnek meg, és nekem magamnak is egyre nagyobb igényem van a természethez való visszatérésre, legyen szó akár saját magunk gyógyításáról, önmagunk fejlesztéséről, a környezetvédelemről, vagy a táplálkozásról.

Forrás: www.canva.com

Az utóbbi kb. 2 évben sorra legyintettek meg olyan információk, amelyek lényege az volt, hogy a tudatos növényi alapú táplálkozás milyen jótékony hatással van a szervezetre, az egészségre, ugyanakkor sokat tehetünk vele bolygónk védelme érdekében is.

 Hogy mik voltak ezek az információk?

Az egyik, ami felkeltette az érdeklődésem, a Covid megjelenése után nem sokkal történt. A tv-ben hallottam egy interjút Varga Gáborral (tudjátok, a gyógygombás), aki arról beszélt, hogy természetesen az immunrendszerünk állapota határozza meg, milyen sikerrel tudunk védekezni a vírus ellen. Ugyanakkor az immunrendszerünk szintje a központi idegrendszerünk állapotától függ, és azt bizony sok tényező befolyásolja, mint pl. hogy mennyit stresszelünk, milyen környezetben élünk (sok zöldet látunk-e vagy betonrengetegben lakunk), el vagyunk-e hízva, illetve mit eszünk. Itt merült fel, hogy orvosilag bizonyított tény, hogy a vegán táplálkozású emberek központi idegrendszere sokkal jobb állapotban van, ezáltal az immunrendszerük is jobban tud védekezni a vírus ellen.

Aztán a következő lökést egy fiatal lány adta közvetve, akitől egy nagy MLM-es cég táplálékkiegészítőit (vitaminjait) vásároltam. A céget nem akarom megnevezni, a lényeg, hogy egy eszközzel mérni tudják a testben található antioxidánsok mennyiségét. (Tudvalevő, hogy ezek mennyisége befolyásolja, milyen szinten tudunk védekezni a betegségek, de még a rák ellen is.)

Mivel én gyerekkoromtól fogva imádom a gyümölcsök minden fajtáját, ezekből napi szinten kiló körüli (😯) mennyiséget eszem, nem voltam meglepődve, hogy nálam viszonylag magas értéket mutatott a mérés. Viszont kiderült, hogy a vegán táplálkozású emberek az enyémnél többször magasabb értéket produkálnak, számomra ez is egy elraktározandó információmorzsa volt.

Forrás: www.canva.com

Két film, ami nagy hatással volt rám

Aztán néhány hónapja a keresztlányom és a férje (30-asok) mindketten vegánok lettek. Viszonylag sokat beszélgettem velük ennek okairól, hogy miért nem esznek állati eredetű ételt, mit esznek helyette, mire kell odafigyelni, mennyire macerás és költséges dolog ez egyáltalán. Amikor az okokról beszélgettünk, egyaránt szóba kerültek egészségügyi és etikai okok is, és két filmet ajánlottak nekem a Netflixről.

Az egyik a Seaspiracy, amely a tengerek és óceánok lehalászásáról, a tengeri élővilág pusztulásának valódi okairól szól. Nagyon megdöbbentő és sokkoló hatású film, sokáig nem tértem magamhoz és jó sok időbe telt, mire megemésztettem a benne látottakat. A film a vegánság etikai oldalát erősítette meg bennem, de ettől függetlenül is kötelező megnézni!

Kép a filmből. Forrása: https://igenyesferfi.hu/

A másik szintén Netflixes, a címe The Game Changers. Az előzőhöz hasonlóan ez is dokumentumfilm jellegű, egy sérült sportoló srác próbál meg utánajárni, mit tehetne azért, hogy gyorsabban felépüljön, ez vezeti el a növényi alapú étrenden élő élsportolókhoz (megdöbbentő, mennyien vannak, és milyen eredményeket érnek el!).  Ez a film kifejezetten egészségügyi szempontból közelíti a témát, de hasonlóan nagy hatással volt rám, mint a másik.

Mit okoz a vérben egy húsalapú és egy növényi alapú étel elfogyasztása. Kép a filmből. A kép forrása: https://www.greenqueen.com

Mi a vegán étrend eddigi tapasztalata?

A lényeg, hogy jobb és egészségesebb embernek érzem magam, amióta nem eszem állati eredetű terméket, bár még csak nagyon rövid idő telt el. Azt nem mondom, hogy már vegán vagyok, ez nagyképűen hangzana, de vegán étrendet folytatok egy hete. 🙂

Talán csak képzelem, hogy jót tesz a szervezetemnek, hogy egy-egy étel elfogyasztása után hosszabb ideig nem vagyok éhes, hogy kevésbé kívánom az édeset, hogy nincsenek emésztési problémáim.

Természetesen mindenki maga dönti el, miben hisz, és miben nem. Én most hoztam egy döntést, majd kiderül, alkalmas vagyok-e rá, vagy sem, ki tudok-e tartani vagy sem, esetleg nem hogy kitartok, de még élvezem is.

Ez az életmód nagy odafigyelést igényel, tudatosan kell megválasztanom, milyen ételeket eszem, hogy a szervezetem minden, számára szükséges alapvető tápanyagot megkapjon. Vendéglátóipari szakközgazdászként, a vendéglátásban és az élelmiszeriparban eltöltött sok év tapasztalatával úgy érzem, ezzel nem lesz gond. sőt talán másoknak is tudok tanácsokat adni.

Mivel a családom többi tagja egyelőre nem követi a példámat (és én úgy érzem, hiba is volna ezt rájuk erőltetni, ennek meggyőződésből kell jönnie), ezért továbbra is főzök állati eredetű alapanyagokkal, és igyekszem olyan recepteket hozni nektek is, ami egy „vegyes táplálkozású” család étrendjébe is beleillik.

Vegán, és vegánná alakítható receptekért olvassátok az oldalt, remélem, tudok hasznos tanácsokkal szolgálni, még ha kezdő is vagyok a témában! 🙂

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb