KezdőlapGasztroBestroA legjobb fagylaltízek 10 hazai cukrászdából, fagylaltozóból

A legjobb fagylaltízek 10 hazai cukrászdából, fagylaltozóból

A kánikula ismét eljött, néhány enyhébb nap után megint trópusi az időjárás. Igaz, a fagylalt is gyorsabban olvad, de a forróságban semmi sem esik jobban, mint a hűsítő fagyi. Sorbet, tejes, gyümölcsös, krémes, ez csak rajtunk múlik. Most 10 kiváló fagyizót ajánl cikkében a Diningguide, és az egyes helyekhez kifejezetten keresendő ízeket is mutatnak, hogy ha nehéz a választás, legyen egy kis iránymutatás. Fókuszuk a hagyományos fagylalt, az alternatív változatokkal egy későbbi cikkükben foglalkoznak majd. Lássuk, hol, mik a legjobb fagylaltok!

Artigiana Gelati

31 éve töretlen a Csaba utcai Artigiana Gelati lelkesedése, melyről a közelmúltban mesélt a tulajdonos. Az egykor óvodás kislányok, akik csoki fagyit kértek, ma már babakocsival érkeznek és így rendelik a kedvenceket. A vállalkozás ugyanígy generációkon átívelő, hagyományos, olasz tradíciók alapján készítik a klasszikusabb és a fantáziafagylaltokat.

Fotó: diningguide.hu

Ajánlott ízek: Opera, Csaba utcai specialitás, tojáslikőr

Fragola

Szerencsére amegannyi ponton elérhető a Fragola, Tihanyi Eszter és Török Balázs elsőként kizárólag fagylalttal foglakozó márkája, mely mára már sokkal szélesebb palettát mutat, bisztrós-pizzériás fejlesztésekkel. Összesen 120-féle ízt variálnak, melyekből vegán és mentes változatok is készülnek.

Fotó: diningguide.hu

Ajánlott ízek: krémpisztácia, Nutella, sorrentói citrom, mangó

Minus11

Németh Ágnes immár két fagylaltműhellyel is büszkélkedhet: Hűvösvölgyben és a Római-parton. Abszolút egyedi ízekkel, precízen, szenvedéllyel dolgozik, ez pedig az összes fagylaltján meglátszik. A Minus11 konzisztens és gondos fagylaltokat jelent, melyek kilógnak a sorból. A tulajdonos éppen ezért mondja, hogy ez egy rétegfagyizó. Szeretjük ezt a réteget!

Fotó: diningguide.hu

Ajánlott ízek: tejkaramell, karibi cucc, bergamottos fehércsoki, muscovado

Fazekas Cukrászda

A fővárosi 16. kerületben, valamint Rétságon találjuk a családi működtetésű cukrászdákat, de több vidéki pontra is szállítanak ízgazdag fagylaltjaikból. Ha úgy van, kürtőskalácsban is kérhetjük a nyalánkságot, és úgynevezett soft serve, vagyis csavaros fagyikat is készítenek, természetes alapanyagokból. Az összes gyümölcsös verzió olyan, mintha magát a gyümölcsöt harapnánk.

Forrás: diningguide.hu

Ajánlott ízek: frutta di pistacchio, málnás brownie, málna, francia krémes

Cioccolatte Fagylaltozó

A 2021-es nyár meglepetése, hogy a Pozsonyi úton megismert Cioccolatte már a 11. kerületben is megtalálható. A kézműves olasz fagylaltozóban megvannak a fix kedvencek, de mindig előrukkolnak valami újítással is. Nem idegenkednek a “retro” fagyiktól sem, remek alapanyagokkal és szaktudással hozzák ki belőlük a maximumot.

Fotó: www.diningguide.hu

Ajánlott ízek: mogyorós csoki, sós pisztácia, mangó, citrom

Mihályi Patisserie, Vác

A legendás váci cukrászműhely francia stílusú, művészi monodesszertjei mellett a nyári szezonban természetesen fagylalttal is készül. A kreációk íze, állaga, krémessége, minősége ugyanolyan csúcskategóriás, ahogy ezt megszokhattuk a sütemények esetében is. Mihályi László tévedhetetlen, ha desszertekről van szó, fagylaltjainál ne keressük az émelyítő cukrosságot, mert a legnaturálisabb módon készülnek. A Zip’s Beer-rel együttműködve idén nyáron a mályi plázson is megtaláljuk a Mihályi fagyikat.

Fotó: diningguide.hu

Ajánlott ízek: szicíliai pisztácia, passion, kardamom, szilva

Erdős és Fiai Cukrászda

2012-ben lépett be a budapesti cukrászdakínálatba Erdős Norbert újbudai helye, ami hamar fontos süteményezővé és fagylaltponttá vált. Nyáron nem túlzás, hogy sorok állnak a szinte megszámlálhatatlan ízben készített fagylaltok pultjai előtt. Sőt, az sem kizárt, hogy valaki kétszer is rendel Erdősék fagyijaiból. Fontos, hogy náluk egész évben elérhető a hűvös desszert, szezonon kívül persze kicsit szűkebb kínálattal.

Fotó: diningguide.hu

Ajánlott ízek: kamilla, Erdős, vanília rózsaborssal, maracuja, sült szilva kardamommal

Málna The Pastry Shop

Kolonics Zoltán és Varga Ágnes Kolosy téri desszertszalonjában már tavasz végétől elérhető a fagylaltkínálat is, a gyönyörű francia desszertkollekció mellett. A Málna egy barátságos hely, ahol szívesen mesélnek nekünk az alapanyagokról, technológiákról is, de a fagyikat is örömmel ajánlják, a napi választék alapján.

Fotó: diningguide.hu

Ajánlott ízek: pisztácia, mangó, málna, sós karamella

Stella Cukrászda, Paks

1992 óta létezik a paksi Stella Cukrászda, ami az utóbbi években tapasztalható fejlődésen ment keresztül. Süteménykínálatuk mellett a szezonálisan készített fagylaltjaik is értéket képviselnek, egyedi összeállításokra törekszenek néhány klasszikus mellett. Retró fém fagylaltospultból mérik a gombócokat.

Fotó: diningguide.hu

Ajánlott ízek: karamellás keksz, levendulás őszibarack, birsalmás dió, ananász-kókusz

Kő fagyi? Budapesten és Mindszentkállán

Mindszentkálláról, a Káli-medencéből indult a sikertörténet, ami mára már a Bartók Béla úton is igazi kedvenccé vált. A vidékről a fővárosba is bekacsintó családias koncepció szerethető és minőségi fagyikról szól, és 2021-es jó hírrel is szolgálnak: a 12. kerületi Sütim is tartja már a Kő fagyi? kínálatának egy részét.

Fotó: diningguide.hu

Ajánlott ízek: füge, mák, sós karamell, ribizli

Ha érdekel, melyek lettek az idei év díjazott legjobb fagyijai az Év Fagylaltja Versenyen, ebben a cikkünkben elolvashatod!

Az eredeti cikk

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb