KezdőlapGasztroBestroÉv Fagylaltja verseny 2021. - Verseny eredmények

Év Fagylaltja verseny 2021. – Verseny eredmények

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2021-ben ismét rendhagyó módon rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.

A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.

Az eredetileg május végére tervezett esemény fesztivál jelleggel idén sem volt megrendezhető, ezért a tavalyi évhez hasonlóan régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amikor a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.

Az Év Fagylaltja versenyre idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag gyártók, forgalmazók kategóriájában 17 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

Bíborka
Bazsalikomos sült áfonya lágy kecskesajttal
Édes tejföl Cumberland mártással
Rozmaringos málnás étcsokoládé
Szelíd kender vad szederrel
Mezei kakukkfütty

Fotók: Nagy Mihály, Forrás: www.cukraszat.net

A döntőbe a kézműves kategóriákban 20 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.

A nagyon erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

 „I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

  • Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:

Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)

  • Ezüstérem:

Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

  • Bronzérem:

Édes tejföl Cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)

„II.” „Erdő-mező ízei” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

  • Aranyérem:

Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)

  • Ezüstérem:

Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

  • Bronzérem:

Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem:

Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)

  • Ezüstérem:

Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)

  • Bronzérem:

Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.)

Különdíjak:

  • Közönségdíj:

Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

  • Szakmai szervezetek különdíja

Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

  • IKON borászat különdíja:

Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

Fotók: Nagy Mihály, Forrás: www.cukraszat.net

Az eredeti cikk

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb