KezdőlapNemdobomelSpórolj évente 42 600 Ft-ot vízszűrő kancsó használatával!

Spórolj évente 42 600 Ft-ot vízszűrő kancsó használatával!

A műanyag palackok óriási környezetszennyezést jelentenek az egész világon, előfordulnak szárazföldön és élő vizeinkben is egyaránt. Sok állat a tengerben hánykolódó műanyag darabokat elfogyasztja, majd nagy felhalmozódás esetén megbetegszik és elpusztul. Kisebb adag műanyag elfogyasztásnál életben marad és majd lehet, hogy az ember kihalássza és jó étvággyal megeszi. Így visszakerül hozzánk, a mi szervezetünkbe is. Az is gyakran fordul elő, hogy állatok szorulnak a kettévágott palackba, és így pusztulnak el. Magyarországon találtak már így kis rókát, kutyát is. De nem a szörnyülködés végett írom ezt a cikket, hanem azért, mert van lehetőség a változtatásra környezettudatosan és takarékosan.

Ezért most számításokat végeztem, hogy az általunk használt Laica vízszűrő kancsóval mennyi palacktól mentjük meg a környezetet és ezáltal mennyit spórolunk havi szinten. Körülbelüli értékek lesznek.

Régebben mindig a 2 literes Mizse szénsavmentes ásványvizet vettük, melynek jelenlegi ára most (2021. július 2-án) 89 Ft. Ebből napi kettő minimum elfogyott nálunk, szóval ezzel fogok számolni. 5340 Ft jött ki nálunk egy hónapra, amit ásványvízre költöttünk, de összességében ennél több volt, ez csak egy minimum ár.  Éves szinten ez 64 080 Ft-ot jelentett, ami 720 palacknak felel meg.

A műanyag palackot természetesen mindig a szelektív kukába dobtuk, (hó végén már alig tudtuk a szelektív kukába belegyömöszölni a sok flakont) a kupakot külön gyűjtöttük valamely jótékonysági célra, de vannak fenntartásaim a palackok tényleges újra felhasználásával kapcsolatban. Szerintem ezt a tömérdek mennyiségű műanyagot nem lehet már újra felhasználni, nincs mire. És még nem tartunk ott, hogy ennyi újrahasznosító üzem lenne. Tehát csökkentsük a megvásárolt mennyiséget! És még jól is fogunk járni.

A Laica Color Clear Line vízszűró kancsó kb. 6000 Ft-ba kerül, maga a kancsó örök életre szól, amelyhez egy darab bi -flux szűrőbetét tartozik. Ezt a betétet ajánlás szerint havonta kell cserélni, bevallom mi nem cseréljük havonta. A későbbiekben a szűrőbetétet érdemes több darabos csomagban vásárolni, mert így jelentős kedvezményre számíthatunk.

A szűrőbetét ioncserélő gyanta és aktív szén keverékét tartalmazza, a csapvíz a szűrőbetéten keresztül meghatározott sebességgel halad át a szén és ioncserélő golyócskák között, ezáltal mechanikailag és kémiailag is megköti a nemkívánatos összetevőket. Az aktív szén megköti a klórt, a növényvédő szereket és szerves szennyeződéseket, javítja a víz ízét, eltávolítja a rossz szagú, és színű elemeket. Az ioncserélő gyanta csökkenti a víz változó keménységét, amely a vízkövesedést okozza, és jelentősen csökkenti a vízben a nehézfémek (pl. ólom, cink, réz, vas, alumínium) tartalmát.

Ezeket az infókat az Árukereső oldaláról vettem.

Nézzük tovább az anyagiakat!

Kancsó 6000 Ft egy betéttel, kell még hozzá 11 darab egy évre, ez összesen 19 690 még pluszban, ha egyesével vesszük a betétet 1790 Ft darabja. Így éves költségben 25 690 Ft-nál járunk. A vizet bármilyen tartós kulacsban magunkkal szállíthatjuk bárhová. Ennek ára változó, én Decathlonos 1,5 literes kulacsot használok, ennek ára 3000 Ft volt. Tehát ebből kettő kell a férjemnek is. Így összesen 31 690 Ft a költsége az első évben. De ne felejtsük el, hogy ebből több dolgot is csak egyszer kell megvennünk az életben (kancsó, kulacs)!

Összefoglalva

Első évben spórolunk 32 390 Ft-ot (64 080-31 690=32 390), második évben már csak a 12 darab szűrőbetétre kell befektetni, melynek ára 21 480 Ft, (64 080-21 480 =42 600) tehát a további években 42 600 Ft-ot tudunk megspórolni.

És legyünk büszkék magunkra, egyszerre voltunk tudatos, környezetbarát vásárlók és gazdaságosak.

A colára és mű ízű ice teákra pedig nincs szüksége a fogainknak és a szervezetünknek, hacsak nem akarunk minél több fogkövet.

Tóth Renáta
Tóth Renáta
Gyógytornász
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb