Imádom az epret, imádom a sajttorta minden verzióját, muszáj volt összekombinálnom a kettőt, hogy a hétvégi kerti parti vendégeinek is úgy csöpögjön a nyáluk, mint nekem. 🙂 Készült hát egy epres sajttorta, ami mondhatom, beváltotta a hozzá fűzött reményeket!
Hozzávalók egy 30 cm átmérőjű piteformához (kb. 20 szelet)
- 60 dkg linzer tészta (a receptet és a készítés módját itt találod!)
- 1,25 kg mascarpone
- 6 egész tojás
- 20 dkg porcukor
- 2 dkg vaníliás cukor
- 1 kis csipet só
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 6 dkg vaníliás pudingpor
- kb. 60-70 dkg eper
- 2 zacskó tortazselé
- 3 evőkanál cukor
- néhány mentalevél a díszítéshez
A linzer tészta elősütése
A linzer tészta jellemzője, hogy ha elősütés nélkül töltjük meg krémmel, akkor nem tud megsülni, ún. szappanos lesz, ahelyett, hogy omlós lenne, mint ahogy a szakmai neve is utal rá. Ezért a tésztát elő kell sütnünk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső, vagy légkeverés), közben a hűtőben pihentetett linzer tésztánkat kinyújtjuk, kb. fél cm vastagra. Nem érdemes ennél vastagabbra hagyni, mert kell a hely a krémnek, és fontos ügyelnünk az arányokra.
A tésztával kibéleljük a piteformát. Nem kell kikennünk, kiliszteznünk a formát, a tésztánk annyi zsiradékot tartalmaz, hogy ez már önmagában garantálja, hogy nem fog odasülni az edény aljára, oldalára.
Amit viszont meg kell tennünk, hogy a tésztát jó sok helyen megszurkáljuk, illetve a tetejére sütőpapírt teszünk, és megtöltjük a formát vagy szárazbabbal, vagy aprópénzzel (amint látod a képen, én nem dúskáltam benne, de azért megtettem mindent… 🙂 ). Erre azért van szükség, hogy a tészta ne púposodjon fel, és ne csússzon le a forma oldalán.
Ha ez megvan, mehet is a sütőbe kb. 15 percre (vagy amíg ránézésre nem rózsaszínesedik). Ekkor kivesszük és eltávolítjuk belőle a töltőanyagot és a sütőpapírt, kicsit hagyjuk hűlni.
A krém összeállítása
Ez sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Egy nagy tálba (vagy üstbe) beletesszük a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, és habosra keverjük. Ha géppel kevertetjük, arra figyeljünk, hogy ha túl magas fordulaton, vagy túl sokáig keverjük, a sajtból kicsapódhat a zsiradék, és akkor összetúrósodik. Ha már krémes-habos, keverés közben egyesével hozzáadjuk a tojásokat.
Mire mind a 6 belemegy, egy lágy, krémes masszát kell, hogy kapjunk. Most jön bele a citrom reszelt héja, majd a leve is.
Végül hozzákeverjük a pudingport, érdemes előtte egy kevés krémben csomómentesre keverni, aztán adni a többihez.
Süssük össze a tésztát és a krémet!
A lágy, folyós sajtkrémünket öntsük az elősütött tésztával bélelt piteformába. Ne ijedj meg ha színültig lesz a forma, ez a típusú krém nem fog nagyon megemelkedni, viszont nagyon jól néz majd ki, amikor megsül.

Itt a tökéletes eredmény titka a gőz, amiben sütnünk kell a sajttortát. Ha van gőzös sütőd, akkor mindenképpen arra állítsd, ha nincs, ne ess kétségbe, csináld úgy, ahogy én! Állítsd a formát egy tepsibe, és önts alá forralt vizet, majd így tedd a sütőbe, tökéletesen működik így is!
170 fokon kb. 40-50 percig kell sütnünk (sütőtől függ). Akkor jó, amikor a széle elkezd kicsi megbarnulni, és amikor megérinted az ujjaddal a közepét, már nem nem teljesen folyósnak, hanem inkább remegősnek érzed. Na, akkor vedd ki.
Ideális esetben egy éjszakán át a hűtőben kell pihentetni, hogy szépen lehessen szeletelni, majd ha megpakoltuk az eperrel.
Rakjuk fel az i-re a pontot. Ja, nem: a sajttortára az epret!
A díszítésnél hagyatkozz a fantáziádra! Az epret vághatod szeletbe vagy félbe (én ez utóbbit tettem), majd gyönyörűen rakosgasd fel a tortára. A tortazselét a zacsin található leírásnak megfelelően főzd fel, hűtsd egy kicsit. Én evőkanállal mertem a tortára. Mivel az eper jó esetben a hűtőből került a torta tetejére, rögtön meg is húz rajta a zselé. Figyelj, hogy minden eper tetejére jusson, mert ez védi meg a kiszáradástól és a barnulástól.


Én mentalevelekkel díszítettem, amiről kiderült, hogy ízben istenien illik az eperhez, ezzel még dobtam egyet az ízélményen.

Óriási sikere volt, ha rávállalkozol, hasonlóra számíthatsz! (Úgy sejtem, hogy egy 20 cm átmérőjű formához kb. felezni kell a mennyiségeket!)
Maradék, kevésbé jól kinéző eper felhasználásához itt az Eperhab receptem!