2021. október 22.
KezdőlapEgészségEgyre többünket érinti a számítógépes látás szindróma

Egyre többünket érinti a számítógépes látás szindróma

Ha fáradtnak, kimerültnek, lestrapáltnak érezzük magunkat egy számítógép előtt töltött munkanap végén, nem biztos, hogy csak az aznap elvégzett feladat mennyisége okozza a problémát.

A közérzetünket és a munka sikerét az is befolyásolhatja, hogy hogyan alakítjuk ki azt a környezetet, amiben egész nap dolgozunk. A munkaterületünk megfelelő, ergonomikus elrendezése hozzájárulhat a hatékony, szem- és testkímélő munkavégzéshez.

Mi az az ergonómia?

Az ergonómia, ezen belül is az irodai ergonómia a test és a lélek igényeit is igyekszik figyelembe venni a munkaterület kialakításánál. Vagyis egyre több cég tartja fontosnak, hogy olyan munkaállomásokat teremtsen a munkavállalói számára, amelyek egyszerre inspirálóak, egészségesek és kényelmesek is. A pandémia lehetőséget adott az otthoni munkavégzés széleskörű elterjedésére, ahol saját dolgozósarkunk kialakításánál is érdemes figyelmet fordítani a harmonikus munkakörnyezet megtervezésére. Sőt, az ergonómia szabályait az otthon, digitálisan tanuló diákoknak is ajánlatos követni. Az ideális munkaterület kialakításával ugyanis élénkebb, koncentráltabb figyelem érhető el.

Hogyan kapcsolódik az ergonómia a látáshoz?

– Korunk embere nemcsak a munka során, de szabadidejében is rengeteg digitális tartalmat fogyaszt és az ébren töltött órák nagy részét valamilyen képernyő előtt tölti. Ha huzamosabb ideig nézzük a monitorunk, telefonunk kijelzőjét, a szemünk stresszként éli meg a terhelést. Kimutatták, ha a digitális kijelzőre fókuszálunk, kevesebbet pislogunk. Ez pedig szemszárazságot, fáradtságot, száraz, vörös szemet eredményezhet, de előfordulhat homályos látás is, sőt, átmeneti változást okozhat a színlátásban is. Szemünket, agyunkat fárasztja és zavarja az erős fény és az apró betűkre fókuszálás. Ez nevezzük digitális szemfeszültségnek /digital eye strain/ vagy számítógépes látás szindrómának /computer vision syndrome/. Egy 2019-es összefoglaló tanulmány szerint az digitális tartalomfogyasztók 90%-a számol be a számítógépes látás szindróma egy vagy több tünetéről. A kontaktlencse használók körében pedig mindig fokozottabban jelentkezik a probléma – mondja dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. Mi több, a képernyőolvasás közben hajlamosak vagyunk előrehajolni, görnyedni, ami fejfájást, valamint váll-, nyak- és hátfájást okozhat. A rossz testtartás, a nem megfelelő szögben, magasságban elhelyezett asztal, szék, számítógép és billentyűzet pedig akár ínhüvelygyulladást is előidézhet. Érdemes a látásunkat is ellenőriztetni, mert lehetséges, hogy egy fel nem tárt szemészeti probléma (távollátás vagy időskori szemromlás áll a háttérben, és emiatt hajolunk túl közel vagy éppen nézzük hunyorogva a képernyőt.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

9  +  1  =  

Legnépszerűbb

- Advertisment -