KezdőlapGasztroTeljes kiőrlésű galuska (nokedli)

Teljes kiőrlésű galuska (nokedli)

Nehéz megválni a jól megszokott, de kevésbé egészségesnek titulált ételektől. Nézzük hát, hogyan tudjuk őket kicsit könnyebben emészthetővé, egészségesebbé tenni. A paprikás csirkéhez dukáló galuskát készítettem el teljes kiőrlésű liszttel, hát mondhatom, ugyanolyan finom lett, mint a fehér párja! 🙂

Hozzávalók:

  • 3 egész tojás
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 g fehér liszt (BL55)
  • 20 g só
  • 350 ml víz
  • olaj a vízbe és a kiszedő tálba

Összeállítás

A galuska készítésében az egyetlen kényes momentum, hogy érjük el, hogy ne legyen csomós a tésztánk. Ennek az a titka, hogy a masszának mindig olyan sűrűnek kell lennie a liszt bekeverése után, hogy a lisztcsomók a keveréstől szétnyomódjanak benne, és csak utána szabad higítani rajta.

Az összeállítást azzal kezdem, hogy egy nagy fazékban vizet teszek fel forrni. A tojásokat egy keverőtálba ütöm, hozzáadom a sót, kicsit elkeverem. Annyi lisztet adok hozzá, hogy jó sűrűre tudjam keverni, nehezen menjen benne a habverő, vagy fakanál. Amikor sima, mehet hozzá egy kis víz. Megint simára, még egy kis víz, hogy lazább legyen. Most megint liszt, annyi, hogy jó sűrű legyen. Ezt egészen addig folytatom így, amíg el nem fogy a liszt és a víz is.

A legfontosabb, hogy sima, csomómentes legyen a tészta.

Szemrevételezem az állagát, egy jó sűrű, de azért nem kemény masszát kell kapjak. A sósságát is most kell ellenőriznem, kóstoláskor kifejezetten sósnak kell éreznem, különben kifőzés után sótlan lesz. (Itt egy cikk arról, mit mikor kell sózni a tökéletes eredmény érdekében!)

Főzzük ki!

Elvileg a vizünk már forr. Ha a tésztánk nem volt elég sós, a vizet is sózhatjuk még, illetve öntsünk bele egy pici olajat, ettől kevésbé ragadnak össze a galuskák. Tegyük a tészta egy részét a szaggatóba, és szaggassuk bele a forrásban lévő vízbe. Ha a ez az adag elfogyott, rögtön keverjünk egyet a fazékban lévő tésztákon, ne ragadjanak össze.

Főzzük 3-4 percig, ekkorra a galuskák feljönnek a víz felszínére. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen kifut a víz, legyünk résen! 3-4 perc után egy szűrővel szedjük ki, ha nem azonnal fogyasztjuk, érdemes hideg víz alatt lemosni, csepegtessük le jól, majd szedjük egy tálba, és pici olajjal locsoljuk meg.

Főzés közben feljönnek a víz tetejére….

A hideg vizes mosásnak két oka is van. Az egyik, hogy ezzel a galuskák külső felületén lévő keményítőt lemossuk, ezáltal kevésbé ragadnak össze a tálban. A másik inkább élelmiszerhigiéniai szempont. Ugyanis a hideg víz alatt a galuskák lehűlnek, ezáltal hamarabb be tudjuk tenni a hűtőbe, így a mikroorganizmusoknak kevesebb idejük van benne elszaporodni, tovább eltartható.

Nagyon sok, főleg mártásos, szaftos étel kísérője, igazán laktató, ízletes köret. Hogy mihez? Például a Paprikás csirkéhez!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb