KezdőlapGasztroEredeti magyaros paprikás csirke

Eredeti magyaros paprikás csirke

Nagy klasszikus, még a főiskolán az egyik alap étel volt a paprikás csirke, amit főzni tanultunk. Mi nagyon szeretjük, mert szaftos, nagyon lágyra párolódik a csirke, a tejföl pikáns ízt ad neki. Elmaradhatatlan mellőle a nokedli, más néven galuska, amit teljes kiőrlésű liszttel készítettem, a receptjét itt találod.

Hozzávalók a csirke paprikáshoz 4 főre:

  • 1 kg csirkecomb (nekem vegyesen alsó, felső)
  • só (kb. 15-20g)
  • két közepes fej vöröshagyma
  • 1 dl étolaj
  • kb 3 dkg pirospaprika (ízlés szerint csípős vagy csemege)
  • bors
  • 5-6 dl víz
  • 4 dkg liszt
  • 3 dl tejföl (nekem szigorúan 20%-os!)
Pirítdsd üvegesre a hagymát!
Jól sózd be a csikét!

Előkészítés

Nem nagy ördöngösség, egy-két apró részletre kell figyelni, és hibátlan lesz a végeredmény! 🙂

A csirkecombokat mosd meg, nézd át a bőrét, ha szükséges, tisztítsd meg! A bőrét mindenképpen rajta kell hagyni, mert ez adja neki a különlegesen jó ízét, és a benne lévő kollagéntől lesz a szaftnak tartása. Ha lecsepegtetted, szórd meg sóval! Ne sajnáld, mert utána már nem fogunk sózni, tehát amit most ráteszel, az adja majd a végső sósságát!

A hagymákat pucold meg, majd vágd apróra. Ha ebben nem vagy vérprofi az sem baj, a hagyma nagyjából szét fog főni, mire elkészül a csirkepaprikás. A hagymát pirítsd üvegesre az olajon, majd húzd le a tűzről, várj egy picit, majd szórd meg jó alaposan pirospaprikával. (Ha nem várnánk egy kicsit, a pirospaprika megégne, és keserűvé válna.) Jól keverd össze, majd rögtön pakold bele az összes csirkét, és ismét jól keverd meg, hogy a paprikás hagyma mindenhol érje a csirkedarabokat.

Tedd vissza a tűzre, és kevergetés közben pirítsd egy kicsit a csirkét, hogy a külső felülete kifehéredjen. Ezzel bezárjuk az értékes anyagokat és a nedvességet a belsejébe, hogy szaftos maradjon és ne száradjon ki. Most jön a borsozás, ízlés szerint!

Mielőtt visszatennéd a tűzre, jól forgasd meg a paprikás hagymában!
Öntsd fel vízzel és fedő alatt rotyogtasd kb. 1 órát!

Pároljuk meg!

Ha ezzel megvagy, öntsd fel a vízzel (én fel szoktam forralni előtte, hogy gyorsabb legyen a folyamat), majd ha forr, tedd takarékra. Most kell egy kóstolás, hogy elég sós-e a cucc, itt még lehet korrigálni. Kicsit sósnak kell érezned, mert ez még beívódik a hús belsejébe, arról nem is beszélve, hogy a tejföl majd a végén még elveszi a sósságát. Mindenképpen tegyél rá fedőt, és gyenge lángon kb. egy órát párold.

Ha menet közben úgy látod, hogy a leve elpárolgott, érdemes pótolni a vizet, mert amennyi lével befejezzük a párolást, annyi szaftunk lesz majd habarás után.

Kb. egy óra múlva elvileg puha a csirkehúsunk, isteni illatok terjengenek a konyhában. Ha csirkepörköltet akartunk volna készíteni, most lennénk kész! 🙂 De mi ugye most paprikás csirkét készítünk, ezért egy lépés még hiányzik.

Habarjuk be!

Talán az egész kaja legneccesebb része a habarás (itt olvashatsz a habarás trükkjeiről) . Ha nem figyelsz, könnyen csomós lesz, ami nem túl guszta, amikor evés közben a lisztcsomókat érzed a szájpadlásodon. Ugyanakkor egy kis odafigyeléssel tökéletes lesz az eredmény!

A lisztet tedd egy tálba, majd keverd el csomómentesre annyi vízzel, hogy jó sűrű masszát kapj. Ha sűrű a massza, nem maradnak benne csomók. Szépen lassan engedd fel még egy kis vízzel, egészen addig, amíg már egy folyósabb állagot nem kapsz. Jöhet bele a tejföl, simára keverd el, ha túl sűrű, tégy még hozzá egy kis vizet.

Ha kevésbé gyakorlott vagy, a csirkedarabokat szedd egy tálba, mielőtt a levét behabarod, ha rutinosabb vagy a konyhában, szerintem megoldod kiszedés nélkül is. 😉

A hőkiegyenlítés miatt tégy a forró léből keveset a habarásból és csak utána add hozzá a húsléhez. Ne rotyogjon a lé, amikor beleöntöd a habarást. Ha túl forró, könnyen csomósodik Egy habverővel vagy fakanállal gyors mozdulatokkal keverd el, és látni fogod, hogy máris sűrűsödik. Ha simára keverted, hagy rottyanni egy percet, aztán mehetnek is vissza a husikák, rottyanjon még kettőt, aztán kész is!

Akár hungarikum is lehetne! 🙂

Igazán tartalmas, laktató, nagyon finom, magyaros étel! Jó étvágyat hozzá!

Tejföllel tálald!

A teljes kiőrlésű galuska receptjéért kattints ide!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb